Υψηλότερες επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος για τον μήνα Νοέμβριο

Θα αυξηθεί η επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος που θα αφορούν τις καταναλώσεις του μηνός Νοεμβρίου, σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας χθες το πρωί στο MEGA ανήγγειλε την πρόθεση της κυβέρνησης: «Τις επόμενες ημέρες θα ανακοινώσουμε αύξηση της επιδότησης στους λογαριασμούς του ρεύματος»

«Είχαμε προϋπολογίσει 150 εκατ. ευρώ επιδότηση και είπαμε ότι κάθε μήνα θα ερχόμαστε και θα βλέπουμε πώς έχουν κυμανθεί οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας τον προηγούμενο μήνα και θα αυξάνουμε το ποσό της επιδότησης.

Όταν κάναμε τους υπολογισμούς τον Αύγουστο η τιμή χονδρεμπορικής ήταν γύρω στα 100 ευρώ η μεγαβατώρα. Τώρα έχει ξεπεράσει τα 200 ευρώ. Είχαμε εχθές ευρεία τηλεδιάσκεψη για το πόσα επιπλέον χρήματα θα πρέπει να διαθέσουμε για να στηρίξουμε τους αυξημένους λογαριασμούς των νοικοκυριών. Θα πρέπει να αυξηθεί το ποσό που έχουμε κατανείμει για να στηρίξουμε τους λογαριασμούς των νοικοκυριών.

Σε συνεργασία με το υπ. Οικονομικών θα αποφασίσουμε τις επόμενες μέρες αύξηση της επιδότησης στους λογαριασμούς του ρεύματος των νοικοκυριών. Η ενίσχυση θα είναι οριζόντια σε όλα τα νοικοκυριά, για όλους τους καταναλωτές»

Μεγάλες οι ανατιμήσεις χονδρεμπορικής ηλεκτρικής ενέργειας

Όπως αναφέρει ο Οικονομικός Ταχυδρόμος (Χρήστος Κολώνας) η καινούργια επιχορήγηση έρχεται ενόψει του δεύτερου μεγάλου κύματος ανατιμήσεων που θα χτυπήσει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και θα αφορά τον τρέχοντα μήνα. Είναι χαρακτηριστικό ότι η μέση τιμή χονδρεμπορικής ηλεκτρικής ενέργειας για τον Οκτώβριο, έκλεισε, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας στα 198,32 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Είναι υψηλότερη σχεδόν 50%, ενώ σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό Οκτώβριο η ανατίμηση είναι 320% (47,22 ευρώ ανά Μεγαβατώρα).

Με τα δεδομένα αυτά, κατά τη διάρκεια έκτακτης τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε προχθές το Σάββατο ανάμεσα στους υπουργούς του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, αποφασίστηκε η χορήγηση υψηλότερης επιδότησης. Επιπλέον, τα αρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα εξετάζουν μήνα με το μήνα την κατάσταση στην αγορά ενέργειας και ανάλογα με την πορεία των τιμών θα παρεμβαίνουν.

Στο τραπέζι και άλλα μέτρα

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το ύψος της νέας επιδότησης θα κλειδώσει σήμερα σε νεότερη σύσκεψη. Δεν αποκλείεται λένε οι ίδιες πηγές η απόφαση αυτή θα συνοδευτεί και πιθανότατα με επιπλέον μέτρα οικονομικής ανακούφισης και άλλων κατηγοριών καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας.

  • Στο τραπέζι, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει πέσει και το ενδεχόμενο αναστολής πληρωμών ρυθμιζόμενων χρεώσεων στους λογαριασμούς ρεύματος επιχειρήσεων και βιομηχανιών μέσης τάσης. Το ίδιο εξετάζεται και για τους ευάλωτους καταναλωτές, δηλαδή νοικοκυριά που εντάσσονται στην κατηγορία των δικαιούχων του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου.

Έτσι, και σε ό,τι αφορά το ύψος της επιδότησης, να σημειωθεί ότι για τον Σεπτέμβριο αυτή ήταν της τάξης των 9 ευρώ για καταναλώσεις μέχρι 300 κιλοβατώρες τον μήνα, τον Οκτώβριο είχε αποφασιστεί να είναι στα 18 ευρώ (και συνεχίζει να ισχύει), ενώ για τον Νοέμβριο θα οριστεί υψηλότερη ενίσχυση. Ο Δεκέμβριος, υπενθυμίζεται, ότι είχε αποφασιστεί να επιδοτηθεί με 18 ευρώ το μήνα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr