Διάγγλεμα Μητσοτάκη

Mε διάγγελμα του στις 7 το απόγευμα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοινώσεις τις αποφάσεις της κυβέρνησης για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό σε συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες, καθώς και το νέο πλαίσιο λειτουργίας των κλειστών χώρων εστίασης και ψυχαγωγίας.

Όπως ανακοίνωσε το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού στις «7 το απόγευμα θα μεταδοθούν ανακοινώσεις του κ. Μητσοτάκη για την αντιμετώπιση της πανδημίας και την εξέλιξη του προγράμματος εμβολιασμού».

Νωρίτερα, η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη είχε τονίσει πως οι σχετικές ανακοινώσεις από τον Πρωθυπουργό θα γίνονταν μέχρι αύριο, Τρίτη, με την ίδια να αναφέρει ότι καθίσταται αναγκαία η μετάβαση στην τρίτη φάση της εμβολιαστικής στρατηγικής.

Η μετάλλαξη Δέλτα και η κάμψη των εμβολιασμών

Η εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα σε όλη την Ευρώπη και η αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα μας επηρεάζουν και αναπροσαρμόζουν, κατά τις πληροφορίες, συνολικά τον σχεδιασμό της κυβέρνησης.

Τον κυβερνητικό προβληματισμό επιτείνουν η κάμψη του ρυθμού των εμβολιασμών –παρ’ότι τις τελευταίες ημέρες καταγράφεται κάποια ανάσχεση της μείωσης– αλλά και τα ευρήματα δημοσκοπήσεων, όπως της Pulse για τον ΣΚΑΪ, σύμφωνα με την οποία το 40% όσων δεν έχουν κάνει καμία δόση του εμβολίου έχει αποφασίσει να μην εμβολιαστεί.

Για ποιους θα ανακοινωθεί υποχρεωτικος εμβολιασμός

Με βάση αυτά τα δεδομένα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει «κλειδώσει» ο υποχρεωτικός εμβολιασμός για τους εργαζομένους σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και ΑμεΑ, ενώ μένει να αποφασιστεί εάν θα δρομολογηθεί άμεσα ή αργότερα ο εμβολιασμός των υγειονομικών. Οπως λέγεται, ενώ σε επίπεδο ιατρικού προσωπικού τα ποσοστά εμβολιασμού είναι ιδιαίτερα υψηλά, στους νοσηλευτές εμφανίζονται σχετικά μειωμένα.

Ομως, με δεδομένο ότι ως μοχλοί πίεσης προς τους «αρνητές» θα χρησιμοποιηθούν η μετάθεση σε θέσεις «δεύτερης γραμμής» και η διαθεσιμότητα –με αντίστοιχες μισθολογικές επιπτώσεις–, αποτελεί ερώτημα εάν είναι σωστό η όλη διαδικασία να δρομολογηθεί τώρα, ενώ είναι ανοικτό το ενδεχόμενο τις αμέσως επόμενες εβδομάδες το σύστημα υγείας να αρχίσει να υφίσταται πίεση.

Επίσης, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, απαιτείται να εξεταστεί σε βάθος εάν ο υποχρεωτικός εμβολιασμός θα πρέπει να επεκταθεί και σε άλλες κατηγορίες, όπως οι εκπαιδευτικοί και οι στρατεύσιμοι, με τους προβληματισμούς να είναι περισσότερο πρακτικής πάρα νομικής φύσεως. Πρώτον, όπως λέγεται, αντίστοιχα μέτρα δεν έχουν ληφθεί σε καμία άλλη χώρα. Δεύτερον, ποιες μπορεί να είναι ρεαλιστικά οι «κυρώσεις» σε κάποιον που κατατάσσεται για να υπηρετήσει τη θητεία του αλλά αρνείται να εμβολιαστεί;

Κλειστοί χώροι

Σε ό,τι αφορά τους κλειστούς χώρους, ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε από τις 15 του μηνός οι κλειστοί χώροι να επαναλειτουργήσουν με τον διαχωρισμό σε «αμιγείς», αποκλειστικά για εμβολιασμένους, και «μεικτούς», με μικρότερη πληρότητα.

Ομως, το άλμα που έχει καταγραφεί τις τελευταίες δέκα ημέρες στα κρούσματα οδηγεί σε δεύτερες σκέψεις. Ετσι, κυβερνητικά στελέχη δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να παραταθεί η μη λειτουργία των κλειστών χώρων μέχρι να υπάρξει ύφεση στην πανδημία ή να ανοίξουν μόνο οι «αμιγείς», κίνηση που βέβαια θα αποτελέσει και πρόκριμα για ανάλογες αποφάσεις και από το φθινόπωρο και μετά.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr