Ζελένσκι Μαριούπολη

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι απευθύνει ομιλία στο ελληνικό κοινοβούλιο παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Παρόντες ήταν οι αρχηγοί και οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, του ΣΥΡΙΖΑ και του Κινήματος Αλλαγής.

Τη συνεδρίαση δεν παρακολούθησαν το Κομμουνιστικό Κόμμα και η Ελληνική Λύση, ενώ με έναν βουλευτή εκπροσωπήθηκε το Μέρα25.

Τασούλας: Μας συνδέουν ιστορικοί δεσμοί

Τον Ουκρανό πρόεδρο προσφώνησε ο Πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας. Χαρακτήρισε σημαντική ιστορικά τη σημερινή συνεδρίαση η οποία είναι αφιερωμένη στον Ουκρανικό λαό.

«Έναν λαό που αγωνίζεται ηρωικά απέναντι στη βάρβαρη ρωσική εισβολή που γίνεται ολοένα και πιο απάνθρωπη», είπε ενώ υπενθύμισε ότι η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή καταδίκασε τη ρωσική εισβολή.

«Η βούληση για περαιτέρω συνδρομή στην Ουκρανία είναι ισχυρή. Μας συνδέουν ιστορικοί δεσμοί» υπογράμμισε ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ελληνική κοινότητα της Μαριούπολης.

Ο κ. Τασούλας αναφέρθηκε ακόμα στην ιστορία της Ελλάδας και της Κύπρου που βίωσε την τουρκική εισβολή.

«Η Ελλάδα που γιορτάζει τα 200 χρόνια της και πριν από 81 χρόνια αντιμετώπισε την εισβολή του τρίτου Ράιχ, δηλώνει σήμερα τη στήριξή της μέχρι την τελική σας νίκη», ολοκλήρωσε την προσφώνησή του ο κ. Τασούλας.

Ελευθερία η Θάνατος

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ξεκίνησε την ομιλία του από την μαρτυρική όπως είπε Μαριούπολη. «Αυτό που συμβαίνει εκεί έχει να συμβεί από τον Β΄ΠΠ. 100. 000 άνθρωποι παραμένουν στην Μαριούπολη αλλά χωρίς να έχει μείνει όρθιο κανένα κτίριο. Το «έργο» των Ρώσων στρατιωτών το βλέπουμε εδώ και πάνω από ένα μήνα.

Η ειρηνική πόλη της Μαριούπολης ζει τη βία των ρωσικών στρατευμάτων. Υπήρξε επί αιώνες το λίκνο της ελληνικής κοινότητας που ζούσε ειρηνικά με τους υπόλοιπους κατοίκους. Η συνύπαρξη των κοινοτήτων μας είναι δεδομένη».

Ο κ. Ζελένσκι μίλησε για τους δεσμούς της Ουκρανίας με την Ελλάδα, καθώς όπως είπε η χώρα του εκχριστιανίστηκε από τους Έλληνες.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας έκανε αναφορά στο σύνθημα των Ελλήνων «Ελευθερία ή θάνατος» πριν από 200 χρόνια και είπε ότι αυτό είναι το μήνυμα για την Ουκρανία σήμερα. Έκανε ακόμα λόγο για την ανάγκη ίδρυσης ξανά μιας Φιλικής Εταιρείας που θα σώσει τον ελληνισμό στην Ουκρανία.

Τα μηνύματα των Ελληνοουκρανών στρατιωτών της Μαριούπολης

«Πέρα από τη Μαριούπολη απειλείται η Οδησσός. Ένα άλλο μεγάλο κέντρο του ελληνισμού. Γιατί είναι ήρεμη η Οδησσός σήμερα; Γιατί τα δικά μας στρατεύματα εκδίωξαν τους βαρβάρους, τα ρωσικά στρατεύματα», ανέφερε.

Στη συνέχεια προβλήθηκε βίντεο με τα μηνύματα δύο Ουκρανών στρατιωτών ελληνικής καταγωγής. Ωστόσο προκάλεσε αμηχανία και αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης το γεγονός  ότι ο ένας από αυτούς παραδέχθηκε ότι ανήκει στο τάγμα Αζόφ.

«Λέγομαι Μιχαήλ, ο παππούς μου πολέμησε στο Β’ παγκόσμιο πόλεμο κατά των ναζιστών. Τραυματίστηκε τρεις φορές. Εγώ γεννήθηκα στη Μαριούπολη και συμμετέχω στην άμυνα της πόλης από τους Ρώσους ναζιστές.

Δεν θα μιλήσω για τις δυσκολίες που έχουμε στην άμυνα, συμμετέχοντας στην ουκρανική άμυνα μέσα από το τάγμα Αζόφ. Αυτό είναι το χρέος μου έναντι της πόλης μου, το χρέος μου σαν άντρας και πρέπει να μιλήσω για τις καταστροφικές συνθήκες μέσα στις οποίες βρίσκεται η ελληνική Μαριούπολη».

«Λέγομαι Αναστάσιος», ανέφερε ο δεύτερος στρατιώτης που μίλησε με καλυμμένο το πρόσωπό του. Συμπατριώτες έχουμε μια πόλη όπου ζουν και πεθαίνουν χιλιάδες. Ακούστε την έκκληση που σας απευθύνουμε. Δεν υπάρχει κανένας να τους βοηθήσει. Μπορείτε να μιλήσετε και να δώσετε βοήθεια στη Μαριούπολη».

Χρειαζόμαστε όπλα

«Δεν πρέπει να αποδεχτούμε ότι η Μαριούπολη θα είναι οι Θερμοπύλες. Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο που θα διώξει τα ρωσικά στρατεύματα», συνέχισε την ομιλία του ο πρόεδρος της Ουκρανίας.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μίλησε για την πρόκληση της Ρωσίας που δεν αφορά μόνο την Ουκρανία αλλά όλη την Ευρώπη. «Πρέπει να κλείσουμε την πόρτα στις ρωσικές τράπεζες. Κανένα ρωσικό πλοίο δεν πρέπει να προσεγγίσει ευρωπαϊκά λιμάνια. Καμία αποδοχή στα ρωσικά δεξαμενόπλοια. Με τα χρήματα που κερδίζει η Ουκρανία καταστρέφει τις πόλεις μας».

«Η Ουκρανία χρειάζεται τις κυρώσεις αλλά χρειάζεται και όπλα, αντιαεροπορικά και τεθωρακσιμένα που οι δυτικοί μας σύμμαχοι γνωρίζουν πολύ καλά. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να σώσουμε την Ουκρανία και μόνο εάν έχουμε αυτή τη στήριξη θα τη σώσουμε. Οι λαοί μας είναι στενά συνδεδεμένοι και είμαστε πεπεισμένοι ότι θα καταφέρουμε να ξαναφέρουμε την ειρήνη. Θα κερδίσουμε μαζί, ισότιμοι εταίροι μέσα στο κοινό ευρωπαϊκό μας σπίτι».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο πρόεδρος Ζελένσκι χειροκροτήθηκε από τους βουλευτές. Μάλιστα οι βουλευτές της ΝΔ τον χειροκρότησαν όρθιοι.

Ο κ. Τασούλας κλείνοντας την τοποθέτησή του είπε : «Βοηθώντας την Ουκρανία, βοηθάμε την ελευθερία. Ζήτω η Ουκρανία, ζήτω η ελευθερία»

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr