Ζεστό χρήμα και συνεργασία στην αμυντική βιομηχανία επιδιώκει ο Ερντογάν στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν έφτασε σήμερα (Δευτέρα) στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) στην πρώτη επίσκεψη Τούρκου ηγέτη στη χώρα από το 2013, καθώς οι δύο χώρες αρχίζουν να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους – που παρέμεναν τεταμένες από χρόνια εχθρότητας – σε μια στροφή προς μια οικονομική εταιρική σχέση.

Το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu μετέδωσε ότι οι δύο χώρες υπέγραψαν 13 συμφωνίες, μεταξύ των οποίων για την άμυνα, το εμπόριο, την κλιματική αλλαγή, τη βιομηχανία και την οικονομία.

Ο Ερντογάν επιδιώκει συνεργασία στην αμυντική βιομηχανία

Τουρκικές πηγές είχαν αναφέρει ότι αναμένεται να συμφωνήσουν να ξεκινήσουν επίσημα οι διαπραγματεύσεις για μια εμπορική και οικονομική συμφωνία, καθώς και να υπογράψουν μια επιστολή προθέσεων για την έναρξη συναντήσεων με σκοπό τη συνεργασία στην αμυντική βιομηχανία.

Τον Τούρκο πρόεδρο υποδέχτηκε ο πρίγκιπας διάδοχος του Αμπού Ντάμπι, ο Μοχάμεντ μπιν Ζάγεντ αλ Ναχιάν, ο de facto ηγέτης των ΗΑΕ, ο οποίος επισκέφθηκε την Άγκυρα τον περασμένο Νοέμβριο όταν υπογράφηκαν επενδυτικές συμφωνίες ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων.

«Κατά τη διάρκεια αυτής της επίσκεψης, στοχεύουμε να αναπτύξουμε τη δυναμική που έχουμε κατακτήσει με τα ΗΑΕ και να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα για να επιστρέψουν οι σχέσεις στο επίπεδο που τους αξίζει», είπε ο Ερντογάν σε δημοσιογράφους στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης πριν αναχωρήσει.

«Ο διάλογος και η συνεργασία της Τουρκίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων έχει μεγάλη σημασία για την ειρήνη και τη σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής μας», πρόσθεσε.

Ανταγωνισμός για την περιφερειακή επιρροή

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Τουρκία ανταγωνίζονται για περιφερειακή επιρροή από τότε που ξέσπασαν οι αραβικές εξεγέρσεις πριν από μια δεκαετία, ένας ανταγωνισμός που τους οδήγησε να υποστηρίξουν διαφορετικές πλευρές στον εμφύλιο πόλεμο της Λιβύης και επεκτάθηκαν σε διαμάχες από την ανατολική Μεσόγειο έως τον Περσικό Κόλπο.

Το Αμπού Ντάμπι αντιμετώπιζε μέχρι πρότινος με μεγάλη εχθρότητα τον Τούρκο πρόεδρο, στον οποίο πρόσαπτε πως υποστήριζε το πολιτικό Ισλάμ. Οι δύο χώρες ήταν αντίπαλες σε διάφορα ζητήματα στη Μέση Ανατολή – ειδικά στη Λιβύη και στην κρίση με το Κατάρ.

Η αναθέρμανση των διπλωματικών σχέσεων έρχεται σε μία περίοδο που η Τουρκία βρίσκεται σε οικονομική κρίση και το Αμπού Ντάμπι επιδιώκει μια πιο συμφιλιωτική εξωτερική πολιτική με γνώμονα τις οικονομικές προτεραιότητες.

Η Άγκυρα από την πλευρά της επιδιώκει να βελτιώσει τις σχέσεις της με κράτη της περιφέρειας, καθώς η Τουρκία παραμένει βυθισμένη σε μείζονα οικονομική κρίση, με πληθωρισμό-ρεκόρ εξαιτίας της ελεύθερης πτώσης της τουρκικής λίρας.

Τον περασμένο μήνα οι δύο χώρες συμφώνησαν σε μια συμφωνία ανταλλαγής σχεδόν 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε εθνικά συναλλάγματα.

Ο Ερντογάν είπε ότι κατά την επίσκεψή του η Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα επιδιώξουν να ενισχύσουν το διμερές εμπόριο και να αναζητήσουν ευκαιρίες στις «συμπληρωματικές δομές των οικονομιών των δύο χωρών».

Η Τουρκία, σε αντίθεση με πολλές περιφερειακές δυνάμεις καθώς και με τους δυτικούς συμμάχους της για διάφορα θέματα, εξαπέλυσε μια περιφερειακή «επίθεση γοητείας» πέρυσι. Ωστόσο, οι προσπάθειες με την Αίγυπτο και τη Σαουδική Αραβία έχουν μέχρι στιγμής αποφέρει πενιχρά αποτελέσματα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr