Μια ικανότητα που, σύμφωνα με πολλούς στρατιωτικούς αναλυτές θα αποτελέσει τη βάση της μελλοντικής εναέριας μάχης, θα διαθέτει το ρωσικό μαχητικό 5ης γενιάς, Su-57: τη δυνατότητα ελέγχου σμήνους μη επανδρωμέων εναέριων οχημάτων.

Σύμφωνα με το πρακτορείο TASS, ο πιλότος ενός Su-57 θα μπορεί να ελέγχει ταυτόχρονα ως τέσσερα βαριά drones κρούσης, τύπου Okhotnik, σύμφωνα με πηγή της ρωσικής αμυντικής βιομηχανίας. «Επί του παρόντος, οι δυνατότητες ελέγχου drones κρούσης από το κόκπιτ του Su-57 τελούν υπό ανάπτυξη. Το κάθε μαχητικό θα μπορεί να μεταφέρει από δύο ως τέσσερα Okhotnik», ανέφερε η πηγή.

Η αποκάλυψη αυτή έρχεται σε μια στιγμή που όλες οι πολεμικές αεροπορίες του κόσμου θεωρούν ότι στο μέλλον τα μαχητικά πρώτης γραμμής θα λειτουργούν κυρίως ως «μητρικά σκάφη» για σμήνη drones, τα οποία και θα πραγματοποιούν τα βασικά κομμάτια των αποστολών, από κατασκοπευτικές πτήσεις μέχρι χτυπήματα σε επίγειους και εναέριους στόχους, με βάση τις εντολές που θα δίνει ο πιλότος του μαχητικού.

Το ενδιαφέρον είναι ότι το Okhotnik -το οποίο έχει ήδη δοκιμαστεί σε συνεργασία με το Su-57- έχει και stealth χαρακτηριστικά, σχήμα «ιπτάμενου φτερού» και θα παίζει το ρόλο του «πιστού συντρόφου» του μαχητικού 5ης γενιάς της Ρωσίας. Μάλιστα, με την ταχύτητα και την εμβέλειά του, θεωρείται ότι θα αποτελεί την πρώτη γραμμή κρούσης σε επιχειρήσεις, πριν το ίδιο το Su-57 χρειαστεί να δράσει.

Η Ρωσία σχεδιάζει να αρχίσει τις παραλαβές των συγκεκριμένων drones μέσα στο 2024.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr