Στη  γραμμή της “προοδευτικής συγκυβέρνησης” επανήλθε, στο παρά πέντε, ο Αλέξης Τσίπρας απευθύνοντας για μια ακόμη φορά κάλεσμα στον Ν.Ανδρουλάκη και στον Δ. Κουτσούμπα από την κεντρική προεκλογική ομιλία του στο Σύνταγμα, προκειμένου να παραμερίσουν τις διαφορές τους και να καθίσουν σε ένα τραπέζι να τα βρούνε, προειδοποιώντας τους ότι διαφορετικά θα πρέπει να πάρουν τις ευθύνες που τους αναλογούν.

Αποφεύγοντας τις οποιεσδήποτε αναφορές σε κυβέρνηση ειδικού σκοπού, όπως επίσης και στον Βαρουφάκη, απηύθυνε «χείρα συνεργασίας» στο ΠΑΣΟΚ, λέγοντας «ελάτε να παραμερίσουμε τις διαφορές μας και να κάτσουμε σε ένα τραπέζι», με αιχμές γύρω από τη συζήτηση για τη πολιτική κληρονομιά του Ανδρέα Παπανδρέου, λέγοντας «εσείς που θεωρείτε αποκλειστικούς κληρονόμους της παρακαταθήκης της Δημοκρατικής Παράταξης».

Ο κ. Τσίπρας απευθύνθηκε και στον Δ.Κουτσούμπα, από τον οποίο έχει εισπράξει την μεγαλύτερη απόρριψη της πρότασης για προοδευτική διακυβέρνηση, χαρακτηρίζοντας την ως «μούφα», λέγοντας ότι «κάποιοι σύντροφοι μας από τα αριστερά, λένε δεν υπάρχει διαφορά δεν έχει σημασία» και κολακεύοντας κατά την προσφιλή του τακτική την Ελλάδα της ήσσονος προσπάθειας, διερωτήθηκε «μπορείτε να κοιτάξετε στα μάτια τους νέους που κόβονται από τα πανεπιστήμια για να τους σπρώξουν στα ιδιωτικά κολλέγια, και να τους πείτε ότι δεν υπάρχει διαφορά».

« Ελάτε να κάτσουμε σε ένα τραπέζι για το σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης να παραμερίσουμε τις διαφορές μας», είπε χαρακτηριστικά.

«Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι εντολή του λαού για προοδευτική κυβέρνηση. Αλλά δε θα είναι εντολή μόνο προς τον ΣΥΡΙΖΑ.Θα είναι εντολή προς όλες τις προοδευτικές δυνάμεις.

Είναι δικαίωμα τους να λένε ό,τι λένε σήμερα. Αλλά την Κυριακή θα μιλήσει ο λαός. Και από Δευτέρα θα κληθούν να πάρουν θέση για την επόμενη ημέρα.

Η καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα τους θέσει όλους προ των ευθυνών τους. Γιατί η απλή αναλογική απαιτεί απλή λογική. Και η απλή λογική θέτει ένα κρίσιμο ερώτημα:Ποιος θέλουμε να κυβερνά τη χώρα τα επόμενα 4 χρόνια; Λένε κάποιοι εντελώς ανιστόρητα, δεν υπάρχει διαφορά», είπε χαρακτηριστικά..

Ειδικά προς το ΠΑΣΟΚ απηύθυνε τα εξής: «Θελάτε να αρπάξουμε τη μεγάλη ευκαιρία της Απλής αναλογικής για να φτιάξουμε από Δευτέρα κυβέρνηση Προοδευτικής συνεργασίας. Με νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, τη Δευτέρα αφήνουμε τις διαφορές μας στην άκρη και προχωράμε μαζί να κάνουμε πράξη την αλλαγή».

Για την υπόθεση Κατρούγκαλου 

Αναφερόμενος εμμέσως στο σάλο που ξέσπασε με την τοποθέτηση του Γιώργου Κατρούγκαλου που άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο, εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ επανεκλεγεί, να επανέλθει ο συντελεστής ασφαλιστικών κρατήσεων των ελεύθερων επαγγελματιών στο 20% του ετήσιου εισοδήματός τους, είπε χαρακτηριστικά χωρίς να τον κατονομάσει:

«Ζητάμε από τους Έλληνες να μας κρίνουν και να εγκρίνουν με την ψήφο τους το Συμβόλαιο Αλλαγής που προτείνουμε. Το συμβόλαιο αλλαγής που ζητάμε από το λαό μας δεσμεύει όλους κατά γράμμα. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν και σε καμία να παρεκκλίνει από το Συμβόλαιο της Αλλαγής».

Με ανάρτησή του στο Twitter ο Γιώργος Κατρούγκαλος ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από την εκλογική μάχη, μετά τις δηλώσεις που προκάλεσαν κύμα αντιδράσεων, καθώς άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο, εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ επανεκλεγεί, να επανέλθει ο συντελεστής ασφαλιστικών κρατήσεων των ελεύθερων επαγγελματιών στο 20% του ετήσιου εισοδήματός τους.Η απόφαση του Γ. Κατρούγκαλου να παραιτηθεί τρεις ημέρες πριν από τις εκλογές, έφερε, όπως ήταν λογικό, ερωτήματα που τέθηκαν προς το Υπουργείο Εσωτερικών. Πηγές της Διεύθυνσης Εκλογών αναφέρουν ότι, με δεδομένο το γεγονός ότι η υποψηφιότητά του έχει ανακηρυχθεί από τον Άρειο Πάγο, αυτή παραμένει σε ισχύ. Σε περίπτωση που ο κ. Κατρούγκαλος εκλεγεί, έχει δικαίωμα να παραδώσει την έδρα του, επισημαίνουν.

Πηγή: economico.gr