Ευρωπαϊκή Ένωση: Πρόοδος και προκλήσεις στην ενεργειακή πολιτική και την καθαρή μετάβαση

Ευρωπαϊκή Ένωση: Πρόοδος και προκλήσεις στην ενεργειακή πολιτική και την καθαρή μετάβαση

Η έκθεση για την Κατάσταση της Ενεργειακής Ένωσης, που δημοσιεύτηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναλύει την διαχείριση των προκλήσεων στον τομέα της ενεργειακής πολιτικής στην ΕΕ και τα επιτεύγματα της Ένωσης στην καθαρή ενέργεια. Σημαντική πρόοδος έχει επιτευχθεί στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), με την παραγωγή ενέργειας από αυτές να φτάνει το 50% της συνολικής ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2024. Η αιολική ενέργεια, συγκεκριμένα, έχει εξελιχθεί στη δεύτερη μεγαλύτερη πηγή ηλεκτρισμού στην Ένωση, μετά την πυρηνική ενέργεια.

Η Ευρώπη έχει καταφέρει να μειώσει σημαντικά την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο, με το μερίδιο του ρωσικού αερίου στις εισαγωγές να πέφτει από 45% το 2021 σε 18% μέχρι τον Ιούνιο του 2024, χάρη στις ενισχυμένες εισαγωγές από χώρες όπως η Νορβηγία και οι ΗΠΑ. Η ζήτηση αερίου μειώθηκε κατά 138 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα από τον Αύγουστο του 2022 έως τον Μάιο του 2024. Ταυτόχρονα, οι τιμές ενέργειας παρέμειναν στις χαμηλότερες τιμές σε σύγκριση με τις αιχμές της ενεργειακής κρίσης του 2022.

Η ΕΕ ανακοίνωσε ότι έχει επιτύχει τον στόχο της για χειμερινή αποθήκευση φυσικού αερίου κατά 90% νωρίτερα από την προθεσμία, ενώ οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου μειώθηκαν κατά 32,5% από το 1990 έως το 2022. Εντυπωσιακή είναι και η οικονομική ανάπτυξη της ΕΕ την ίδια περίοδο, με αύξηση περίπου 67%.

Σημαντική πτυχή της έκθεσης είναι η προειδοποίηση σχετικά με τις μελλοντικές προκλήσεις, όπως η ενεργειακή φτώχεια και οι ανισότητες στις τιμές της ενέργειας. Για την επίτευξη των στόχων τους, τα κράτη μέλη οφείλουν να υποβάλουν τα ενημερωμένα εθνικά τους σχέδια το συντομότερο δυνατό. Η Επιτροπή υπογραμμίζει τη σημασία των βιομηχανικών συμμαχιών και των διαλόγων με κοινωνικούς φορείς για την επιτάχυνση ανάπτυξης τεχνολογιών καθαρής ενέργειας.

Στην εκπλήρωση αυτών των στόχων, η Κομισιόν αναγνωρίζει την ανάγκη στήριξης της Ουκρανίας μέσω της συνεχούς αποστολής οικονομικής ή άλλης βοήθειας. Η ΕΕ συντονίζει προσπάθειες για τη στήριξη της Ουκρανίας, με πάνω από το 40% όλων των δωρεών που έχουν προέλθει από κράτη μέλη να κατευθύνονται στον ενεργειακό τομέα.

Μέσω νέας νομοθεσίας, αντιμετωπίζεται επίσης η ανάγκη προστασίας των καταναλωτών από τις υψηλές τιμές ενέργειας και η εξασφάλιση πρόσβασης σε οικονομικά προσιτές πηγές. Το Ταμείο Κοινωνικού Κλίματος που θα ενεργοποιηθεί την περίοδο 2026-2032 θα συμβάλει στην κινητοποίηση κονδυλίων για ανακαινίσεις και άλλες επενδύσεις που θα διευκολύνουν την πρόσβαση σε καθαρή ενέργεια.

Πηγή: tovima.gr