Τουρκία γερμανική φρεγάτα

Με μία νέα προκλητική δήλωση, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας έδωσε  συνέχεια στη νηοψία του τουρκικού πλοίου από τη γερμανική φρεγάτα ανοιχτάτης Λιβύης, προειδοποιώντας ότι η Τουρκία «θα δώσει απάντηση στο πεδίο της δράσης» για το συγκεκριμένο επεισόδιο, και προσθέτοντας ότι η εντολή του Τούρκου Προέδρου είναι να γίνει ό,τι χρειάζεται.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το πρακτορείο Anadolu, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε «θα δώσουμε απάντηση και στο πεδίο της δράσης, ενώ θα παρακολουθούμε και τις νομικές και πολιτικές διαδικασίες. Θα κάνουμε αυτό που χρειάζεται. Αυτή είναι η εντολή του Προέδρου μας».

Σημειώνεται ότι νωρίτερα, και εις απάντηση των τουρκικών ισχυρισμών για το προχθεσινό περιστατικό στο πλαίσιο της επιχείρησης «Irini», η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τοποθετήθηκε με γραπτή δήλωση του εκπροσώπου Εξωτερικών Υποθέσεων Πίτερ Στάνο.

Λογικές υποψίες για παράβαση του εμπάργκο όπλων δράση

Δεδομένης της πορείας του συγκεκριμένου πλοίου, αναφέρει στην γραπτή δήλωση ο κ. Στάνο, υπήρχαν «λογικές υποψίες ότι ενδεχομένως δρούσε κατά παράβαση του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ», το οποίο επιτηρεί η επιχείρηση «Irini». (Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ μιλούσε για «ασαφείς υποψίες».)

Πριν από την επιβίβαση, «όπως προβλέπεται από το ψήφισμα 2292 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών», οι συμμετέχοντες στην επιχείρηση «έκαναν καλόπιστες προσπάθειες» να αναζητήσουν τη συγκατάθεση της Τουρκίας, δίνοντας στο τουρκικό ΥΠΕΞ ειδοποίηση τεσσάρων ωρών «σύμφωνα με τη διεθνή ναυτιλιακή πρακτική».

Η επιχείρηση “Irini”

H επιχείρηση «Irini», μάλιστα, «δέχθηκε να παρατείνει την προθεσμία αυτή κατά μία ώρα κατόπιν σχετικού αιτήματος της τουρκικής πρεσβείας στη Ρώμη» (όπου βρίσκεται το αρχηγείο της επιχείρησης).

«Μην έχοντας λάβει απάντηση από την Τουρκία σε αυτό το χρονικό διάστημα, η επιχείρηση “Irini” επιβιβάστηκε στο πλοίο και το επιθεώρησε σύμφωνα με τις διεθνώς συμφωνημένες διαδικασίες, συμπεριλαμβανομένων και διαδικασιών του ΝΑΤΟ.

Η ομάδα επιβίβασης της επιχείρησης “Irini” έδρασε με τον ύψιστο βαθμό επαγγελματισμού και δεν κατεγράφη κανένα περιστατικό κατά τη διάρκεια της δράσης».

Η επιθεώρηση, σημειώνει η δήλωση, «ανεστάλη αργότερα, όταν η Τουρκία επισήμως και με καθυστέρηση ειδοποίησε την επιχείρηση “Irini” ότι αρνείται την άδειά της για την επιθεώρηση του πλοίου.

Έως τότε από τον έλεγχο δεν είχαν προκύψει αποδεικτικά στοιχεία παράνομου υλικού και το πλοίο είχε λάβει το πράσινο φως για να συνεχίσει την πορεία του». Τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας για το εμπάργκο όπλων, καταλήγει ο Πίτερ Στάνο με νόημα, είναι δεσμευτικά για όλα τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκικής Δημοκρατίας.

Πηγή: economico.gr