Μετά από έναν σχετικό… πανικό που δημιουργήθηκε από διεθνή ΜΜΕ, σχετικά με το πού βρίσκεται και τι κάνει το ρωσικό υποβρύχιο «Belgorod», φαίνεται ότι ήλθε η ώρα να κηρυχθεί λήξη συναγερμού.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το έγκυρο Naval News, το ρωσικό υποβρύχιο εντοπίστηκε να επιχειρεί στη Θάλασσα Μπάρεντς, βόρεια της χερσονήσου Κόλα της Ρωσίας. Το σκάφος αναχώρησε από το Σεβεροντβίνσκ στη Λευκή Θάλασσα πριν από μερικές εβδομάδες και ήταν στη Θάλασσα του Μπάρεντς μέχρι και τις 27 Σεπτεμβρίου, όπου επιχειρούσε στην επιφάνεια της θάλασσας.

Κινήσεις μη ανησυχητικές

Καθώς το «Belgorod» είναι σχετικά νέο (μπήκε στην υπηρεσία του ρωσικού ναυτικού τον περασμένο Ιούλιο), αυτό είναι το πρώτο του «μεγάλο ταξίδι». Το γεγονός ότι είναι εξοπλισμένο με πανίσχυρα πυρηνικά όπλα, όπως τις πυρηνικές τορπίλες τύπου Poseidon, προκάλεσε ανησυχία στη Δύση, αμέσως μετά την αναχώρησή του από την βάση του.

Ωστόσο, φαίνεται ότι η ανησυχία ήταν μάλλον υπερβολική, καθώς, όπως σημείωσε έμπειρος αναλυτής, «οι κινήσεις του “Belgorod” είναι σε γενικές γραμμές σύμφωνες με αυτό που θα περιμέναμε από ένα νέο υποβρύχιο και δεν είναι ανησυχητικές, ενώ η Ρωσία δεν έχει κάνει και πολλά για να κρύψει πλήρως τις κινήσεις του υποβρυχίου».

Υποβρύχιο-«τέρας»

Το υποβρύχιο, αν και τυπικά θεωρείται κλάσεως Oscar-II, εκτιμάται ότι έχει μήκος 178 μέτρα και πλάτος περίπου 15 μέτρα. Το εκτόπισμά είναι σημαντικά μεγαλύτερο από τους 19.000 τόνους της κλάσης Oscar-II, όπερ σημαίνει ότι είναι μεγαλύτερο από κάθε άποψη από το μεγαλύτερο δυτικό υποβρύχιο, το Ohio Class του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού.

Το «Belgorod» φέρει έξι πυρηνικά αυτόνομα οχήματα Poseidon («υπερόπλο», κατά τον Πούτιν, σχεδιασμένο για να προκαλεί τεράστιες ζημιές σε παράκτιους στόχους), ένα πυρηνοκίνητο υποβρύχιο βαθέων καταδύσεων για αποστολές στον βυθό της θάλασσας, ένα υποβρύχιο διάσωσης DSRV, κανονικές τορπίλες και άλλα υποβρύχια οπλικά συστήματα

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr