φοροδιαφυγή πρόστιμα

Μια  νέα εφαρμογή θέτει σε λειτουργία τις επόμενες ημέρες η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων,  με την οποία οι πολίτες-συναλλασσόμενοι θα μπορούν να ελέγχουν μέσω του κινητού τους εάν η απόδειξη που έλαβαν είναι αυθεντική. Εφόσον από το σκανάρισμα της απόδειξης διαπιστωθεί ότι η επιχείρηση έχει παραποιήσει την ταμειακή μηχανή ή ότι αυτή δεν είναι συνδεδεμένη με την ΑΑΔΕ, ο πολίτης θα λαμβάνει ως μπόνους τμήμα από το πρόστιμο που θα επιβάλλεται στην επιχείρηση.

Η διαδικασία

Η εφαρμογή λειτουργεί μέσω των κινητών τηλεφώνων και δίνει τη δυνατότητα στους καταναλωτές να ελέγχουν τα στοιχεία και την εγκυρότητα μιας απόδειξης σκανάροντας με το κινητό τους τον QR code που βρίσκεται σε αυτήν.

Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι δεν είναι αυθεντική, ο καταναλωτής θα έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει στο επόμενο βήμα και να αναφέρει επώνυμα ή ανώνυμα τη συγκεκριμένη απόδειξη μέσω της εφαρμογής στην ΑΑΔΕ.

Εφόσον και από τον έλεγχο της Ανεξάρτητης Αρχής διαπιστωθεί η παράβαση και η αναφορά είναι επώνυμη, με τη βεβαίωση του προστίμου ο φορολογούμενος-καταγγέλλων θα λαμβάνει ποσό πολλαπλάσιο της αξίας της απόδειξης.

Το ποσό εξετάζεται να φθάνει έως και 10 φορές την αξία της απόδειξης, με ανώτατο όριο τα 1.500-2.000 ευρώ. Ωστόσο χρειάζεται διάταξη, η οποία αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το προσεχές διάστημα.

Η νέα εφαρμογή

Η νέα εφαρμογή που παρουσίασαν ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας και ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλής εντάσσεται στην προσπάθεια που καταβάλλεται για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής.

Το υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ, ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας, επεξεργάζονται «τη δυνατότητα να προβλεφθεί για τους πολίτες κίνητρο χρήσης της εφαρμογής, με τη μορφή της απόδοσης στον καταγγέλλοντα τμήματος του προστίμου που θα επιβληθεί στην επιχείρηση ή στον επαγγελματία για τη μη νόμιμη απόδειξη που σκάναρε μέσω του Appodixi.Φοροδιαφυγή: Έως 2.000 ευρώ στους καταναλωτές για εντοπισμό πλαστών αποδείξεων-1

Η νέα εφαρμογή της ΑΑΔΕ θα τεθεί σε λειτουργία τις επόμενες ημέρες.

Ετσι, μέρος από τα πρόσθετα φορολογικά έσοδα που θα αποφέρει η αξιοποίηση της εφαρμογής θα επιστρέψει απευθείας στον πολίτη, ο οποίος συνέβαλε ώστε να αντληθούν τα έσοδα αυτά».

Θα συμβάλει ουσιαστικά στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής 

Σύμφωνα με τον διοικητή της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλή, η νέα εφαρμογή αναμένεται να συμβάλει ουσιωδώς στην ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης και στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, προστατεύοντας ταυτόχρονα τα δικαιώματα των καταναλωτών, καθώς τους παρέχει τη δυνατότητα να γνωρίζουν την εγκυρότητα και νομιμότητα της συναλλαγής που πραγματοποίησαν.

Ταυτόχρονα, μέσω της εφαρμογής η ΑΑΔΕ θα ενημερώνεται έγκαιρα και έγκυρα για τις επιχειρήσεις που φοροδιαφεύγουν και θα έχει τη δυνατότητα να προβαίνει άμεσα στις προβλεπόμενες από τον νόμο ενέργειες για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος.

Λουκέτα και πρόστιμα

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, όταν διαπιστώνεται η παραβίαση ή παραποίηση ή επέμβαση καθ’ οιονδήποτε τρόπο στη λειτουργία των φορολογικών ηλεκτρονικών μηχανισμών (ΦΗΜ), καθώς και η έκδοση στοιχείων λιανικής πώλησης από ΦΗΜ ο οποίος δεν λειτουργεί με εγκεκριμένες προδιαγραφές, αναστέλλεται η λειτουργία όλων των επαγγελματικών εγκαταστάσεων από 2 έως 12 μήνες, ενώ παράλληλα επιβάλλεται πρόστιμο 100.000 ευρώ.

Με τη νέα ρύθμιση, όταν ο υπαίτιος της παράβασης είναι ο κάτοχος-χρήστης του φορολογικού ηλεκτρονικού μηχανισμού επιβάλλεται αναλόγως το ποσό του προστίμου, χωρίς να εφαρμόζονται τα ανώτατα όρια.

Δηλαδή επιβάλλεται πρόστιμο 15% επί του τζίρου της επιχείρησης, το οποίο δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 10.000 ευρώ για απλογραφικά και 30.000 ευρώ για διπλογραφικά. Σε αυτή την περίπτωση διατηρούνται τα πρόστιμα χωρίς να ισχύουν τα ανώτατα πλαφόν.

Πλατφόρμα καταγγελιών

Μέχρι το τέλος του έτους οι πολίτες θα μπορούν να καταγγέλλουν σε ειδική πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί φαινόμενα φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου με βάση όλα τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους.

Οι καταγγελίες μπορούν να είναι επώνυμες αλλά και ανώνυμες. Αυτό που δεν επιθυμεί η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων είναι να υποβάλλονται παραπλανητικές καταγγελίες, με αποτέλεσμα οι ελεγκτές να χάνουν πολύτιμο χρόνο.

Σημειώνεται ότι και άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχουν προχωρήσει στη δημιουργία είτε ηλεκτρονικής πλατφόρμας είτε πόρταλ για επώνυμες και ανώνυμες καταγγελίες.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr