Και νέα δόση εμβολίου κατά του κοροναϊού καλούν τους πολίτες να κάνουν οι ειδικοί, καθώς η πανδημία συνεχίζει να «δείχνει τα δόντια της» και στην Ελλάδα, αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο.

Για τους 60 και άνω

Συγκεκριμένα, νέα σύσταση για την πραγματοποίηση τέταρτης δόσης εμβολίου σε συγκεκριμένη ομάδα πληθυσμού ανακοίνωσαν ο ΓΓ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους και η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου. Όπως τόνισαν, την τέταρτη δόση θα πρέπει να κάνουν όσοι είναι άνω των 70 ετών και όσοι είναι άνω των 60 κι έχουν προβλήματα υγείας.

«Παρά τα περιορισμένα δεδομένα, η Εθνική Επιτροπή εκτιμά ότι το όφελος από την τέταρτη δόση θα είναι μεγαλύτερο σε άτομα άνω των 70 ετών και άνω όπως και στους 60 ετών και άνω με υποκείμενα νοσήματα. Γι’αυτό προτείνουμε 4η δόση (2η αναμνηστική) μετά την παρέλευση τεσσάρων μηνών από την πρώτη αναμνηστική για τους πολίτες άνω των 60 ετών» είπε η κ. Θεοδωρίδου.

Ο στόχος της 4ης δόσης

Στόχος της τέταρτης δόσης είναι να θωρακιστούν οι μεγαλύτεροι σε ηλικία πολίτες έναντι της σοβαρής νόσησης, ενώ σύμφωνα με το σκεπτικό της επιτροπής, η τρίτη δόση αποδείχθηκε ασφαλής και αποτελεσματική έναντι σοβαρής νόσου από τις παραλλαγές Δέλτα και Όμικρον. Τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και υπό ανοσοκαταστολή βρίσκονται όμως σε κίνδυνο γιατί εμφανίζουν εξ αρχής χαμηλότερη ανοσοαπόκριση.

«Σήμερα εξακολουθούμε να παρατηρούμε αυξημένο αριθμό μολύνσεων που οδηγούν όμως σε μικρότερο αριθμό νοσηλειών, λόγω του εμβολιασμού» τόνισε η κ. Θεοδωρίδου. Σύμφωνα με τα στοιχεία, η τέταρτη δόση θα αφορά περίπου 1,3 εκατομμύρια άτομα, που ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα των 70 χρόνων και άνω που είχαν προτεραιοποιηθεί και στην αρχική φάση του εμβολιασμού.

Τα στοιχεία των εμβολιασμών

Όπως τόνισε ο κ. Θεμιστοκλέους, στη χώρα μας έχουν γίνει 20.590.000 εμβολιασμοί σε 7.894.000 πολίτες που έχουν κάνει τουλάχιστον την πρώτη δόση, που αντιστοιχεί σε 75,2% του γενικού πληθυσμού και 84,8 % του ενήλικου πληθυσμού. Ακολούθως επισήμανε ότι ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 75,1 % και 85,6 %.

Συνεχίζοντας, είπε ότι οι δικαιούχοι της πρώτης αναμνηστικής δόσης είναι 6.858.000 (το 90,4% των ολοκληρωμένων εμβολιασμών) εκ των οποίων 5.695.000 εμβολιάστηκαν, που αντιστοιχούν στο 83% των δικαιούχων, ενώ άλλοι 100.000 έχουν κλείσει ραντεβού, συνολικά δηλαδή το 85%. Σε όσους είχαν εμβολιαστεί με το μονοδοσικό εμβόλιο ή είχαν περάσει επτά μήνες από τον προηγούμενο εμβολιασμό τους, μόνο ένα 8% δεν έχει πραγματοποιήσει την αναμνηστική δόση.

Πότε ανοίγει η πλατφόρμα

H πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου στις δηλώσεις της αναφέρθηκε στους εμβολιασμούς παιδιών και εφήβων 12 -17 με ανοσοκαταστολή για τα οποία εγκρίθηκε η χορήγηση 4ης δόσης τρεις μήνες μετά την γ’ δόση. Για παιδιά 12 – 17 ετών με αυξημένους κινδύνους χορηγείται τρίτη δόση μετά από εξι μήνες από την β’ δόση. Η αναμνηστική δόση εξακολουθεί να συστήνεται τρεις μήνες μετά τον βασικό εμβολιασμό.

Την Πέμπτη 7 Απριλίου ανοίγει η πλατφόρμα για την 4η δόση για τους 80 και άνω και αφού έχουν περάσει 4 μήνες από την τρίτη δόση και θα ακολουθήσει την επόμενη εβδομάδα η ηλικιακή ομάδα 70-79 ετών και την μεθεπόμενη εβδομάδα για τις ηλικίες 60-69 ετών. Η κυρία Θεοδωρίδου ανέφερε ότι η δεύτερη αναμνηστική δόση (4η δόση) θα γίνεται με mRNA εμβόλια, δηλαδή Pfizer ή Moderna, 4 μήνες μετά από την 1η αναμνηστική δόση (3η δόση).

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr