Αυξήσεις μισθών και συλλογικές συμβάσεις εργασίας στην προγραμματισμένη οικονομία της επόμενης τετραετίας

Αυξήσεις μισθών και συλλογικές συμβάσεις εργασίας στην προγραμματισμένη οικονομία της επόμενης τετραετίας

Ετήσιες αυξήσεις μισθών της τάξης του 4,8% έως 5,3% αναμένονται κατά την επόμενη τετραετία, με στόχο τον καθορισμό του κατώτατου μισθού στα 950 ευρώ μέχρι το 2027 και του μέσου μισθού στα 1.500 ευρώ. Σύμφωνα με το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής, ο κατώτατος μισθός αναμένεται να αυξάνεται σταδιακά κατά περίπου 40 ευρώ ετησίως, ξεκινώντας από τα 830 ευρώ το 2024 και φτάνοντας στα 950 ευρώ το 2027.

Παράλληλα, για την επίτευξη του στόχου του μέσου μισθού, προβλέπεται ότι θα χρειαστούν ετήσιες αυξήσεις που θα ξεπερνούν τα 60 ευρώ, με τον μέσο μισθό να ανέρχεται το 2024 στα 1.313,55 ευρώ, το 2025 στα 1.379,22 ευρώ, το 2026 στα 1.448 ευρώ και το 2027 στα 1.520,50 ευρώ σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της ΕΡΓΑΝΗ.

Η έλλειψη συλλογικών συμβάσεων εργασίας αποτελεί ανασταλτικός παράγοντας στην επιτυχία αυτού του στόχου, καθώς μεγάλες ομάδες εργαζομένων δεν έχουν υπογράψει συμβάσεις για πολλά χρόνια, καθιστώντας τις αμοιβές τους να κυμαίνονται κοντά στα όρια του κατώτατου μισθού.

Η Τράπεζα της Ελλάδος, στην τελευταία έκθεσή της για τη Νομισματική Πολιτική, αναμένει επίσης αυξήσεις μισθών κατά 5% κατά μέσο όρο για τα επόμενα χρόνια. Σημειώνεται ότι οι επιχειρήσεις θα αναγκαστούν να αυξήσουν τις αποδοχές των εργαζομένων τους προκειμένου να τους κρατήσουν και να προσελκύσουν ειδικότητες που λείπουν από την αγορά, επιδρώντας αρνητικά στην ανταγωνιστικότητα και στην κερδοφορία τους.

Η υπουργός Εργασίας, Νίκη Κεραμέως, σχεδιάζει να συμπεριλάβει στο νομοσχέδιο για την ενσωμάτωση της Κοινοτικής Οδηγίας για αξιοπρεπείς κατώτατους μισθούς διατάξεις που θα ενθαρρύνουν τους εργοδότες και τους εργαζόμενους να υπογράψουν περισσότερες κλαδικές συμβάσεις. Στόχος είναι να γίνουν υποχρεωτικές οι αυξήσεις που περιλαμβάνονται σε αυτές τις συμβάσεις σε ολόκληρο τον κλάδο.

Επιπλέον, στο νομοσχέδιο θα προστεθούν νέα κριτήρια για τον προσδιορισμό της αύξησης του κατώτατου μισθού μετά το 2027, προσδιορίζοντας την αγοραστική δύναμη των μισθών, το γενικό επίπεδο των ακαθάριστων αποδοχών, τον ρυθμό αύξησής τους και την παραγωγικότητα της εργασίας. Η επιστημονική επιτροπή του υπουργείου Εργασίας προτείνει αντικειμενικά κριτήρια στον τρόπο καθορισμού του κατώτατου μισθού, διασφαλίζοντας ότι οι μισθοί θα παρακολουθούν τη γενικότερη πορεία της οικονομίας και θα στηρίζουν τα πιο οικονομικά αδύνατα νοικοκυριά.

Είναι αξιοσημείωτο ότι σήμερα το ποσοστό των εργαζομένων που καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις στην Ελλάδα είναι κάτω από το 30%, ενώ η συγκεκριμένη οδηγία απαιτεί από τα κράτη-μέλη να εξασφαλίζουν ότι τουλάχιστον το 80% των εργαζομένων τους καλύπτονται από αυτές τις συμβάσεις.

Πηγή: tovima.gr