Χρονοδιάγραμμα εμβολιασμών

Μέσα στο δεύτερο δεκαήμερο του Ιανουαρίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού, ενώ έως το τέλος Μαρτίου θα έχουν φθάσει στην Ελλάδα 1.265.500 δόσεις μόνον του εμβολίου της Pfizer.

Το χρονοδιάγραμμα αυτό έδωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, επισημαίνοντας ότι ο εμβολιασμός κατά του κορονοϊού αποτελεί «πρωτοφανή επιχείρηση» και προειδοποιώντας πως2 «είναι δεδομένο ότι θα προκύψουν δυσκολίες».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Θεμιστοκλέους απέκλεισε πάντως κάθε πρόβλημα σε ό,τι αφορά την στελέχωση των  εμβολιαστικών κέντρων, καθώς -όπως είπε- υπάρχει σχετική πρόβλεψη.

Πότε και που θα γίνουν οι πρώτοι εμβολιασμοί

Ο εμβολιασμός στην Ελλάδα ξεκινάει στις 27 Δεκεμβρίου σε πέντε νοσοκομεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Όπως είπε ο κ. Θεμιστοκλέους, ανακοίνωσε πως, καλώς εχόντων των πραγμάτων, αναμένονται 9.750 δόσεις στις 26 Δεκεμβρίου. Στις 27/12 θα γίνουν οι πρώτοι εμβολιασμοί στα νοσοκομεία αναφοράς της Αττικής, ενώ στις 28/12 θα γίνουν οι εμβολιασμοί στα νοσοκομεία της Λάρισας, στο ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου (Πάτρας).

Έως τις 30 Δεκεμβρίου θα παραλάβουμε εκτός απροόπτου την πρώτη μεγάλη παρτίδα εμβολίων της Pfizer/BioNTech 83.850 δόσεων. Ο σχεδιασμός, με βάση την κεντρική ευρωπαϊκή συμφωνία, είναι να μας παραδοθούν έως το τέλος Ιανουαρίου του 2021 429.000 δόσεις κι άλλες 333.450 δόσεις έως τέλος Φεβρουαρίου.

Μέχρι το τέλος του Μαρτίου θα έχουμε παραλάβει μόνο από την Pfizer/BioNTech συνολικά 1.265.550 δόσεις του εμβολίου. Στις δόσεις αυτές θα προστεθούν, εφόσον λάβουν έγκριση μέσα στον Ιανουάριο, δόσεις και από το εμβόλιο της Moderna και από το αντίστοιχο της AstraZeneca.

“Τα εμβόλια σώζουν ζωές”

Η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής του ΕΚΠΑ και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, τόνισε ότι «τα εμβόλια σώζουν ζωές», για να σημειώσει ότι παρασκευάστηκαν με μεγάλη ταχύτητα για τρεις λόγους: Την εξέλιξη της βιοτεχνολογίας, τη συνεργασία ερευνητικών κέντρων και την πλουσιοπάροχη χρηματοδότηση.

Αναφερόμενη στο εμβόλιο της Pfizer/BioNTech, που σήμερα πήρε το πράσινο φως και από τον ΕΜΑ, εξήγησε ότι το mRNA δεν μεταφέρει τον ιό και δεν έχει καμία επίδραση στο DNA του κυττάρου, υπογραμμίζοντας: «Tο εμβόλιο της Pfizer BioNTech έχει μεγάλη ασφάλεια, δημιουργεί υψηλό αριθμό αντισωμάτων και η αποτελεσματικότητά του ξεπερνάει το 94%».

Ποιοι θα εμβολιαστούν πρώτοι

Τόνισε ότι πρώτοι θα λάβουν το εμβόλιο οι «μαχητές της πρώτης γραμμής», όπως αποκάλεσε τους υγειονομικούς και κατόπιν θα ακολουθήσουν άτομα μεγάλης ηλικίας που φιλοξενούνται σε δομές και οι πολίτες άνω των 85 ετών.

Επισήμανε ωστόσο με έμφαση ότι μετά τον εμβολιασμό «το πρόβλημα δεν τελειώνει: συνεχίζουμε να φοράμε τις μάσκες και να κρατάμε τις αποστάσεις», λέγοντας: «αισιοδοξία ναι, εφησυχασμός όχι». «Η επιστήμη μας έκανε ένα πολύτιμο δώρο, το εμβόλιο», υπογράμμισε.

«Οι μεταλλάξεις δεν είναι κάτι το ασύνηθες», απάντησε η κ. Θεοδωρίδου, κληθείσα να σχολιάσει την μετάλλαξη του ιού που εντοπίστηκε στη Βρετανία.

Πηγή: economico.gr