Παρά τις μεγάλες δυσκολίες του εγχειρήματος, η Τουρκία μοιάζει αποφασισμένη να κατασκευάσει -και, μάλιστα, εντός χρονοδιαγράμματος- το δικό της μαχητικό 5ης γενιάς.

Έτσι, η Turkish Aerospace Industries, η εταιρεία που έχει αναλάβει την ανάπτυξη του «εθνικού μαχητικού πέμπτης γενιάς» τύπου TF-X της Τουρκίας, ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει την κατασκευή εγκατάστασης, η οποία θα ειδικεύεται στην δοκιμή της ραδιοδιατομής (RCS) του αεροσκάφους.

Μάλιστα, οι Τούρκοι τόνισαν ότι η συγκεκριμένα υποδομή, όπου θα διεξάγονται οι δοκιμές για τις stealth ιδιότητες του αεροσκάφους, θα είναι «η μεγαλύτερη του είδους της στην Τουρκία» καθώς επίσης «η πέμπτη μεγαλύτερη στον κόσμο σε χωρητικότητα», ενώ η έναρξη λειτουργίας της υπολογίζεται από τον Απρίλιο του 2024.

Η ραδιοδιατομή

Σε αυτή την εγκατάσταση θα εξετάζεται η ραδιοδιατομή (γνωστή ως RCS – Radar Cross Section) του TF-X, δηλαδή ένα μέτρο που υπολογίζει το πόσο ανιχνεύσιμο είναι ένα αντικείμενο ή μια πλατφόρμα από τα ραντάρ και αποτελεί βασικό στοιχείο για τον χαρακτηρισμό ενός αεροσκάφους ως «stealth».

Έτσι, οι Τούρκοι σκοπεύουν να κατασκευάσουν την υποδομή που θα τους επιτρέψει να δοκιμάσουν τα χαρακτηριστικά σχεδιασμού του μαχητικού, να αναλύσουν τα δεδομένα και κατ’ επέκταση να επιδιώξουν την μικρότερη δυνατή ραδιοδιατομή του TF-X, η οποία και αποτελεί από τα βασικά χαρακτηριστικά των stealth μαχητικών.

Το ερωτηματικό του κινητήρα

Επίσης, η τουρκική κυβέρνηση ξεκίνησε επίσημα έναν διαγωνισμό για την τοπική ανάπτυξη ενός κινητήρα turbofan που θα τροφοδοτεί το TF-X. Στο πλαίσιο αυτό, η Διεύθυνση των Αμυντικών Βιομηχανιών (SSB) εξέδωσε τον Ιούνιο αίτημα για προτάσεις, καλώντας πιθανούς πλειοδότες για το πρόγραμμα.

Η SSB ανακοίνωσε ότι δύο Τούρκοι κατασκευαστές κινητήρων, η Tusas Engine Industries και η TRMotor, απάντησαν στο αίτημα (RFP), ενώ στο παρελθόν μια προσπάθεια συνεργασίας με τη βρετανική Rolls Royce δεν είχε καρποφορήσει, θέτοντας εν αμφιβόλω συνολικά το όλο πρόγραμμα.

Το μεγάλο στοίχημα

Το TF-X αποτελεί το μεγαλύτερο στοίχημα της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας καθώς η Άγκυρα επιθυμεί την ανάπτυξη ενός stealth αεροσκάφους πέμπτης γενιάς που θα διαθέτει παρόμοια χαρακτηριστικά με τα αμερικανικά F-35 και που θα αντικαταστήσουν σταδιακά τα μαχητικά F-16 κατά την διάρκεια της δεκαετίας 2030.

Το πράσινο φως για το πρόγραμμα του TF-X δόθηκε το 2010 και το 2015 εγκρίθηκαν τα βασικά χαρακτηριστικά της πλατφόρμας, ενώ, σύμφωνα με δηλώσεις υψηλόβαθμων Τούρκων αξιωματούχων το μαχητικό αναμένεται να παρουσιαστεί για πρώτη φορά το 2023 και να πραγματοποιήσει την πρώτη του πτήση το 2026.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr