Με στόχο τις εξαγωγές, η Ρωσία -που πρόσφατα φαίνεται ότι άρχισε τις συζητήσεις για την πώληση του μαχητικού 5ης γενιάς Su-57 στην Ινδία, την Τουρκία και την Αλγερία- ανακοίνωσε ότι προχωρεί σε μείζονα αναβάθμιση του αεροσκάφους MiG-35 το οποίο αποτελεί την «αιχμή του δόρατος» της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Τεχνητή νοημοσύνη

Αν ο σχεδιασμός του άρχισε από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης, το MiG-35 είναι εξελιγμένο σε τόσα πολλά σημεία που, σύμφωνα με τη Μόσχα, αλλά και δυτικούς αναλυτές, πλέον θεωρείται ως μαχητικό γενιάς «4++», δηλαδή λίγο κάτω από τα αεροσκάφη 5ης γενιάς και με πολύ αυξημένες επιχειρησιακές ικανότητες.

Σύμφωνα, λοιπόν, με το πρακτορείο TASS, το αεροσκάφος θα εφοδιαστεί με «έξυπνο σύστημα αναγνώρισης στόχου», ένα προηγμένο σύστημα αναγνώρισης, το οποίο θα βασίζεται σε νευρωνικά δίκτυα και θα είναι σε θέση να αληλλεπιδρά με συστήματα τεχνητής νοημοσύνης, που ήδη λειτουργούν στο software του μαχητικού.

Πανίσχυρο μαχητικό

Το MiG-35 είναι σχεδιασμένο ως μαχητικό πολλαπλών ρόλων με μεγάλη καταστροφική ισχύ, καθώς διαθέτει εννέα «hardpoints» δηλαδή θέσεις εκτόξευσης πυραύλων, ενώ την ίδια στιγμή είναι συμβατό με ένα πλήρες φάσμα κατευθυνόμενων βομβών, αλλά και με άλλων προηγμένων οπλικών και πυραυλικών συστημάτων.

Ήδη η Ρωσία προωθεί το MiG-35 στην Ινδία, η οποία ενδιαφέρεται να ανανεώσει συνολικά την πολεμική της αεροπορία και εκτιμάται ότι το νέο σύστημα στόχευσης θα αυξήσει σημαντικά τις πιθανότητες του ρωσικού αεροσκάφους να μπει στην shortlist των εξοπλισμών του Νέου Δελχί.

Πηγή: economico.gr