Στρατιωτικά μυστικά ναυπήγησης σύγχρονων υποβρυχίων διέρρευσαν στην Ταϊβάν από τη Νότιο Κορέα, η οποία απήγγειλε κατηγορίες βιομηχανικής κατασκοπείας σε δύο πολίτες της για τη διαρροή, σε μια προσπάθεια να μετριάσει την οξεία αντίδραση του Πεκίνου για την εξέλιξη και να αποτρέψει αντίμετρα.

Η Ταϊβάν παρουσίασε τον Σεπτέμβριο το πρώτο της υποβρύχιο που ναυπηγήθηκε στη χώρα – συγκεκριμένα από το κρατικό ναυπηγείο CSBC στο Νότιο λιμάνι του Καοσιούνγκ – στο πλαίσιο επιδίωξης ενίσχυσης των υποβρύχιων πολεμικών και τεχνολογικών της δυνατοτήτων, με σκοπό την αύξηση της αντίστασής της στις επιβουλές της Κίνας. Ως γνωστόν, η Κίνα θεωρεί πως η Ταϊβάν ανήκει στην Κινεζική επικράτεια και έχει απειλήσει πως θα την καταλάβει δια της βίας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Financial Times (FT), η Νότιος Κορέα έχει αρχίσει να ανησυχεί για την κρίσιμη συνδρομή που παρέχουν επιστήμονές της στο υποβρυχιακό πρόγραμμα της Ταϊβάν και για την παράνομη μεταφορά αμυντικών τεχνολογιών στο πρόγραμμα ίδιας κατασκευής υποβρυχίων της Ταϊβάν. Όπως οι περισσότερες χώρες της Γης, η Νότιος Κορέα δεν διαθέτει επίσημες διπλωματικές σχέσεις με την Ταϊπέι.

Στοχεύοντας να αποσυνδεθεί από το πρόγραμμα ναυπήγησης υποβρυχίων της Ταϊβάν, η αστυνομία της Νοτίου Κορέας απήγγειλε κατηγορίες εναντίον δύο πολιτών της για βιομηχανική κατασκοπεία υπέρ της Ταϊβάν μέσω της εταιρείας ναυτιλιακών συμβούλων SI Innotec, στην οποία πέρυσι Νοτιο-Κορεατικό δικαστήριο επέβαλε πρόστιμο για την εξαγωγή στρατιωτικής κλάσης εξαρτημάτων υποβρυχίων στην Ταϊβανέζικη CSBC χωρίς να λάβει την απαραίτητη έγκριση της Νοτιο-Κορεατικής Διοίκησης Προγράμματος Αμυντικών Αγορών.

Νοτιο-Κορεάτες αξιωματούχοι ανέφεραν στους FT, ότι οι δύο υπάλληλοι της SI Innotec, οι οποίοι είχαν κατά το παρελθόν εργαστεί και για τον μεγάλο Νοτιο-Κορεατικό όμιλο ναυπηγήσεων Daewoo Shipbuilding and Marine Engineering (DSME), κατηγορούνται πως υπέκλεψαν δεκάδες σελίδες πρωτότυπων σχεδίων του υποβρυχίου της Daewoo DSME1400, τις οποίες παρέδωσαν στην CSBC. Η DMSE εξαγοράστηκε από τη γιγαντιαία Νοτιο-Κορεατική εταιρεία οπλικών συστημάτων Hanwha.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των FT, η Ταϊβάν προσπάθησε πολύ να προμηθευτεί – ανεπιτυχώς – υποβρυχιακή τεχνολογία από τις ΗΠΑ και τη Γερμανία, με αποτέλεσμα να προσεγγίσει Νοτιο-Κορεάτες μηχανολόγους, προκαλώντας αυξημένες εντάσεις στις σχέσεις της Νοτίου Κορέας με την Κίνα, που αποτελεί τον μεγαλύτερο εμπορικό της εταίρο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr