ΕΚΤ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρόκειται να αυξήσει τα επιτόκια για άλλη μια φορά την Πέμπτη, με τους αναλυτές της αγοράς να είναι βέβαιοι ότι η διαίσθηση της Φρανκφούρτης πλησιάζει στο αποκορύφωμά της, παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός παραμένει πεισματικά υψηλός.

Η ΕΚΤ πιθανότατα θα φέρει το βασικό της επιτόκιο (το επιτόκιο καταθέσεων) στο 3,75%, καθώς οι οικονομικοί δείκτες δείχνουν επιβράδυνση της πραγματικής οικονομίας και υποχώρηση της ζήτησης δανείων σε ιστορικό χαμηλό. Αλλά καθώς μια αύξηση τον Ιούλιο αναμένεται ευρέως, το πραγματικό ερώτημα στη συνεδρίαση αυτής της εβδομάδας θα είναι τι θα συμβεί τον Σεπτέμβριο;

«Αναμένουμε ότι η ΕΚΤ θα ακολουθήσει την σηματοδοτημένη αύξηση αυτή την εβδομάδα στο 3,75%», δήλωσε στο CNBC ο Mark Wall, επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank. «Τα ασθενέστερα από τα αναμενόμενα στοιχεία PMI ( και η έρευνα για τις τραπεζικές χορηγήσεις υπογραμμίζουν τη σοφή κίνηση του Διοικητικού Συμβουλίου να αφήσει ανοιχτό το αποτέλεσμα της συνεδρίασης πολιτικής του Σεπτεμβρίου», πρόσθεσε.

Η ΕΚΤ έχει αυξήσει τα επιτόκια κατά 400 μονάδες βάσης από τον Ιούλιο του περασμένου έτους, που είναι ο ταχύτερος κύκλος σύσφιξης που έχει καταγραφεί για την κεντρική τράπεζα, καθώς ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ λόγω των διαταραχών της εφοδιαστικής αλυσίδας και της ενεργειακής κρίσης που πυροδότησε ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Αυτή η απότομη αύξηση των επιτοκίων μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην αύξηση των δανείων στη ευροζώνη και, ως εκ τούτου, στην οικονομική δραστηριότητα. «Η καθαρή ζήτηση δανείων των επιχειρήσεων μειώθηκε έντονα το β ́ τρίμηνο του 2023, πέφτοντας στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών από την έναρξη της έρευνας το 2003», ανέφερε η ΕΚΤ σε τριμηνιαία έρευνα την Τρίτη.

Οι τράπεζες διαδραματίζουν κυρίαρχο ρόλο στη χρηματοδότηση της οικονομίας στην ευροζώνη, καθώς οι κεφαλαιαγορές δεν έχουν τόσο ρευστότητα και βάθος όσο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα βλέπει την αυστηρότερη νομισματική πολιτική της να τίθεται γρήγορα σε ισχύ – ειδικά μέσω τραπεζικών πιστώσεων, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Φίλιπ Λέιν στις αρχές Ιουλίου.

Νέα στοιχεία των τελευταίων ημερών έδειξαν ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη συρρικνώθηκε πολύ περισσότερο από ό,τι αναμενόταν τον Ιούλιο. Η εργοστασιακή παραγωγή μειώθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό από τότε που ο Covid-19 καθήλωσε για πρώτη φορά την οικονομία και η ζήτηση στον κλάδο υπηρεσιών του μπλοκ συρρικνώθηκε καθώς οι καταναλωτές παλεύουν με τον υψηλό πληθωρισμό.

Τι σημαίνουν όλα αυτά για τον πληθωρισμό;

Ο πληθωρισμός μειώθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο στο 5,5% τον Ιούνιο, το χαμηλότερο ποσοστό από την αρχή του περασμένου έτους.

Ωστόσο, οι βασικές τιμές καταναλωτή, αφαιρώντας ευμετάβλητα στοιχεία όπως τα τρόφιμα και η ενέργεια, αυξήθηκαν κατά 5,5% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τη Eurostat. Αυτό συγκρίνεται με μια προκαταρκτική εκτίμηση 5,4% και μια ανάγνωση 5,3% τον Μάιο.

«Υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ των χωρών της ευροζώνης όσον αφορά τον πληθωρισμό. Σε ορισμένες χώρες, ο πληθωρισμός έχει ήδη πέσει κάτω από τον στόχο του 2%, ενώ στην περιοχή της Βαλτικής, ο πληθωρισμός είναι μόνο ελαφρώς κάτω από το 10%», δήλωσε ο Fritzi Koehler-Geib, επικεφαλής οικονομολόγος της KfW Group.

Η ΕΚΤ πρέπει να ακολουθήσει μια λεπτή γραμμή, καθώς θέλει να πείσει τις αγορές ότι θα διατηρήσει τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα παρά την απότομη ψύξη της οικονομίας.

«Ωστόσο, ο τόνος θα παραμείνει γερακίσιος», κατέληξε ο Mark Wall της Deutsche Bank. «Ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι υψηλός και η ΕΚΤ δεν μπορεί να είναι σίγουρη ότι τα επιτόκια κορυφώνονται ακόμα».

ΠΗΓΗ: CNBC

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr