Κατασκοπεία Ρόδο

Νέες διαστάσεις παίρνει η υπόθεση κατασκοπείας στην Ρόδο, μετά την σύληψη σήμερα το πρωί του γενικού γραμματέα του τουρκικού προξενείου στο νησί.

Ο 35χρονος γραμματέας του προξενείου Σεμπαχατίν Μπαϊράμ συνελήφθη απο αστυνομικούς της Υποδιέθυνσης Ασφαλείας Ρόδου και κατηγορείται για κατασκοπεία.

Σύμφωνα με τη dimokratiki.gr, στις 11:10 το πρωί της Παρασκευής οδηγήθηκε ενώπιον της ανακρίτριας Ρόδου υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.Ο κατηγορούμενος έλαβε προθεσμία για να απολογηθεί την Δευτέρα.

Συνελήφθη και ο μάγειρας στην Ροδόπη

Λίγη ώρα αργότερα συνελήφθη στη Ροδόπη και ο 56χρονος  μάγειρας, ο δεύτερος κατηγορούμενος στην υπόθεση κατασκοπείας στη Ρόδο.

Υπενθυμίζεται ότι στις 12 Δεκεμβρίου, σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος δύο ημεδαπών για κατασκοπεία στη Ρόδο, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛΑΣ. Τα δυο άτομα κατηγορούνται για κατασκοπεία και συγκεκριμένα ο ένας είναι μάγειρας σε επιβατικό πλοίο κι ο δεύτερος υπάλληλος του τουρκικού Προξενείου στη Ρόδο.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, ο υπάλληλος του προξενείου φέρεται να στρατολόγησε τον μάγειρα ο οποίος φωτογράφιζε πλοία που έκαναν το δρομολόγιο που συνδέει τη Ρόδο με το Καστελόριζο, μεταξύ των οποίων και πολεμικά. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο μάγειρας φέρεται να ενημέρωνε τον υπάλληλο του τουρκικού προξενείου για το πότε αναλαμβάνουν σκοπιά έλληνες στρατιωτικοί  και το πότε περνούσαν από το κάθε σημείο τα πλοία.

Ο μάγειρας έχει ομολογήσει  τις πράξεις του, ενώ έγινε έφοδος στο σπίτι του όπου βρέθηκαν laptop τα οποία μπαίνουν στο μικροσκόπιο των αρχών.

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα παραβιάζει τις διεθνείς συμβάσεις

Η σύλληψη του υπαλλήλου του προξενείου προκάλεσε την αντίδραση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Σε ανακοίνωσή του, το τουρκικό ΥΠΕΞ κατηγορεί την Ελλάδα πως παραβίασε τις διατάξεις της Σύμβασης της Βιέννης για τις Προξενικές Σχέσεις, καθώς και το δικαίωμα στην ελευθερία και την ασφάλεια και το δικαίωμα σεβασμού της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής που προβλέπει η Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

«Καταδικάζουμε τη σύλληψη του Σεμπαχατίν Μπαϊράμ, του γραμματέα του τουρκικού γενικού προξενείου στη Ρόδο, στο πλαίσιο έρευνας που διενήργησαν οι ελληνικές αρχές για ισχυρισμούς κατασκοπείας σχετικά με τη λήψη φωτογραφιών σκαφών» αναφέρεται στην ανακοίνωση και προστίθεται:

«Κατά τη διαδικασία που οδήγησε στη σύλληψη του προσωπικού μας, ο οποίος είναι Έλληνας πολίτης, η Ελλάδα έχει παραβιάσει τις διατάξεις της Σύμβασης της Βιέννης για τις Προξενικές Σχέσεις, καθώς και το δικαίωμα στην ελευθερία και την ασφάλεια και το δικαίωμα σεβασμού της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής που προβλέπει η Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Ανησυχούμε επίσης από τις δημοσιεύσεις των ελληνικών μέσων ενημέρωσης σχετικά με το περιστατικό, καθώς παραβιάζουν το τεκμήριο αθωότητας και στοχεύουν το προσωπικό μας και την οικογένειά του, καθώς και τις αποστολές μας στην Ελλάδα και τους υπαλλήλους τους.

Έγιναν τα απαραίτητα διαβήματα στις ελληνικές αρχές σχετικά με την έρευνα, η οποία πιστεύεται ότι δημιουργήθηκε από ορισμένους κύκλους που επιθυμούν να αυξήσουν τις εντάσεις στις σχέσεις με την Τουρκία. Θα λάβουμε μέτρα για την προστασία των δικαιωμάτων του προσωπικού μας».

Πηγή: economico.gr