Έντι Ράμα

Παρά το γεγονός ότι η Αλβανία βρέθηκε με αρνητικό τρόπο στο επίκεντρο της τελευταίας Συνόδου Κορυφής της ΕΕ με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, τα Τίρανα δεν μοιάζουν να… χαμπαριάζουν. Αντιθέτως, παραμονή της εκδίκασης στα Τίρανα της υπόθεσης του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη, ως προς την κατηγορία περί απόπειρας εξαγοράς ψήφων, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα, μιλώντας στα μέλη της ειδικής ομάδας διαπραγματευτών της ενταξιακής πορείας της χώρας του προς την ΕΕ, εμφανίστηκε εκ νέου αμετακίνητος.

Ο κ. Ράμα είπε χαρακτηριστικά αναφερόμενος στο θέμα: «Μας εμπόδισαν άδικα (σ.σ. στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ), αλλά εμείς θα συνεχίσουμε τη δουλειά μας. Είμαι πεπεισμένος ότι με τους γείτονές μας θα καταφέρουμε από κοινού να θέσουμε τους κύριους λόγους για αυτό το θέμα. Σε καμία περίπτωση δεν αμφισβητούμε τη σημασία που έχει για τους γείτονές μας και για την οποία είμαστε σίγουρα διαθέσιμοι σε οτιδήποτε δεν επηρεάζει την διαδικασία εδραίωσης του νέου μας συστήματος δικαιοσύνης. Εδώ δεν υπάρχει κανένας πιθανός συμβιβασμός, όχι γιατί δεν τον θέλουμε εμείς, αλλά γιατί η δικαιοσύνη που εμείς θέλουμε είναι πιο πεισματάρα από εμάς».

«Έχοντας πει όλα αυτά, το έργο μας θα συνεχιστεί, ανεξάρτητα από το πόσο θα χρειαστεί. Δεν πρέπει να ανησυχείτε και πιστεύω ότι δεν θα χάσουμε χρόνο, καθώς θα βρούμε τη ”γλώσσα”, κάνοντας πάντοτε κατανοητό, όπως για κάθε θέμα δικαιοσύνης, ότι δεν κάνουμε κανέναν συμβιβασμό με κανέναν και για κανένα λόγο. Αυτό είναι πολύ σαφές για εμάς. Αλλά από την άλλη, νομίζω ότι είναι ξεκάθαρο και για ολόκληρη την ΕΕ».

Υπενθυμίζεται ότι η Αθήνα, λόγω της στάσης των αλβανικών αρχών για την υπόθεση Μπελέρη – και παρά την ευνοϊκή στάση της Γερμανίας προς τα Τίρανα – ουσιαστικά μπλόκαρε την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων και πλέον έχει ξεκαθαρίσει ότι τα πάντα εξαρτώνται από τη συμπεριφορά της Αλβανίας για ένα θέμα κράτους δικαίου και όχι μια διμερή διάφορα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr