Στα 12,4 δισ. ευρώ ανέρχονται τα συνολικά μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Στα 12,4 δισ. ευρώ ανέρχονται πλέον τα συνολικά μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, ενώ τον Ιούνιο οι υπολογισμοί του οικονομικού επειτελείου έκαναν λόγο για 8,5 δισ. ευρώ. Το παραπάνω ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας από το βήμα της Βουλής.

  • Αξίζει να σημειωθεί ότι από τα 12,4 δισ. ευρώ, τα 9,8 δισ. ευρώ είναι το κόστος επιδότησης ρεύματος και φυσικού αερίου για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Δηλαδή, το 80% των συνολικών παρεμβάσεων κατευθύνεται στη γενναία επιδότηση του αυξημένου κόστους στους λογαριασμούς. Από αυτά, τα 3,8 δισ. ευρώ είναι για τα νοικοκυριά, και τα 6,0 δισ. ευρώ για τις επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τον υπουργό, τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη, μόνιμα και μη, είναι δημοσιονομικού κόστους 5,5 δισ. ευρώ. Από αυτά, 3,65 δισ. ευρώ είναι μόνιμα δημοσιονομικά μέτρα, που περιλαμβάνουν τόσο μειώσεις φόρων και εισφορών, όσο και αυξήσεις μισθών και συντάξεων. Ενώ, 1,85 δισ. ευρώ είναι μη μόνιμα δημοσιονομικά μέτρα, εκ των οποίων 1,1 δισ. ευρώ κατευθύνονται για τον περιορισμό των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης.

Για την υλοποίηση αυτών των μέτρων, ψηφίζεται συμπληρωματικός προϋπολογισμός, ύψους 2,9 δισ. ευρώ.

Ο υπουργός ανέφερε πως με την τροπολογία που κατέθεσε χθες στη Βουλή υλοποιείται σημαντικό μέρος των παρεμβάσεων που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός.

Σκυλακάκης: Αξιοθαύμαστη η αντοχή της ελληνικής οικονομίας

«Η αξιοθαύμαστη αντοχή της ελληνικής οικονομίας στις διαδοχικές κρίσεις, οφείλεται στο γεγονός ότι στην πορεία της τριετίας, δώσαμε προτεραιότητα στη στήριξη των συνεπών και “εντάξει” επιχειρήσεων, οι οποίες αντίστοιχα επένδυσαν στους εργαζόμενους και τις πραγματικές επενδύσεις», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση που εξελίσσεται στην Ολομέλεια και περιλαμβάνει και τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό.

Αύξηση επενδύσεων κατά 28%

Ο κ. Σκυλακάκης, που επισήμανε ότι σημειώθηκε αύξηση των επενδύσεων κατά 28%, τον τελευταίο χρόνο, εκτίμησε πως η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει στην ίδια ρότα και το χειμώνα, παρότι -όπως είπε- θα έχουμε πίεση με τα επιτόκια και την υψηλή τιμή των καυσίμων.

Στο κλίμα αυτό, εκτίμησε ότι η Ελλάδα θα περάσει αυτόν τον δύσκολο χειμώνα χωρίς να μπει σε τροχιά ύφεσης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr