ΕΝΦΙΑ ακίνητα

H αντίστροφη μέτρηση για την έκδοση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ άρχισε και ο αύριο το πρωί, στις 11, η  κλείνει την εφαρμογή για την υποβολή δηλώσεων Στοιχείων Ακινήτων, το γνωστό Ε9.

Αυτό σημαίνει ότι οι  ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν στη διάθεσή τους λίγες ώρες για να ελέγξουν την εικόνα της περιουσιακής τους κατάστασης όπως αυτή έχει αποτυπωθεί στο Ε9. Εάν διαπιστώσουν λάθη ή παραλείψεις προλαβαίνουν μέχρι αύριο το πρωί να κάνουν  διορθώσεις, προσθήκες, διαγραφές και αλλαγές στα στοιχεία των ακινήτων ώστε να αποφύγουν άδικες χρεώσεις στον ΕΝΦΙΑ. Τα νέα ραβασάκια του φόρου ακινήτων θα φθάσουν στους ιδιοκτήτες ακινήτων στο τελευταίο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου και η πρώτη από τις έξι μηνιαίες δόσεις θα πρέπει να καταβληθεί μέχρι το τέλος του μήνα.

Πως θα υπολογιστεί ο ΕΝΦΙΑ

Ο ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί με τις παλαιές αντικειμενικές αξίες οι οποίες ισχύουν έως το τέλος του έτους  ενώ τα νέα ραβασάκια ενσωματώνουν τις μειώσεις του φόρου 10% – 30% ανάλογα με το ύψος της ακίνητης περιουσίας οι οποίες ίσχυσαν και πέρυσι και τις εκπτώσεις 50% ή ακόμη και 100% για ειδικές κατηγορίες φορολογούμενων. Οσοι δεν είχαν καμία αλλαγή στην περιουσιακή τους κατάσταση θα διαπιστώσουν ότι θα πληρώσουν ακριβώς τον ίδιο ΕΝΦΙΑ με αυτό που πλήρωσαν το 2020. Οσοι απέκτησαν ή πούλησαν ακίνητο πέρυσι ή τακτοποίησαν αυθαίρετες επιφάνειες θα δουν το νέο ποσό του φόρου που θα κληθούν να πληρώσουν ενώ για περίπου  1,5 εκατ. φορολογούμενους η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ θα δείξει φέτος μισό ή μηδενικό φόρο.

Όπως ανακοίνωσε η ΑΑΔΕ η εφαρμογή του Ε9 θα παραμείνει κλειστή μέχρι και την ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ 2021 και το  άνοιγμα των τροποποιητικών δηλώσεων ΕΝΦΙΑ 2021 ενώ εκτός λειτουργίας θα είναι αύριο μεταξύ 11:00 και 15:00  η εφαρμογή για την υποβολή δηλώσεων Στοιχείων Ακινήτων (Ε9) 2022.

Ακόμη και αν δεν έχει αλλάξει η περιουσιακή σας κατάσταση καλό είναι να ρίξετε μια ματιά στο Ε9 που θα βρείτε στην Εφαρμογή «Περιουσιολόγιο» στον προσωπικό σας λογαριασμό στο Taxisnet και να τσεκάρετε  τα στοιχεία των ακινήτων σας. Μπορεί να εντοπίσετε λάθη στα τετραγωνικά,  στο ποσοστό της κυριότητας, να  έχετε ξεχάσει να δηλώσετε τον όροφο του διαμερίσματος ή  την παροχή του ηλεκτρικού ρεύματος ή να δηλώσετε ως ημιτελές  ένα ακίνητο. Μια μικρή διόρθωση στο Ε9 μπορεί να αποδειχθεί σημαντική και να μειώσει το λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ που θα κληθείτε να πληρώσετε φέτος.

Ποιοι πληρώνουν μειωμένο ΕΝΦΙΑ

Ειδικά φέτος, πάντως, υπολογίζεται ότι μειωμένο ΕΝΦΙΑ κατά 50% θα πληρώσουν περισσότεροι από 1,3 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων, ενώ περίπου 70.000 θα απαλλαγούν πλήρως από την καταβολή του. Η πανδημία συρρίκνωσε αισθητά τα εισόδημα χιλιάδων νοικοκυριών με αποτέλεσμα χιλιάδες από αυτά να “πιάνουν” τα εισοδηματικά όρια καταβολής μειωμένου ΕΝΦΙΑ η απαλλαγής 100% από το φόρο. Ωστόσο, θα υπάρξουν και χιλιάδες ιδιοκτήτες που είχαν ξεχάσει να δηλώσουν στην εφορία τα πραγματικά τετραγωνικά μέτρα των ακινήτων τους. Μέσω της διαδικασίας για τα αδήλωτα τετραγωνικά μέτρα στους Δήμους αναγκάστηκαν να διορθώσουν και το έντυπο Ε9 αναγράφοντας τα πραγματικά στοιχεία των ακινήτων που διαθέτουν.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία ο ΕΝΦΙΑ μειώνεται στο 50% για τους ιδιοκτήτες ακινήτων εφόσον:

– Το συνολικό ετήσιο φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου φορολογικού έτους δεν έχει υπερβεί τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και για κάθε εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας.

– Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων τα οποία κατέχει ο φορολογούμενος και τα λοιπά μέλη της οικογένειάς του, (λαμβανομένου υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας και του είδους του δικαιώματος) να μην υπερβαίνουν τα 150 τετραγωνικά μέτρα.

– Η συνολική αντικειμενική αξία των κτισμάτων και των εντός σχεδίου πόλεως οικοπέδων που κατέχει ο φορολογούμενος ή η οικογένειά του, να μην υπερβαίνουν τα 85.000 ευρώ αν πρόκειται για άγαμο, τα 150.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο χωρίς παιδιά ή μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο και τα 200.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο με ένα ή δύο εξαρτώμενα τέκνα ή μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr