πρόταση Κομισιόν

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρόκειται να προτείνει έναν υποχρεωτικό στόχο για τη μείωση της χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας -ένα βήμα πριν το δελτίο- μαζί με μέτρα για τη διοχέτευση των κερδών των ενεργειακών εταιρειών στους καταναλωτές που αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν την ενεργειακή κρίση, μεταδίδει το Bloomberg.

Ο εκτελεστικός βραχίονας της ΕΕ, η Κομισιόν, θα προτείνει το πακέτο αυτή την εβδομάδα αλλά θα πρέπει να πάρει πράσινο φως από τα κράτη μέλη.

Βαθιές διαιρέσεις εμφανίστηκαν σε μια συνάντηση υπουργών Ενέργειας την περασμένη εβδομάδα και οι κυβερνήσεις είναι πιθανό να πιέσουν για αλλαγές στο σχέδιο της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Το αρχικό της σχέδιο πέντε σημείων ήταν ακόμη πιο φιλόδοξο, με την αμφιλεγόμενη ιδέα του πλαφόν στην τιμή του εισαγόμενου ρωσικού φυσικού αερίου να αναβάλλεται για να υπάρξουν περισσότερες συνομιλίες.

“Σε κομμάτια” η πρόταση της Κομισιόν

Μια κίνηση για την άμβλυνση της κρίσης ρευστότητας στις ενεργειακές αγορές που πιέζονται από τα margin calls, η οποία κέρδισε ευρεία υποστήριξη την περασμένη εβδομάδα, εξετάζεται τώρα ξεχωριστά, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν την κατάσταση, μεταδίδει το Bloomberg.

Εάν το σχέδιο μείωσης της κατανάλωσης περάσει από τα κράτη μέλη, θα είναι μια ριζική κίνηση. Ωστόσο, δεν συμφωνούν όλα τα κράτη μέλη.

«Η δραματική αύξηση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος που παρατηρούμε ασκεί πίεση στα νοικοκυριά, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τη βιομηχανία και κινδυνεύει να προκαλέσει ευρύτερη κοινωνική και οικονομική βλάβη», ανέφερε η Επιτροπή σε προσχέδιο πρότασης που είδε το Bloomberg News. «Αυτό το οικονομικό πλαίσιο απαιτεί ταχεία και συντονισμένη απάντηση σε όλη την ΕΕ».

Οι τιμές του φυσικού αερίου ήδη μειώνονται, τουλάχιστον εν μέρει λόγω των σχεδίων του μπλοκ.

Η Επιτροπή προτείνει:

Δύο στόχοι για τη μείωση της ζήτησης ενέργειας: ένας στόχος προαιρετικός, αφορά τη συνολική κατανάλωση και ο άλλος, υποχρεωτικός, τη μείωση της ζήτησης κατά επιλεγμένες ώρες αιχμής.

Ο υποχρεωτικός στόχος για τις ώρες αιχμής θα περιλαμβάνει την επιλογή 3-4 ωρών ανά ημέρα. Θα μπορούσε επίσης να περιλαμβάνει ώρες όπου η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές αναμένεται να είναι χαμηλή.

Μια «έκτακτη και προσωρινή» εισφορά σε εταιρείες στις βιομηχανίες πετρελαίου, φυσικού αερίου, άνθρακα και διυλιστηρίων με βάση τα επιπλέον κέρδη τους.

Θα ορίσει ένα ελάχιστο επίπεδο με τα κράτη μέλη να επιτρέπεται να εφαρμόζουν υψηλότερο συντελεστή. Θα έχει βάση τα κέρδη προ φόρων του οικονομικού έτους που αρχίζει το 2022, τα οποία είναι υψηλότερα -κατά ένα ποσοστό που δεν έχει ακόμη καθοριστεί- από τα μέσα κέρδη προ φόρων για τα τρία έτη που ξεκινούν το 2019.

Ο περιορισμός των υπερβολικών εσόδων των εταιρειών ενέργειας 

Ο περιορισμός των υπερβολικών εσόδων των εταιρειών που παράγουν ενέργεια από άλλες πηγές πλην του φυσικού αερίου μέσω ενός ορίου στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από τεχνολογίες όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ο λιγνίτης ή η πυρηνική ενέργεια.

Το ανώτατο όριο θα καθοριστεί σε ένα επίπεδο ώστε να αποφευχθεί να τεθεί «σε κίνδυνο η διαθεσιμότητα και η κερδοφορία των υφιστάμενων εγκαταστάσεων» και οι επενδύσεις. Θα ισχύει μόνο για τα πραγματοποιηθέντα έσοδα της αγοράς και θα αποφεύγεται η στόχευση παραγωγών που έπρεπε να «χετζάρουν» τα έσοδά τους σε τιμή κάτω από το επίπεδο ανώτατου ορίου.

Η πρόκληση θα είναι να βρεθεί μια λύση σε επίπεδο ΕΕ που θα ταιριάζει σε κάθε ένα από τα κράτη μέλη. Στο πρώτο βήμα, το προσχέδιο σχεδίου πρέπει να εγκριθεί από τους επιτρόπους της ΕΕ την Τρίτη προτού η φον ντερ Λάιεν αποκαλύψει τις λεπτομέρειες στην ετήσια ομιλία της για την Κατάσταση της Ένωσης που θα γίνει αύριο στο Στρασβούργο.

Διαπραγματεύσεων των κυβερνήσεων 

Στη συνέχεια, ειδικοί από τις εθνικές κυβερνήσεις θα ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για την πρόταση και μόλις οι απόψεις τους συγκλίνουν, το θέμα θα περάσει στους υπουργούς για έγκριση.

Η τσεχική κυβέρνηση, η οποία κατέχει την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, στοχεύει σε μια συμφωνία μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, αλλά ορισμένοι διπλωμάτες λένε ότι το πακέτο μπορεί να απαιτεί τη συμμετοχή των ηγετών.

Έχει προγραμματιστεί να συγκεντρωθούν για μια άτυπη συνάντηση στην Πράγα στις 6-7 Οκτωβρίου, ενώ μια άλλη σύνοδος θα γίνει στις Βρυξέλλες στις 20-21 Οκτωβρίου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr