Αθήνα Άγκυρα

Μήνυμα προς δύο κατευθύνσεις, προς την Αγκυρα αλλά και προς όσους δυτικούς δεν αντιλαμβάνονται τον προβληματικό χαρακτήρα που έχει η θεωρούμενη ως «αποκλιμάκωση» από μέρους της Τουρκίας του Ερντογάν στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο αυτό το καλοκαίρι, έστειλε πρόσφατα η Αθήνα.

Στις ΗΠΑ φαίνεται να γίνεται αντιληπτός ο τουρκικός τακτικισμός πολύ πιο ευκρινώς απ’ ό,τι στις Βρυξέλλες.

Αλλωστε αυτό φάνηκε και από την αρχική αμηχανία της Ε.Ε. να προχωρήσει σε μια πολύ πιο σκληρή δήλωση κατά των τουρκικών ανακοινώσεων για τα Βαρώσια πριν την ανακοίνωση του προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και μετά από αρκετά σκληρές διαπραγματεύσεις με την ενεργό συμμετοχή της Αθήνας.

Η στρατηγική της ηρεμίας 

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές (Καθημερινή της Κυριακής),  ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αφενός στηρίζει τη στρατηγική ηρεμίας, καθώς η Ελλάδα εκ των πραγμάτων αποτελεί έναν δρώντα «status quo» στη περιοχή, αφετέρου είναι βαθύτατα προβληματισμένος από τη στάση που τηρεί η Αγκυρα γενικότερα.

Σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα στην Αθήνα υπάρχει ένας συνδυασμός αναλύσεων, εκτιμήσεων αλλά και πληροφοριών για την πρόθεση της Αγκυρας να επιστρέψει στην τακτική των ερευνών σε αμφισβητούμενες περιοχές, αυτή τη φορά στις περιοχές του Τουρκολιβυκού μνημονίου, δηλαδή εγγύτερα στην Κρήτη και δυτικά του 28ου μεσημβρινού που τέμνει τη Ρόδο στη μέση.

Ένα προφανές πρόβλημα για την Άγκυρα σε αυτή την περίπτωση είναι ότι αν κινηθεί νοτιότερα ενός συγκεκριμένου γεωγραφικού πλάτους, θα έλθει σε ευθεία αντιπαράθεση και με την Αίγυπτο.

Τα ανησυχητικά στοιχεία 

Πέρα από τις ανακοινώσεις στα Βαρώσια που έδειξαν ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να κάνει πίσω στον επιθετικό σχεδιασμό της στην Κύπρο, στην Αθήνα εκτιμούν τα εξής ανησυχητικά στοιχεία:

Πρώτον, τη σύνδεση της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών από την Αγκυρα με το καθεστώς κυριαρχίας τους.

Η Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ Μαρία Θεοφίλη απέρριψε την εξωφρενική αποστροφή της επιστολής που είχε στείλει ο Τούρκος ομόλογός της Φεριντούν Σινιρλίογλου από 14 Ιουλίου (το σύνολο της επιστολής της Μόνιμης Αντιπροσώπου βρίσκεται στη σελίδα 15).

Αξίζει να σημειωθεί ότι η επιστολή Σινιρλίογλου είχε διαρρεύσει στο πρακτορείο «Αναντολού» την ημέρα της παράδοσής της στον γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, κάτι το οποίο ελήφθη υπόψη αρμοδίως από την Αθήνα.

Ο κ. Σινιρλίογλου αναφερόμενος στη Συνθήκη της Λωζάννης σημείωσε ότι «στην πραγματικότητα η Ελλάδα παραβιάζει βασικές προβλέψεις των συνθηκών κάτω από τις οποίες απέκτησε κυριαρχία επί των νήσων που, από νομικής πλευράς, σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί, έναντι της Τουρκίας, να βασίζεται στην κυριότητα της υπό τους ίδιες συνθήκες για σκοπούς οριοθέτησης θαλάσσιων ορίων.

Αυτό συμβαίνει διότι η Ελλάδα, έχοντας αποτύχει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της με βάση όσα προβλέπουν οι συνθήκες, δεν μπορεί την ίδια στιγμή να αναγνωρίζεται ότι διατηρεί τα δικαιώματα που ισχυρίζεται ότι απορρέουν από αυτές».

Η απάντηση Μητσοτάκη στις αιτιάσεις της Άγκυρας 

Πέρα από την επιστολή της ΜΑ Ελλάδας στον ΟΗΕ, στις παραπάνω πρωτοφανείς αιτιάσεις της Αγκυρας, απάντησε εμμέσως πλην σαφώς, ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, κατά τις δηλώσεις του μετά την συνάντησή του με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Ο κ. Μητσοτάκης μάλιστα, πέρα από το δικαίωμα αυτοάμυνας στο οποίο αναφέρθηκε, έγινε ένας από τους λίγους εν ενεργεία πρωθυπουργούς που έκαναν αναφορά στη τουρκική Στρατιά του Αιγαίου και την αποβατική ταξιαρχία την οποία διαθέτει ανεπτυγμένη απέναντι από τα ελληνικά νησιά.

Η κατάσταση στο εσωτερικό της Τουρκίας 

Δεύτερον, πέρα από τις πλέον όχι και τόσο κεκαλυμμένες εξ Ανατολών απειλές, την Αθήνα ανησυχεί και η κατάσταση στο εσωτερικό της Τουρκίας.

Στις αρμόδιες υπηρεσίες υπάρχει πάγια ανησυχία για το πώς θα μπορούσε να εξελιχθεί η κατάσταση μέχρι τις εκλογές του Νοεμβρίου του 2023 ή νωρίτερα σε περίπτωση έκτακτης διαδικασίας.

Ωστόσο, η οικονομική δυσπραγία και η κοινωνική ένταση που φαίνεται ότι αυξάνεται διαρκώς τους τελευταίους μήνες, λειτουργεί ως ένας επιπλέον παράγοντας ανησυχίας για την πιθανότητα εξεύρεσης διεξόδου από τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δια της οδού της εξαγωγής της έντασης στο εξωτερικό.

Το πόσο οριακή είναι η κατάσταση στο εσωτερικό της Τουρκίας φάνηκε και στις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές στα δυτικά και τα νότια της χώρας, όπου ξεσηκώθηκαν αντιδράσεις κατά αξιωματούχων για την αδυναμία του κράτους να προστατεύσει ζωές και περιουσίες.

Διόλου τυχαίο που την Παρασκευή άρχισαν να μεταδίδονται από ελεγχόμενα από το Λευκό Παλάτι Μέσα Ενημέρωσης, πληροφορίες για διεξαγωγή έρευνας που θα ελέγξει υποψίες για πυρκαγιές που έχουν ξεκινήσει από τρομοκρατικές οργανώσεις, με ορισμένους να εμπλέκουν ακόμα και το «εκπαιδευμένο στην Ελλάδα» ΡΚΚ.

Η διαπόμπευση του Σουλεϊμάν Σοϊλού

Η πρόσφατη δημόσια πολιτική διαπόμπευση του Σουλεϊμάν Σοϊλού, ενός ξένου στο κυβερνών κόμμα, υποδηλώνει ότι στο εσωτερικό του ΑΚΡ υπάρχουν διεργασίες και εξελίξεις που τα επικοινωνιακά φερέφωνα του Λευκού Παλατιού δεν μπορούν να αποσιωπήσουν εύκολα.

Σε κάθε περίπτωση, πλησιάζοντας προς το 2023, η κατάσταση στο εσωτερικό της Τουρκίας θα επηρεάζει και αποφάσεις που αφορούν τις εξωτερικές σχέσεις ολοένα και περισσότερο, είτε αυτό αφορά τα άμεσα συμφέροντα της Ελλάδας, είτε την αμερικανοτουρκική και ευρωτουρκική διάσταση των πραγμάτων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr