Σύνοδος κορυφής

Διχασμένη, για μια ακόμη φορά, εμφανίζεται η Ευρώπη ενώπιον και πάλι μιας μεγάλης κρίσης – της ενεργειακής. Οι σοβαρές διαφωνίες των ηγετών, κυρίως μεταξύ του Βορρά και του Νότου, με τους δεύτερους να πιέζουν για συγκεκριμένες παρεμβάσεις, μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες έως και διαρθρωτικές, αποτυπώνονται εμμέσως στο κείμενο συμπερασμάτων της συνόδου κορυφής. Και τούτο διότι νέες συγκεκριμένες λύσεις δεν υιοθετούνται, πέραν της επείγουσας ανάγκης να αξιοποιηθεί η εργαλειοθήκη της Κομισιόν για να προσφερθεί βραχυπρόθεσμα ανακούφιση στους πιο ευάλωτους καταναλωτές και εταιρείες.

Αυτό σημαίνει ότι η σκυτάλη των διαβουλεύσεων περνά σε πρώτη φάση στην έκτακτη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ την ερχόμενη Τρίτη (26 Οκτωβρίου).

«Εχουμε αποφασίσει» είπε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, «μια σειρά μέτρων» και πρόσθεσε ότι «μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα η στρατηγική πρέπει να είναι η μαζική επένδυση σε καθαρή και ανανεώσιμη ενέργεια».

Η αντίσταση της Μέρκελ

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ χαρακτήρισε τις τιμές στην ενέργεια «μεγάλο γεωπολιτικό ζήτημα» με σοβαρές κοινωνικές συνέπειες, ενώ είναι ενδεικτική η «γραμμή» της Ανγκελα Μέρκελ ότι το θέμα της εκτίναξης των ενεργειακών τιμών πρέπει να διαφοροποιηθεί από τη μακροπρόθεσμη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής.

Στο δια ταύτα, τα βραχυχρόνια μέτρα στήριξης, φαίνεται να μένουν σε αυτά που γνωρίζουν και η συζήτηση επικεντρώνεται πλέον στο κατά πόσο θα συμφωνηθούν παρεμβάσεις για να αποκλιμακωθούν οι τιμές μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

Πολωνία και Τσεχία υπέρ Ρωσίας

Οι διαφωνίες δεν επέτρεψαν στις χώρες να αποφασίσουν μια κοινή κατευθυντήρια γραμμή. Ενδεικτικά Πολωνία και Τσεχία απέδωσαν τις αυξήσεις τιμών στην ενέργεια σε κερδοσκοπικά παιχνίδια στο ευρωπαϊκό σύστημα εμπορίας ρύπων και διαφώνησαν για το ρόλο της Ρωσίας και της Gazprom στη χειραγώγηση των τιμών.

Η Ουγγαρία άσκησε σκληρή κριτική κατά του πακέτου μέτρων «Fit for 55», υποστηρίζοντας ότι έχει συμβάλει στην αύξηση των ενεργειακών τιμών, ενώ η Άνγκελα Μέρκελ διαχώρισε το θέμα της ανόδου των ενεργειακών τιμών με την πράσινη μετάβαση, αλλά και με περισσότερο δραστικές παρεμβάσεις στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας.

Χώρες της ΕΕ πρόβαλλαν την αναγκαιότητα μεγαλύτερης συμμετοχής της πυρηνικής ενέργειας στο ενεργειακό απόθεμα της Ευρώπης και να αναφερθεί ρητά στα συμπεράσματα ότι συμβάλλει θετικά στην πράσινη μετάβαση. Στο θέμα αυτό αντέδρασαν Αυστρία, Λουξεμβούργο

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr