Πανιά για τις ελληνικές θάλασσες ανοίγουν οι μεγαλύτερες ευρωπαϊκές εταιρείες του κλάδου υπεράκτιων αιολικών πάρκων σε συνεργασία με ελληνικούς ομίλους, ενόψει της νέας αγοράς που ανοίγει και στην Ελλάδα.

Τα νερά του Αιγαίου, σύμφωνα με τη στρατηγική μελέτη που έχει καταρτίσει στο πλαίσιο του σχεδιασμού της νέας αγοράς το ΥΠΕΝ, μπορούν να φιλοξενήσουν ένα δυναμικό περίπου 10 GW υπεράκτιων αιολικών σταθερής έδρασης και 30 έως 40 GW πλωτής έδρασης.

Το δυναμικό αυτό προέκυψε έπειτα από λεπτομερή χαρτογράφηση των ελληνικών θαλασσών η οποία, σύμφωνα με τη Γ.Γ  Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου, που έχει και την κεντρική ευθύνη του σχεδιασμού, έλαβε υπόψη της πάνω από 50 κριτήρια (περιβαλλοντικά, χωροταξικά, οικονομικά, κοινωνικά και γεωπολιτικά).

Τα καλύτερα σημεία για αιολικά πάρκα 

Σύμφωνα με αυτή την πρώτη χαρτογράφηση, τα καλύτερα σημεία για αιολικά πάρκα εντοπίζονται  στις Κυκλάδες, στο Βόρειο Αιγαίο μεταξύ Λήμνου και Αγ. Ευστρατίου, στα Δωδεκάνησα, στον άξονα Ικαρίας – Πάτμου – Λέρου, καθώς και στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κρήτης και Καρπάθου.

Ο πρώτος στόχος που έχει θέσει η κυβέρνηση είναι η ανάπτυξη 2 GW μέχρι το 2030. Αυτό θα γίνει μέσω ενός μοντέλου κεντρικού κατά βάση σχεδιασμού, στο οποίο το ΥΠΕΝ κατέληξε μελετώντας μοντέλα αναπτυγμένων αγορών, αλλά και την εμπειρία ξένων εταιρειών με δραστηριότητα στον κλάδο διεθνώς και βασικό μέλημα να «τρέξουν» γρήγορα οι επενδύσεις.

Με τον κεντρικό σχεδιασμό και την κατάρτιση μιας στρατηγικής μελέτης ανάπτυξης για το σύνολο των αξιοποιήσιμων περιοχών, αποφεύγονται δυσάρεστες εκπλήξεις για τους επενδυτές που μπορεί να οδηγήσουν σε καθυστερήσεις ή και να καταστήσουν το όλο εγχείρημα κενό γράμμα, όπως έγινε και στο παρελθόν.

Η Ελλάδα θα παραδώσει στους επενδυτές “καθαρές περιοχές”

Το κράτος, βάζοντας σε ένα χαρτί όλους τους περιορισμούς που θα έθεταν οι αδειοδοτούσες αρχές (υπουργεία Αμυνας, Ναυτιλίας, Πολιτισμού, Εξωτερικών, Υπηρεσίες Αεροπορίας, Διεύθυνση Αλιείας, Διεύθυνση Περιβάλλοντος κ.λπ.) θα παραδώσει μέσω δημοπρασιών στους επενδυτές «καθαρές» περιοχές, παρέχοντας μεγαλύτερη επενδυτική ασφάλεια στον δρόμο για την έκδοση των περιβαλλοντικών μελετών και αδειοδοτήσεων.

Ενα επίσης βασικό κριτήριο που έλαβε υπόψη του το ΥΠΕΝ για τον καθορισμό των περιοχών είναι τα ανεμολογικά, η ένταση των ανέμων δηλαδή ως κριτήριο απόδοσης των επενδύσεων.

Το τρίτο κριτήριο ήταν το κόστος διασύνδεσης των πάρκων με το ηλεκτρικό σύστημα, παράμετρος που εξετάστηκε σε συνεργασία με τον ΑΔΜΗΕ, ο οποίος και θα αναλάβει κεντρικό ρόλο στην ανάπτυξη της νέας αγοράς. Εκτός «χάρτη» έμειναν περιοχές που μπορεί να διαθέτουν υψηλό θαλάσσιο αιολικό δυναμικό, αλλά το κόστος διασύνδεσης καθιστά ασύμφορες τις επενδύσεις.

Κρίσιμος ο καθορισμός της αποζημίωσης για την παραγόμενη ενέργεια 

Ενα βασικό κριτήριο που μένει ανοιχτό και θα πρέπει να οριστικοποιηθεί με την ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου είναι ο καθορισμός της αποζημίωσης της παραγόμενης ενέργειας από τα θαλάσσια αιολικά πάρκα. Το ΥΠΕΝ αναζητεί τη χρυσή τομή που θα καταστήσει βιώσιμες τις επενδύσεις και ταυτόχρονα δεν θα επιβαρύνει υπέρμετρα το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας και τον ΕΛΑΠΕ.

Μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να βγει σε δημόσια διαβούλευση το θεσμικό πλαίσιο και σύμφωνα με το αισιόδοξο σενάριο σε διάστημα ενός έτους από σήμερα θα προκηρυχθούν οι πρώτες παραχωρήσεις περιοχών.

Θα μεσολαβήσουν περίπου δύο χρόνια για να ολοκληρώσουν τις περιβαλλοντικές μελέτες τους οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές για να ακολουθήσει εντός του πρώτου τριμήνου 2026 ο πρώτος διαγωνισμός από τη ΡΑΕ.

Μεγάλο ενδιαφέρον από ευρωπαϊκά μεγαθήρια 

Σύμφωνα με πληροφορίες ( Καθημερινή ), η νέα αγορά έχει μαγνητίσει από πολύ νωρίς τα ευρωπαϊκά μεγαθήρια του κλάδου, αλλά και τους μεγάλους εγχώριους ενεργειακούς ομίλους.

Ενδεικτική της κινητικότητας είναι η κλειστή συνάντηση με Ελληνες επενδυτές που έχει διοργανώσει για την προσεχή Τρίτη η πρεσβεία της Νορβηγίας στην Αθήνα, αλλά και οι επαφές που είχε η γ.γ. Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου το διήμερο 23-25 Νοεμβρίου στην Κοπεγχάγη.

Η κ. Σδούκου είχε επαφές με πάνω από 20 εταιρείες του κλάδου, μεταξύ των οποίων κολοσσοί, όπως Equinor, Copenhagen Investment Partners (CIP), European Energy, Northland Power, Total και Shell, από τις οποίες εισέπραξε το έντονο ενδιαφέρον τους για επενδύσεις στα νερά του Αιγαίου.

Κρίσιμες συναντήσεις στην Αθήνα 

Σήμερα, Τρίτη στη νορβηγική πρεσβεία έχουν κληθεί από τον Νορβηγό πρέσβη στην Αθήνα να παραστούν σε κλειστή συνάντηση εργασίας με εκπροσώπους του εθνικού cluster της χώρας, Norwegian Offshore Wind Cluster (NOWC), οι εταιρείες ΤΕΡΝΑ, Motor Oil , ΕΛΠΕ, «Κοπελούζος», ΔΕΗ Ανανεώσιμες, Intrakat, Ελλάκτωρ, ΕΝΤΕΚΑ, Eunice, Jasper Wind, ITA, RF Energy και Resinvest.

Ο επιχειρηματικός νορβηγικός συνεργατικός σχηματισμός αριθμεί περισσότερες από 300 εταιρείες-μέλη, μεταξύ των οποίων και ο κολοσσός Equinor (μετεξέλιξη της πετρελαϊκής Statoil), που καλύπτουν ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού και στόχο έχει να καταστεί πρωταγωνιστής στην παγκόσμια αγορά ανάπτυξης θαλάσσιων αιολικών πάρκων. Αντικείμενο της συνάντησης είναι η διερεύνηση περιθωρίων συνεργασίας στην ανάπτυξη θαλάσσιων αιολικών πάρκων στις ελληνικές θάλασσες.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr