Η υπέρβαση που συνεχίζουν να εμφανίζουν τα φορολογικά έσοδα του προϋπολογισμού για το 9μηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου, εκτός από την διασφάλιση της επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος 1,1% του ΑΕΠ, “κρύβει” και την υπέρβαση του στόχου της ανάπτυξης, ο οποίος για λόγους στρατηγικής παραμένει για φέτος το 2,3%.

Με βάση τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες από το ΓΛΚ (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ), το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 48.277 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας μικρή αύξηση κατά 4 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί για το αντίστοιχο διάστημα στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2023, παρά τα μειωμένα έσοδα ΠΔΕ, καθώς και τη μη είσπραξη: α) του τιμήματος, ύψους 1.496 εκατ. ευρώ για την παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης και εκμετάλλευσης του αυτοκινητοδρόμου της Εγνατίας Οδού και τριών κάθετων οδικών αξόνων της, για χρονική περίοδο 35 ετών, που είχε προβλεφθεί ότι θα εισπραχθεί κατά τον μήνα Ιούνιο, καθόσον η σχετική διαδικασία για την έγκριση της σύμβασης είναι σε εξέλιξη και β) της τρίτης δόσης ύψους 1.718 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ), που είχε προβλεφθεί ότι θα εισπραχθεί κατά τον μήνα Σεπτέμβριο. Αντιθέτως, στις υπόλοιπες κατηγορίες εσόδων σημειώθηκε υπερεκτέλεση, που οφείλεται κυρίως στα αυξημένα φορολογικά έσοδα του εννεάμηνου, καθώς και στην είσπραξη ποσού 603 εκατ. ευρώ από ANFAs, που δεν είχαν προβλεφθεί στον Προϋπολογισμό 2023.

Μέχρι στιγμής, η Ελλάδα έχει καταθέσει δύο συμπληρωματικούς προϋπολογισμούς. Ο πρώτος ύψους 700 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο για την κάλυψη προεκλογικών εξαγγελιών και ο δεύτερος τον Σεπτέμβριο, ύψους 600 εκ ευρώ , για την κάλυψη μέρους των ζημιών από την καταιγίδα “Daniel”.

Παρόλα αυτά, το υπουργείο οικονομικών, αναθεώρησε επίσημα στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, το στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,1% του ΑΕΠ, από 0,7% του ΑΕΠ, στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και ανάπτυξης 2023-2026 του περασμένου Απριλίου.

Υψηλότερη ανάπτυξη

Συνεπώς, ο προϋπολογισμός θα καλύψει επιπλέον δαπάνες ύψους 850 εκ ευρώ, ( το καθαρό δημοσιονομικό κόστος του δεύτερου συμπληρωματικού προϋπολογισμού ήταν 150 εκ ευρώ) και θα έχει πρωτογενές πλεόνασμα αυξημένο σε απόλυτους αριθμούς κατά 890 εκ ευρώ . Με την επιφύλαξη εξελίξεων λόγω της διεθνούς αβεβαιότητας μέχρι και το τέλος του χρόνου και του πακέτου στήριξης ύψους 400 -500 εκ ευρώ που σχεδιάζει για το τέλος του χρόνου η Κυβέρνηση, η υπέρβαση αυτή των 1,76 δις ευρώ μπορεί μέσω της αναγωγής της στην οικονομική δραστηριότητα , να δώσει ανάπτυξη μεγαλύτερη έως και 0,5% του ΑΕΠ .

Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2024, αναφέρεται ότι η Ελλάδα μπορεί να ξεπεράσει τις προβλέψεις για την ανάπτυξη, λόγω της μεγαλύτερης του αναμενόμενου μείωσης του πληθωρισμού (το 2023 ο πληθωρισμός αναθεωρήθηκε στο 4% από 4,5% ) των υψηλότερων εσόδων του τουρισμού που υπολογίζονται φέτος στα 20 δις ευρώ από 17,7 δις ευρώ το 2022, της αποτελεσματικής αξιοποίησης των κοινοτικών πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ 2021 -2027 και της αναβάθμισης του αξιόχρεου της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr