Κόκκινη Πλατεία

Η επιθυμία του ΝΑΤΟ να δημιουργήσει μια στρατιωτική εκδοχή της Ζώνης του Σένγκεν στην Ευρώπη, στην οποία θα μπορούν οι ένοπλες δυνάμεις της Συμμαχίας να μετακινούνται ελεύθερα και να αντιτάσσονται στη Ρωσία, έχει αυξήσει τις εντάσεις και αποτελεί λόγο ανησυχίας, διεμήνυσε σήμερα το Κρεμλίνο.

Ο επικεφαλής της διοίκησης επιμελητείας του ΝΑΤΟ JSEC, αντιστράτηγος Αλεξάντερ Σόλφρανκ, ανέφερε χθες σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, ότι θα ήθελε να δει μια τέτοια ζώνη. Ο ίδιος εξέφρασε ανησυχία για την ισχυρή γραφειοκρατία στην Ευρώπη που εμποδίζει τις κινήσεις των στρατευμάτων, ένα πρόβλημα το οποίο θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλες καθυστερήσεις σε περίπτωση που ξεσπούσε σύγκρουση με τη Ρωσία.

Αν η πρόταση αυτή υλοποιούταν, η Ρωσία θα απαντούσε, σχολίασε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ. “Η Συμμαχία θεωρούσε πάντα τη χώρα μας ‘πλασματικό εχθρό’. Τώρα θεωρεί ανοιχτά τη χώρα μας προφανή εχθρό. Αυτή η ανακοίνωση δεν κάνει τίποτα περισσότερο από το να πυροδοτεί εντάσεις στην Ευρώπη, το οποίο έχει επιπτώσεις”, είπε ο κ.Πεσκόφ στους δημοσιογράφους.

Ο Πεσκόφ υποστήριξε ότι οι συζητήσεις περί “στρατιωτικής Σένγκεν” δείχνουν για μια ακόμη φορά, ότι η Ευρώπη είναι απρόθυμη να ακούσει τις νόμιμες ανησυχίες της Μόσχας και είναι έτοιμη να ενισχύσει τη δική της ασφάλεια εις βάρος της Μόσχας. “Το ΝΑΤΟ είναι εκείνο που διαρκώς μετακινεί τη στρατιωτική του υποδομή προς το σύνορό μας. Δεν μετακινούμαστε εμείς προς τις υποδομές του ΝΑΤΟ. Το ΝΑΤΟ μετακινείται προς εμάς. Και αυτό μόνο ανησυχία μπορεί να προκαλέσει και μόνο να οδηγήσει σε αντίποινα για να εγγυηθούμε τη δική μας ασφάλεια”.

Μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου και την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, το ΝΑΤΟ έχει επεκταθεί κατά περίπου 1.000 χιλιόμετρα Ανατολικά υποδεχόμενο χώρες του πρώην Συμφώνου της Βαρσοβίας, περιλαμβανομένης της Πολωνίας και των χωρών της Βαλτικής, πολλαπλασιάζοντας παράλληλα το μήκος της Ανατολικής του πτέρυγας σε περίπου 4.000 χιλιόμετρα συνολικά.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

div style=”margin-bottom: 40px” id=”sas_80652″>

Πηγή: economico.gr