Ο Οκτώβριος ξεκινά με ηλιοφάνεια αλλά έρχεται κακοκαιρία στην Ελλάδα

Ο Οκτώβριος ξεκινά με ηλιοφάνεια αλλά έρχεται κακοκαιρία στην Ελλάδα

Ο Οκτώβριος ξεκινά με ηλιοφάνεια που θα φτάσει έως τους 27 βαθμούς Κελσίου στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Ωστόσο, από την Πέμπτη 3/10 αναμένεται οργανωμένη κακοκαιρία που θα προέλθει από την Ιταλία. Αρχικά, αυτή θα πλήξει τη βορειοδυτική Ελλάδα και σταδιακά θα επεκταθεί προς τον δυτικό κορμό της χώρας.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Κλέαρχο Μαρουσάκη στο OPEN, «είναι ένα κύμα κακοκαιρίας που μας προβληματίζει, καθώς θα έχει μια αργή μετατόπιση». Ένας αντικυκλώνας βόρεια – βορειοανατολικά της κακοκαιρίας θα προκαλέσει αλληλεπίδραση για πολλές ώρες με θαλάσσιες εκτάσεις στα ανοιχτά του Ιονίου.

Ιδιαίτερη ανησυχία υπάρχει για την δυτική Ελλάδα, όπου ενδέχεται να παρατηρηθεί «μεγαλύτερη εμμονή» της κακοκαιρίας. Οι προβλέψεις δείχνουν ότι από την Πέμπτη έως την Κυριακή, ο συνολικός όγκος βροχής μπορεί να ξεπεράσει τους 150 τόνους ανά στρέμμα, με βροχές που θα διαρκέσουν πολλές ώρες.

Αναφορικά με τις φωτιές στο Ξυλόκαστρο, ο κ. Μαρουσάκης επεσήμανε πως τα καιρικά δεδομένα της ημέρας θα είναι ευνοϊκότερα για τον περιορισμό τους. «Σήμερα, οι άνεμοι θα είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση, σε αντίθεση με τα προηγούμενα 24ωρα που είχαμε ισχυρούς ανέμους. Σημαντική δεν είναι μόνο η ένταση, αλλά και η κατεύθυνση των ανέμων, οι οποίοι τότε ήταν ξηροί και παρουσίαζαν επιβαρυντικές συνθήκες», πρόσθεσε.

Πηγή: tovima.gr