Κατσκοπεία Ρόδος

Ομολόγησε και αποδέχθηκε τις κατηγορίες που του αποδίδονται ο 56χρονος μάγειρας που συνελήφθη για την υπόθεση κατασκοπείας στην Ρόδο.

Ο 56χρονος μάγειρας, όπως αναφέρουν και πληροφορίες της Καθημερινής, ομολόγησε πως τον περασμένο Αύγουστο, και ενώ βρισκόταν στο νησί, δέχθηκε ένα τηλεφώνημα από τον γ.γ. του τουρκικού προξενείου ο οποίος του πρότεινε να συναντηθούν.

Πράγματι, οι δύο άνδρες συναντήθηκαν και στη διάρκεια μίας από τις συναντήσεις που είχαν, ο Μ.Σ. (όπως είναι τα αρχικά του υπαλλήλου του τουρκικού προξενείου) τον ρώτησε για τα πολεμικά πλοία που έβλεπε στο Καστελόριζο στο πλαίσιο των δρομολογίων που εκτελούσε το πλοίο στο οποίο εργαζόταν αλλά και τις θέσεις αυτών καθώς και τους αριθμούς τους.

Ο ρόλος του υπαλλήλου του τουρκικού προξενείου

Όπως ανέφερε στην προανακριτική του απολογία ο ναυτικός, αν και δεν ήθελε να το κάνει, έπειτα από την επιμονή του άνδρα παρασύρθηκε και άρχισε να του μεταφέρει τις πληροφορίες.

Ο γ.γ. του προξενείου ρωτούσε και για τον αριθμό των φαντάρων που είχαν μεταφερθεί στη διάρκεια δύο ταξιδιών για το Καστελόριζο.

Στη συνέχεια, όπως εξομολογήθηκε, κατόπιν συζήτησης που είχε με τη σύζυγό του αντιλήφθηκε ότι επρόκειτο για λανθασμένη ενέργεια και ότι θα ήταν προτιμότερο να αποφύγει τον υπάλληλο του προξενείου.

Στη συνάντησή τους που ακολούθησε τον Νοέμβριο, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, του ζήτησε να σβήσει όλα τα μηνύματα που είχαν ανταλλάξει μέσω της εφαρμογής «whats up» και τα οποία αφορούσαν κυρίως ερωτήσεις για τα πολεμικά πλοία. Στη διάρκεια των συνομιλιών που είχαν ο ναυτικός του είπε πως τον θεωρεί επικίνδυνο και ότι δεν θα πρέπει να ξαναβρεθούν. Έκτοτε, όπως ανέφερε, στην απολογία του, δεν είχε καμία επικοινωνία μαζί του ούτε απάντησε στην τηλεφωνική κλήση που είχε από εκείνον στη συνέχεια.

Οι δύο άνδρες συνελήφθησαν το περασμένο Σάββατο από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας Αττικής με εντάλματα σύλληψης του ανακριτή Ρόδου κατηγορούμενοι για κατασκοπεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 35χρονος γραμματέας του προξενείου φέρεται να δήλωσε άγνοια για όσα κατέθεσε στην προανακριτική του απολογία ο μάγειρας του πλοίου, την ώρα που ο 56χρονος ναυτικός έχει παραδεχθεί από την πρώτη στιγμή ότι στρατολογήθηκε από τον διπλωματικό υπάλληλο προκειμένου να τον τροφοδοτεί με πληροφορίες για τις κινήσεις των Ένοπλων Δυνάμεων στο νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Ο 35χρονος φέρεται να έχει δηλώσει ότι γνώρισε τον 56χρονο σε κοινωνική εκδήλωση το καλοκαίρι και ότι έκτοτε διατηρούσαν μια φιλική σχέση.

Όσον αφορά το περιεχόμενο των φορητών υπολογιστών και τηλεφώνων που κατασχέθηκαν στο σπίτι του διπλωματικού υπαλλήλου, ο ίδιος ζήτησε να μην ληφθεί υπόψη κατά τη διερεύνηση της υπόθεσης επικαλούμενος διεθνή συνθήκη που έχει να κάνει με το διπλωματικό απόρρητο.

Πηγή: economico.gr