«Εκεί που μας χρωστάγανε, μας πήραν και το βόδι»: κάπως έτσι μπορεί να χαρακτηριστεί η νέα προκλητική ρητορική της Τουρκίας, η οποία αυτή τη φορά στρέφεται στο Κυπριακό.

Στο πλάνο το Κυπριακό

Συγκεκριμένα, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, κατηγόρησε την Ελλάδα για… αδιαλλαξία, όσον αφορά στο Κυπριακό, λέγοντας πως η Αθήνα δεν έχει απαντήσει σε καμία από τις προτάσεις που έχει υποβάλλει η Τουρκία. Συγκεκριμένα, ο Χουλουσί Ακάρ μίλησε στην εκδήλωση «Υποδοχή για την Ημέρα της Κοινωνικής Αντίστασης και των Ενόπλων Δυνάμεων της ΤΔΒΚ» για το Κυπριακό, λέγοντας πως η Τουρκία θα συνεχίσει να εκπληρώνει το καθήκον της ως εγγυήτρια χώρα για το νησί της Κύπρου, όπως έχει κάνει μέχρι τώρα.

«Αδιάλλακτη στάση»

«Ο αποτελεσματικός και de facto εγγυητικός ρόλος της Τουρκίας και η παρουσία Τούρκων στρατιωτών στην Κύπρο είναι η κόκκινη γραμμή μας και είναι απαραίτητη», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να στέκεται πάντα στο πλευρό των Τουρκοκυπρίων στον δίκαιο σκοπό τους. Προσέθεσε, δε, ότι «στις προσπάθειές μας για την ΤΔΒΚ, δεν μπορέσαμε να πάρουμε καμία απάντηση σε όλες τις προτάσεις για λύση που έχουμε υποβάλλει» και υπογράμμισε ότι οι Έλληνες έκαναν ό,τι μπορούσαν για να διαχωρίσουν τον τουρκικό πληθυσμό εκεί με μια «αδιάλλακτη στάση».

«Κυριαρχία και ανεξαρτησία»

Ο Ακάρ ισχυρίστηκε ότι «οι Ελληνοκύπριοι θα πρέπει να αναγνωρίσουν την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της τουρκικής παρουσίας και να αποδεχθούν το δικαίωμά τους να ζουν με ασφάλεια και ευημερία». Τέλος, συμπλήρωσε ότι η Τουρκία αναμένει από τρίτες χώρες να είναι αντικειμενικές και αμερόληπτες για το Κυπριακό, να εγκαταλείψουν τη στρατηγική τύφλωση και να αποδεχτούν τα δικαιώματα και τα δίκαια των Τουρκοκυπρίων.

Η τουρκική «πρόταση»

Υπενθυμίζεται ότι πλέον η πρόταση της Άγκυρας για «επίλυση» του Κυπριακού είναι η δημιουργία δύο ανεξάρτητων κρατών και η αναγνώριση της κυριαρχίας στα Κατεχόμενα, πέρα και έξω από κάθε απόφαση και ψήφισμα του ΟΗΕ. Μάλιστα, ο τουρκοκύπριος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν συζητά καμία άλλη λύση, ενώ υπάρχουν και πληροφορίες που θέλουν την Τουρκία να εξετάζει ακόμα και την προσάρτηση των Κατεχομένων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr