(Ξένη Δημοσίευση) Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλά στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, στο Μέγαρο Μαξίμου, Αθήνα , Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2020 . Υπό την προεδρία του πρωθυπουργού συνεδρίασε το υπουργικό Συμβούλιο με Θέματα της συνεδρίασης : Παρουσίαση νομοσχεδίου για τη δημόσια υγεία (Υπουργείο Υγείας) νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών: «Στρατηγική Αναπτυξιακή Προοπτική Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Τροποποιήσεις Κώδικα Ιθαγένειας, Ρυθμίσεις για το ανθρώπινο δυναμικό της Δημόσιας Διοίκησης» νομοσχεδίου Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου των θαλάσσιων ενδομεταφορών νομοσχεδίου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για οργανωτικά και λειτουργικά θέματα του νομοσχεδίου του Υπουργείου Τουρισμού για τον καταδυτικό τουρισμό , Συγκρότηση Κυβερνητικής Επιτροπής για τη Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή , Εφαρμογή νόμου για το επιτελικό κράτος, νέα νομοπαρασκευαστική διαδικασία , Εθνικού Σχεδίου Κυβερνητικής Πολιτικής και σχεδίου , Ενημέρωση για τις εξελίξεις στην αντιμετ

“Η κυβέρνηση χτίζει εθνικά αναχώματα απέναντι στις ανατιμήσεις του ρεύματος, εξαντλώντας τα δημοσιονομικά  περιθώρια” δήλωσε χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις κυβερνητικές πολιτικές για την ενέργεια, τα αναχώματα που χτίζονται για την αναχαίτιση των ανατιμήσεων, το νέο μηχανισμό που θα απορροφά έως και το 90% των αυξήσεων στο ρεύμα, την υποχρέωση των παρόχων  να ανακοινώνουν από πριν τις χρεώσεις τους, τη νομοθετική ρύθμιση για τα πάγια, καθώς και τις εξαιρέσεις που πέτυχε η Ελλάδα σε ό,τι αφορά τη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Ανέφερε ανάμεσα στα άλλα:

-Συνεχίζουμε να χτίζουμε τα εθνικά μας αναχώματα απέναντι στις ανατιμήσεις του ρεύματος, εξαντλώντας τα δημοσιονομικά μας περιθώρια, τα οποία  είναι αυξημένα λόγω της καλής απόδοσης της εθνικής οικονομίας. Αλλά θέλω να θυμίσω σε όλους ότι το φυσικό αέριο είναι δέκα φορές πιο ακριβό από ό,τι ήταν πριν ξεκινήσει αυτή η ενεργειακή κρίση.

-Τον Αύγουστο οι λογαριασμοί των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων θα επιδοτηθούν συνολικά από όλους τους πόρους που έχουμε στη διάθεσή μας, με ποσό το οποίο ξεπερνά το 1 δισ., αυτό μόνο για έναν μήνα. Με αυτό τον τρόπο απορροφάται έως και το 90% των αυξήσεων για όλα τα νοικοκυριά, ανεξάρτητα αν πρόκειται για κατανάλωση  για κύρια ή για εξοχική κατοικία. Μακριά από τα παχιά λόγια και τους αυθαίρετους υπολογισμούς, σχεδόν μισό δισ. από τα υπερέσοδα των παραγωγών ρεύματος μεταφέρονται τώρα στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και θα επιστραφούν στην κοινωνία για τη στήριξή της.

Με το νέο σύστημα το οποίο αποτελεί ήδη μοντέλο -έχει προκαλέσει μεγάλο ενδιαφέρον σε ευρωπαϊκό επίπεδο- καταργούνται τα ψιλά γράμματα και όλοι οι πάροχοι είναι πλέον υποχρεωμένοι να ανακοινώνουν από πριν τις χρεώσεις τους. Ενισχύεται η διαφάνεια, ενώ αποτρέπονται και αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, όσο και η σύγχυση στους καταναλωτές. Μάλιστα, με νομοθετική διάταξη που θα φέρνει ο Υπουργός Ενέργειας στη Βουλή κλείνουν και τα όποια παράθυρα για τυχόν καταστρατηγήσεις σχετικά με τις χρεώσεις στα πάγια και παιχνίδια σε βάρος των καταναλωτών.

-Το εθνικό τείχος προστασίας το οποίο οικοδομούμε ψηλώνει, ενισχύεται. Αλλά -όπως έχουμε πει πολλές φορές- το μέγεθος αυτής της εξωγενούς επίθεσης που δέχεται η Ευρώπη καθιστά μονόδρομο την κοινή ευρωπαϊκή απάντηση. Οι τελευταίες αποφάσεις που πάρθηκαν στις Βρυξέλλες ενδεχομένως να μην είναι τόσο τολμηρές όσο απαιτούν οι συνθήκες, αλλά αξίζει να συγκρατήσουμε κάποια στοιχεία: Πρώτον, τη γενική κατεύθυνση να μειωθεί κατά 15% η κατανάλωση φυσικού αερίου σε όλη την Ευρώπη και δεύτερον την πρόβλεψη εξαιρέσεων που πέτυχε η Ελλάδα που εξυπηρετούν την εθνική ενεργειακή μας στρατηγική ως προς τη βάση με την οποία θα υπολογίζεται η προσπάθειά μας να μειώσουμε την κατανάλωση φυσικού αερίου κατά 15%.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr