Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης έδωσε εντολή στον ΕΟΦ να ελέγξει όλες τις φαρμακαποθήκες προκειμένου αυτές να δηλώσουν άμεσα τα αποθέματα που διαθέτουν από τα φάρμακα σε έλλειψη στην αγορά και των οποίων απαγορεύεται η εξαγωγή.

Παράλληλα, ο κ. Πλεύρης ζήτησε τα φάρμακα αυτά να διατεθούν χωρίς καθυστέρηση στην ελληνική αγορά. Σε περίπτωση που δεν το πράξουν ή δηλώσουν ψευδείς ποσότητες εκτός από τις ποινικές σε βάρος τους κυρώσεις ο υπουργός ζήτησε να κινηθούν τάχιστα και οι διαδικασίες για άμεση ανάκληση της άδειας λειτουργίας τους.

Η κίνηση αυτή έρχεται μετά από καταγγελίες πολιτών ότι καλούνται να αναζητούν από φαρμακείο σε φαρμακείo τα συνταγογραφούμενα φάρμακα λόγω της έλλειψής τους, καθώς είναι αυξημένη η ζήτηση σε παυσίπονα, αντιπυρετικά, εισπνεόμενα, αντιβιώσεις και αντιβηχικά σκευάσματα, λόγω και των εποχιακών ιώσεων.

Το υπουργείο Υγείας προχώρησε σε δραστικές προειδοποιήσεις προς όλους τους εμπλεκόμενους στην αλυσίδα του φαρμάκου για την ταχύτατη εξομάλυνση του προβλήματος, λέγοντας ότι «το πρόβλημα θα εξομαλυνθεί από Δευτέρα», καθώς αναμένονται νέες παραλαβές σε σκευάσματα που αντιμετωπίζουν τα συμπτώματα των ιώσεων και της γρίπης.

Το πρόβλημα εντοπίζεται σε δύο παράγοντες: από τη μία είναι η αυξημένη ζήτηση στα συγκεκριμένα φάρμακα λόγω εποχικότητας και από την άλλη υπάρχει και το φαινόμενο των παράλληλων εξαγωγών σε φάρμακα υψηλής ζήτησης, όπως αντιπυρετικά, παιδιατρικά, εισπνεόμενα για βρογχίτιδα, αντιβιώσεις, ακόμα και αντιϊικά φάρμακα. Παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν, επίσης, και τις ελλείψεις πρώτων υλών τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr