Με 425 εκατ. ευρώ σχεδιάζει να ενισχύσει η κυβέρνηση τη ρευστότητα των τουριστικών μικρομεσαίων επιχειρήσεω

Με 425 εκατ. ευρώ σχεδιάζει να ενισχύσει η κυβέρνηση τη ρευστότητα των τουριστικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές λόγω της πανδημίας.

Η ενίσχυση θα δοθεί με τη μορφή κεφαλαίου κίνησης από πόρους του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027, στα πρότυπα του αντίστοιχου νέου προγράμματος που πρόκειται να εφαρμοστεί για την εστίαση. Η χρηματοδότηση θα είναι μη επιστρεπτέα και θα καλύψει τις δαπάνες που θα πραγματοποιήσουν οι επιχειρηματίες κατά την επανέναρξη των δραστηριοτήτων τους.

Το κεφάλαιο κίνησης θα αντιστοιχεί στο 5% του τζίρου του 2019, ενώ το μέγιστο ποσό ενίσχυσης έχει οριστεί στις 400.000 ευρώ ανά ΑΦΜ. Πάντως, απαραίτητη προϋπόθεση για ένταξη στη συγκεκριμένη δράση είναι η μείωση του τζίρου που κατέγραψε κάθε επιχείρηση το 2020 να είναι μεγαλύτερη ή ίση του 30% του αντίστοιχου τζίρου του 2019.

Τα κριτήρια ένταξης των τουριστικών καταλυμάτων

Τα κριτήρια ένταξης των τουριστικών καταλυμάτων στη συγκεκριμένη δράση, παρότι δεν έχουν αποσαφηνιστεί πλήρως, αναμένεται να είναι αντίστοιχα με εκείνα που έχουν οριστεί για τις επιχειρήσεις της εστίασης.

  • Μείωση ετήσιου τζίρου 2020 σε σχέση με το 2019 μεγαλύτερο ή ίσο του 30%.
  • Για τις επιχειρήσεις που συστάθηκαν εντός του 2019, για την πτώση του τζίρου υπολογίζεται ίσος αριθμός ημερών λειτουργίας.
  • Συσταθείσες επιχειρήσεις εντός του 2020 μπαίνουν αυτοδικαίως στη δράση.
  • Επιχειρήσεις που ήταν σε στάδιο κατασκευής το 2019 και ξεκίνησαν να έχουν έσοδα το 2020 αντιμετωπίζονται ως συσταθείσες εντός του 2020.
  • Επιχειρήσεις που είναι υπόχρεες σε υποβολή περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr