Ερντογάν Τατάρ

Διεθνή καταδίκη, διπλωματικό συναγερμό, αλλά και υπαρκτή απειλή για δυσμενή τετελεσμένα στο Κυπριακό φέρνει η παγίδα που έστησε ο Ταγίπ Ερντογάν στα κατεχόμενα με την ανακοίνωση για το μερικό άνοιγμα της Αμμοχώστου.

Ηνωμένες Πολιτείες και Γαλλία διαμηνύουν στην Αγκυρα ότι θα φέρουν το θέμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατήγγειλε το μεσημέρι από την Λευκωσία «βάρβαρη καταπάτηση των αποφάσεων του ΟΗΕ», ενώ στην Κύπρο συνεδριάζει το Εθνικό Συμβούλιο εξετάζοντας όλα τα πιθανά αντίμετρα.

Μπλίνκεν: Προκλητικές και απαράδεκτες οι κινήσεις της Τουρκίας

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν καταδίκασε απερίφραστα την κίνηση Ερντογάν, δηλώνοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν τις τουρκοκυπριακές ενέργειες στα Βαρώσια, με την υποστήριξη της Τουρκίας, ως προκλητικές, απαράδεκτες και ασυμβίβαστες με τις προηγούμενες δεσμεύσεις τους να συμμετάσχουν εποικοδομητικά σε συνομιλίες για τη διευθέτηση του Κυπριακού.

Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ακόμη ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται αυτήν τη στιγμή σε επικοινωνία με εταίρους που σκέφτονται με παρόμοιο τρόπο προκειμένου να παραπέμψουν το θέμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η Γαλλία βάζει το θέμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας

Ευθεία ήταν η καταδίκη και από τον γάλλο υπουργό Εξωτερικών Ζαν Υβ Λε Ντριάν, μετά τις επικοινωνίες που είχε με τους ομολόγους του της Ελλάδας και της Κύπρου. Η Γαλλία, η οποία ασκεί αυτόν τον μήνα την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας, κάλεσε να γίνουν σεβαστές οι αποφάσεις 550 και 789 των Ηνωμένων Εθνών και ανακοίνωσε ότι θα «εγείρει το ζήτημα αυτό» σήμερα στον ΟΗΕ.

Δένδιας: “Ο Αττίλας κινήθηκε και πάλι”

Από την Λευκωσία όπου βρίσκεται ο Νίκος Δένδιας δήλωσε ότι «καταδικάζουμε απόλυτα τις παράνομες τουρκικές ενέργειες», τονίζοντας πως «ο Αττίλας κινήθηκε πάλι».

Ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών προειδοποίησε ότι οι τουρκικές εξαγγελίες «επιχειρούν να δημιουργήσουν νέα τετελεσμένα και να ενταφιάσουν μια και καλή την προοπτική επανένωσης της Κύπρου».

Πρόσθεσε, δε, ότι οι παράνομες τουρκικές ενέργειες «καταπατούν με τον πιο βάρβαρο τρόπο τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο, αγνοούν επιδεικτικά τον ΟΗΕ».

Ποια αντίμετρα εξετάζει η Λευκωσία

Στην Λευκωσία συνεδριάζει και το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου, για να εξετάσει σειρά από πιθανά αντίμετρα.

Σύμφωνα με την Καθημερινή της Κύπρου, απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης είναι η άμεση προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ζητώντας καταδικαστικό ψήφισμα ή δήλωση.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συγκαλείται στις 5 μ.μ. ώρα Ελλάδας. Το ζητούμενο για την Λευκωσία και την Αθήνα είναι η δήλωση του Σ.Α. να μην είναι γενική και αόριστη, αλλά να κάνει λόγο για παραβίαση της Τουρκίας στα ψηφίσματα που αφορούν τα Βαρώσια.

Παράλληλα, η Λευκωσία εξετάζει το κλείσιμο κάποιων οδοφραγμάτων -ή και όλων- για τους αλλοδαπούς, καθώς ακόμα και την αφαίρεση διαβατηρίου των εμπλεκόμενων, όπως για παράδειγμα του τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ. Ένα τέτοιο σενάριο θεωρείται πάντως λιγότερο πιθανό, καθώς βάσει έκθεσης του γενικού εισαγγελέα υπάρχουν –πέραν των πολιτικών προεκτάσεων- και νομικά κωλύματα.

Απογοήτευση για την στάση Μπορέλ

Η Λευκωσία επιδιώκει επίσης μια έντονη αντίδραση των Βρυξελλών μετά και τις εξαγγελίες του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν. Μέχρι στιγμής, όσα διέρρεαν για έκτακτη σύγκλιση του συμβουλίου εξωτερικών υποθέσεων δεν φαίνεται να επιβεβαιώνονται, καθώς κράτη μέλη της Ε.Ε απάντησαν στις εκκλήσεις της Λευκωσίας πως δεν συντρέχει ένας τέτοιος λόγος. Απογοητευτική θεωρείται από διπλωματικούς κύκλους, τους οποίους επικαλείται η «Καθημερινή Κύπρου», και η δήλωση του Ζοζέπ Μπορέλ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr