Η ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2022 θα φτάσει (ίσως και ξεπεράσει) το 6%

Η ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2022 θα φτάσει (ίσως και ξεπεράσει) το 6% σύμφωνα με εκτιμήσεις του Υπουργείου Οικονομικών. Και αυτή η προς τα πάνω αναθεώρηση οφείλεται στους εξής παράγοντες:

  • Οι επενδύσεις (ιδιωτικές και δημόσιες) σημείωσαν τον προηγούμενο χρόνο ρεκόρ δεκαετιών φτάνοντας στα 18,5 δισ. ευρώ.
  • Η ιδιωτική κατανάλωση, παρά την κορύφωση του πληθωρισμού είχε αύξηση η οποία άγγιξε το 8%.
  • Οι εξαγωγές αγαθών, παρότι ήταν τελικά αρνητικές για το ΑΕΠ (λόγω του υψηλού ύψους εισαγωγών) απορρόφησαν, λόγω της μεγάλης ποσοστιαίας αύξησης, την πίεση που άσκησαν οι αθρόες εισαγωγές καυσίμων.
  • Ο τουρισμός απέδωσε πολύ πάνω από τους αναθεωρημένους στόχους του προϋπολογισμού, για ανάκτηση του 90% του τζίρου του 2019.

Στο μεταξύ, η σημερινή ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ για το δ’ τρίμηνο του χρόνου, θα δώσει την ολοκληρωμένη εικόνα για το σύνολο του 2022. Υπενθυμίζεται, ότι η Ελληνική Στατιστική Αρχή έχει ήδη ανακοινώσει ανάπτυξη 7,9% για το πρώτο τρίμηνο του χρόνου, 7,1% για το δεύτερο τρίμηνο, και 2,8% για το 3ο τρίμηνο του χρόνου. Μόνο από τα στοιχεία αυτά, ο μέσος ρυθμός ανάπτυξης για το εννεάμηνο, διαμορφωνόταν στο 5,9%.

Θετικές οι εξελίξεις και στην αρχή του 2023

Εκτός από τη θετική επίδραση του 4ου τριμήνου του 2022, αναμένεται ότι οι πρώτοι τρεις μήνες του 2023, θα ευνοηθούν από τη συνέχιση της καλοκαιρίας, καθώς επίσης και από την, ακόμη μεγαλύτερη, αποκλιμάκωση των τιμών της ενέργειας και ειδικά του φυσικού αερίου, η οποία βρίσκεται σταθερά κάτω από τα 60 ευρώ/ MWh, συμπαρασύροντας προς τα κάτω και τις τιμές χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr