Κυβέρνηση Εκκλησία

Έκτακτη σύσκεψη για τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης στον τομέα της πανδημίας συγκαλείται στις 13.30 στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και με τη συμμετοχή των Βασίλη Κικίλια, Σωτήρη Τσιόδρα, Νίκο Χαρδαλιά και Παναγιώτη Αρκουμανέα.

Κικίλιας: «Σύντομο, ολικό lockdown»

Ο υπουργός Υγείας, έθεσε στο «τραπέζι» και επίσημα το ενδεχόμενο ενός καθολικού lockdown στην Αττική, αναφέροντας στο Open ότι εάν και τα σημερινά δεδομένα της πορείας της πανδημίας είναι ανησυχητικά, δήλωσε στο Open ότι θα εισηγηθεί ένα «σύντομο, ολικό lockdown», αντίστοιχο με του περασμένου Μαρτίου. Ο υπουργός Υγείας, τόνισε ότι οι αναλύσεις που λαμβάνει από τις επιτροπές δείχνουν ότι η Ελλάδα, μπαίνει στο τρίτο κύμα της πανδημίας του κορωναϊού και το Σύστημα Υγείας δέχεται πολύ μεγάλη πίεση.

Επιφυλάξεις Γεωργιάδη

Από την πλευρά του, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης τόνισε ότι η εισήγηση του κ. Κικίλια θα ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη από την κυβέρνηση ζήτησε ωστόσο να δοθεί χρόνος για την λήψη των όποιων αποφάσεων, για να μην υπάρξει ξανά πισωγύρισμα και εικόνα που δεν είναι σωστή, δίνοντας την ευκαιρία στην αντιπολίτευση να λέει διάφορα.

«Η διαφορά τύπου Μαρτίου με σήμερα είναι κλειστά σχολεία και όχι click away στην αγορά, δεν βλέπω κάποια άλλη διαφορά. Αν αυτό εισηγηθεί ο υπουργός, τι να σας πω. Εμείς στο υπουργείο Ανάπτυξης έχουμε άλλες ανησυχίες, ο κάθε ένας όμως βλέπει τον τομέα της ευθύνης του δεν το λέω κριτικά, λογικό είναι».

Συμφωνούν οι επιστήμονες

«Αν είναι να κάνουμε lockdown, έχει απόλυτο δίκιο ο κ. Κικίλιας. Το κάνεις τώρα, τώρα που ακόμη δεν έχει γίνει η διασπορά των μεταλλαγμένων στελεχών πολύ μεγάλη», τόνισε ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής μιλώντας στον ΑΝΤ1. Πρόσθεσε ότι θα μπορούσε το καθολικό απαγορευτικό να διαρκέσει από δύο έως τρεις εβδομάδες.

Αντίστοιχη είναι η άποψη και του καθηγητή πνευμονολογίας Θεόδωρου Βασιλακόπουλου, ο οποίος δήλωσε στον ΣΚΑΪ πως για να είναι αποτελεσματικό ένα σκληρό lockdown, πρέπει να διαρκέσει τουλάχιστον 2 εβδομάδες κατά τις οποίες θα είναι όλα κλειστά και βέβαια θα πρέπει οι πολίτες να μην βρίσκουν τρόπους για να «ξεφύγουν».

Εκτίναξη κρουσμάτων δείχνουν τα λύματα της Αττικής

Νωρίτερα μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας, Νίκος Θωμαίδης, τόνισε ότι η αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα της Αττικής έφτασε αυτή την εβδομάδα στο 205% και πως σύμφωνα με τα μοντέλα θα μπορούσε να μεταφράζεται σε περίπου 100.000 φορείς εκ των οποίων περισσότεροι από τους μισούς ασυμπτωματικοί.

Στην ίδια εκπομπή του ΣΚΑΪ, ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης, εκτίμησε ότι στις αρχές Μαρτίου τα ημερήσια κρούσματα κορωνοϊού ενδέχεται να φτάσουν τα 2.500 και πρότεινε κλείσιμο των σχολείων όλων των βαθμίδων στο Λεκανοπέδιο.

Απαντώντας στον κ. Τζανάκη, ο κ. Βασιλακόπουλος, είπε ότι εάν επιβεβαιωθεί πλήρως αυτό το σενάριο, είναι εντελώς διαφορετικό για το Σύστημα Υγείας να διαχειριστεί 2.500 κρούσματα τον Μάρτιο σε σχέση με τον περασμένο Νοέμβριο διότι τον Μάρτιο σχεδόν όλοι οι άνω των 80 θα έχουν εμβολιαστεί και δεν θα κινδυνεύουν να πεθάνουν από κορωνοϊό.

Πηγή: ΣΚΑΪ

Πηγή: economico.gr