Συνέδριο από την εφημερίδα “ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ” και το ιατρικό site ygeiamou.gr με θέμα “Το Σύστημα Υγείας στην COVID-19 και στη μετά-COVID-19 εποχή” στο Ξενοδοχείο Athens Hilton, την Τρίτη 1η Ιουνίου 2021.
(EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ)

Τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για την μετα-COVID εποχή για το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ), περιέγραψε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο συνέδριο του Πρώτου Θέματος και του ygeiamou.gr με τίτλο «Το Σύστημα Υγείας στην COVID-19 και στη μετά-COVID-19 εποχή».

Αποτίμηση και μεταρρύθμιση

Ο πρωθυπουργός συζητώντας με την Αναστασία Κοτανίδου, καθηγήτρια εντατικής θεραπείας στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και τον διευθυντή του ΠΘ, Μπάμπη Κούτρα, χαρακτήρισε το συνέδριο ως πρώτης τάξης ευκαιρία για να γίνει αποτίμηση των επιδόσεων του συστήματος υγείας και να προχωρήσουμε σε μεταρρύθμιση, βάση για το νέο σύστημα υγείας. «Η πανδημία χτύπησε ένα ΕΣΥ που βγήκε από τη δεκαετή κρίση με σημαντικές αδυναμίες στις υποδομές και στο ανθρώπινο δυναμικό» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Και πρόσθεσε: «Οι εντατικολόγοι μας εδώ και χρόνια διαπίστωναν ότι οι αντοχές του συστήματος δεν επαρκούσαν. Προχωρήσαμε σε ενίσχυση του συστήματος με έκτακτο προσωπικό, μέρος του οποίου θα μονιμοποιηθεί. Είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε ψηφιακό άλμα. Η ταχύτητα στους εμβολιασμούς δείχνει ότι το κράτος έχει τη δυνατότητα να διεκπεραιώνει πολύπλοκους μηχανισμούς».

Πιο ειδικά όσον αφορά την πορεία των εμβολιασμών, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «η επιχείρηση Ελευθερία αγκαλιάστηκε από τόσο μεγάλη θέρμη και από τους πολίτες και εκείνους που τη στελεχώνουν. Αποδείξαμε ότι μπορούμε ως κράτος να σχεδιάσουμε και να φέρουμε εις πέρας αυτον τον σχεδιασμό».

Συνέργειες με τον ιδιωτικό τομέα

«Κάναμε βήματα συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα σε συνθήκες δύσκολες. Είναι πολύ ενδιαφέρον για την επόμενη μέρα και πρέπει να αξιολογηθεί πώς δούλεψαν μαζί κράτος και ιδιωτικός τομέας. Το σύστημα υγείας πρέπει να βρει νέους τρόπους συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα, δεν είναι υποχρεωτικό να είναι μόνο κρατικό, αλλά ποιοτικό», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Ας είμαστε ειλικρινείς. Στην κρίση του COVID αναδείχθηκαν και παθογένειες του ΕΣΥ που έχουμε υποχρέωση να μην κρύψουμε».

«Τα προβλήματα της πρωτοβάθμιας περίθαλψης είναι το μεγαλύτερο στοίχημα της επόμενης μέρας και το σύστημα πρωτοβάθμιας πρέπει να χτισθεί. Τα μεγάλα προβλήματα τα είχαμε σε περιφερειακά νοσοκομεία» αναγνώρισε ο πρωθυπουργός και τόνισε: «Χρειαζόμαστε έναν νέο χάρτη στην περίθαλψη, να ξέρουμε τις δυνατότητες κάθε νοσοκομείου. Είναι αδιανόητο να έχουμε δύο νοσοκομεία σε μικρή απόσταση και να αποδεικνύεται ότι και τα δύο είναι προβληματικά».

Άλμα στην ψηφιακή υγεία

«Εχει σημασία να αφήσουμε στην άκρη τοπικές σκοπιμότητες και να δούμε τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, τι μας δίνει το ταμείο ανάπτυξης, το ΕΣΠΑ, αλλά και να κάνουμε το άλμα στην ψηφιακή υγεία», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Ο ψηφιακός φάκελος ασθενή αποτελεί αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα. Εχουμε ήδη υποδομές με την ευκαιρία της πανδημίας, πιστεύω σύντομα θα είμαστε σε θέση να βάλουμε τις πρώτες ψηφίδες».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ιδιαιτέρως τη σημασία του ΕΣΥ και επισήμανε ότι πρέπει «να επενδύουμε στη δημόσια υγεία, την πρόληψη και να εξασφαλίσουμε την καλύτερη δυνατή δημόσια υγεία».

«Θα ήθελα στο πρόσωπο της κυρίας Κοτανίδου να ευχαριστήσω όλους και όλες στο σύστημα υγείας που κατέθεσαν όλη τους την ενέργεια για να βγούμε ασπροπρόσωποι. Τα κατάφεραν καλύτερα από πολλές άλλες χώρες και αυτό είναι παράσημο όχι για την κυβέρνηση, αλλά για τους ανθρώπους του ΕΣΥ», σημειώσε χαρακτηριστικά. O πρωθυπουργός σημείωσε ακολούθως ότι από το Ταμείο Ανάκαμψης μπορούν να χρηματοδοτηθούν μια σειρά από έργα. «Ασφαλώς», είπε, «χρειαζόμαστε και νέα νοσοκομεία, αλλά απαιτείται και ψηφιακός ανασχηματισμός».

Να αλλάξει το νοσοκομειοκεντρικό σύστημα

Και συνέχισε: «Οι πόροι αφορούν υποδομές και τον τρόπο οργάνωσης του νοσοκομείου. Εχουμε ένα σύστημα υγείας που είναι νοσοκομειοκεντρικό. Αυτό πρέπει να αλλάξει: Επενδύοντας στην πρόληψη, στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, το ζήτημα του ανθρώπινου δυναμικού και τις μισθλογικής ανταμοιβής είναι κάτι που πρέπει να μας απασχολήσει, είναι ένα ζήτημα που αφορά τον ίδιο τον κρατικό προϋπολογισμό, όταν μιλάμε για το ΕΣΥ πρέπει να βάλουμε στην εξίσωση και τον ΕΟΠΠΥΥ, αφού εν τέλει θέλουμε να παρέχουμε υπηρεσίες υγείας σε ανταγωνιστικό κόστος, δεν είναι ανάγκη όλες οι υπηρεσίες υγείας να παρέχονται από το κράτος».

Ο πρωθυπουργός σημείωσε επίσης ότι «η έννοια της ευζωίας μπορεί να αποτελεί μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας για την επόμενη ημέρα. Έχει να κάνει με την ποιότητα ζωής στη χώρα, το περιβάλλον, την υγιεινή διατροφή και την καλή γήρανση» και τόνισε ότι πρέπει «να παίξουμε έναν πρωταγωνιστικό ρόλο δημιουργώντας τις προοπτικές που θα αναδείξουν αυτόν τον τομέα».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr