Η βία στους νέους και στα παιδιά λειτουργεί ως ένας πυρετός για την κοινωνία μας, προειδοποιώντας μας ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Η αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος απαιτεί μεγαλύτερη προσοχή και διάγνωση, παρά μόνο επιφανειακές θεραπείες. Κάποιες από τις πρόσφατες ανακοινώσεις σχετικά με την καταπολέμηση της νεανικής βίας μοιάζουν να είναι «χειρότερη λύση για το χειρότερο πρόβλημα». Αντί να εστιάζουμε σε προτάσεις που προάγουν την καταστολή και την τιμωρία, πρέπει να εξετάσουμε τις ρίζες του προβλήματος.
Οι νέοι μας βιώνουν μια περίοδο αναστάτωσης που δεν έχει προηγούμενο. Έχουν αποκτήσει φόβους και τραύματα, ενώ οι περιπτώσεις κατάθλιψης και αυτοτραυματισμού αυξάνονται ανησυχητικά. Είναι καιρός να αναρωτηθούμε ποιος έχει την ευθύνη για αυτή την κατάσταση. Ποια δομή εκπαίδευσης και ποια κοινωνικά πρότυπα τους έχουν φέρει σε αυτό το σημείο; Οι γονείς, που παίζουν έναν κρίσιμο ρόλο, συχνά ακούν απειλές και κυρώσεις αντί να λαμβάνουν υποστήριξη.
Αντί να εστιάσουμε σε καταιγιστικές ποινές, είναι επιτακτική ανάγκη οι πολιτικές να εστιάζουν στην ψυχική υγεία, την υποστήριξη και την εκπαίδευση. Ειδικοί ψυχολόγοι και σύμβουλοι θα πρέπει να γίνουν μέρος του εκπαιδευτικού συστήματος, για να παρέχουν τη βοήθεια που χρειάζονται οι νέοι, αλλά και οι οικογένειές τους. Χρειαζόμαστε προγράμματα που θα ενισχύουν την κοινωνική συνοχή και την ασφάλεια αντί του φόβου.
Είναι σημαντικό να δημιουργηθούν υποσχέσεις για κόμβους επενδύσεων στην εκπαίδευση, που θα υποστηρίξουν καλύτερες υποδομές και ανθρώπινο δυναμικό. Χωρίς μια ουσιαστική μεταρρύθμιση στις εργασιακές συνθήκες των γονέων, δεν θα υπάρχει κανείς για να παρακολουθεί και να καθοδηγεί τους νέους. Ενόψει αυτής της κατάστασης, οι λύσεις που θα επικεντρώνονται απλά στη καταστολή δεν θα είναι αποδοτικές.
Είναι επιτακτική ανάγκη να αναγνωρίσουμε το ρόλο του σχολείου και της οικογένειας στην ανάπτυξη των νέων. Ποιοι παράγοντες τους έχουν μεταφέρει σε μια κοινωνική πραγματικότητα όπου κυριαρχεί η βία και η αίσθηση αδιεξόδου; Χρειαζόμαστε έναν νέο τρόπο σκέψης και δράσης, χωρίς προκαταλήψεις και λάθος προσεγγίσεις.
Πηγή: tovima.gr