Τις εφιαλτικές επιδράσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία επιχειρεί να ανιχνεύσει το ΔΝΤ κάνοντας ανατριχιαστικές προβλέψεις.

Συγκεκριμένα, το Ταμείο εκτίμησε ότι η κατεστραμμένη από τον πόλεμο οικονομία της Ουκρανίας θα μπορούσε να συρρικνωθεί έως και 35% φέτος, εάν η εισβολή της Ρωσίας διαρκέσει για παρατεταμένο χρονικό διάστημα. Σε μια αρχική εκτίμηση, το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι η απώλεια ανθρώπινων ζωών, οι ζημιές σε υποδομές ζωτικής σημασίας, η διακοπή του εμπορίου και η εκροή προσφύγων θα οδηγήσουν σε πτώση του ΑΕΠ τουλάχιστον κατά 10% το 2022.

«Συντριπτικό»πλήγμα στην παγκόσμια οικονομία

Ωστόσο, τονίζει ότι η εμπειρία άλλων χωρών που επλήγησαν πρόσφατα από πολέμους, όπως το Ιράκ και η Συρία, υποδηλώνει ότι ο αντίκτυπος θα μπορούσε να είναι πολύ πιο σοβαρός. Το ΔΝΤ προειδοποιεί επίσης ότι ο πόλεμος –ο οποίος έχει ήδη οδηγήσει σε απότομη αύξηση των τιμών της ενέργειας– θα προκαλέσει «συντριπτικό»πλήγμα στην παγκόσμια οικονομία.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από μερικές ημέρες, ο επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ντέιβιντ Μάλπας, είχε δηλώσει στο BBC ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι «καταστροφή», καθώς έρχεται σε μια στιγμή αυξημένου πληθωρισμού, επισημαίνοντας ότι οι συγκρούσεις αυξάνουν τις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων και πλήττου κυρίως τις πιο αδύναμες κοινωνικές ομάδες και τονίζοντας ότι οι συνέπειες του πολέμου ξεφεύγουν από τα σύνορα της Ουκρανίας.

Ανησυχία για μακροπρόθεσμες συνέπειες

Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας επισήμανε ότι δεν υπάρχει τρόπος ταχείας προσαρμογής στην απώλεια προσφοράς τροφίμων από την Ουκρανία και τη Ρωσία, γεγονός που οδηγεί σε ραγδαία αύξηση των τιμών, ενώ υπόγράμμισε ότι το ίδιο ισχύει και για την προερχόμενη από Ρωσία ενέργεια. Σημειώνεται ότι πριν από τη ρωσική εισβολή, η Κεντρική Τράπεζα της Ουκρανίας εκτιμούσε ότι η χώρα θα αναπτυχθεί το 2022 με ρυθμό 3,4%, μετά τις δυσκολίες που είχε προκαλέσει η πανδημία του κοροναϊού.

Η Τράπεζα σκοπεύει να ενισχύσει την οικονομία της Ουκρανίας με ένα πακέτο 350 εκατομμυρίων δολαρίων, με στόχο να απαλύνει κάπως τις συνέπειες του πολέμου και της καταστροφής στην οικονομία της χώρας, ωστόσο, ο Μάλπας εκφράζει ανησυχίες για τις μεσο- και μακροπρόθεσμες συνέπειες του πολέμου στη χώρα, αλλά και στην παγκόσμια οικονομία, καθώς η Ουκρανία ουσιαστικά βρίσκεται εκτός κάθε πρόβλεψης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr