Νέες αυξήσεις στα επιτόκια δανεισμού αναμένεται να ανακοινώσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Νέες αυξήσεις στα επιτόκια δανεισμού αναμένεται να ανακοινώσει αύριο (Πέμπτη) η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία θεωρούν ότι θα σημειωθεί μια  αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων και αναχρηματοδότησης κατά 75 μονάδες βάσης, στο πλαίσιο της προσπάθειας της κεντρικής τράπεζας να τιθασεύσει τον πληθωρισμό, ο οποίος επιμένει να κινείται σε σχεδόν διψήφια ποσοστά και σίγουρα πολύ πάνω από τον στόχο του 2%.

Αυτό σημαίνει  σημαντική αύξηση του κόστους χρηματοδότησης σε μία περίοδο, όπου νοικοκυριά και επιχειρήσεις προσπαθούν να διαχειριστούν το ήδη αυξημένο κόστος διαβίωσης και λειτουργίας.

Από την άλλη, και αφετέρου, οι αποταμιευτές, δεν πρόκειται να ωφελεηθούν αφού οι τράπεζες δεν προβλέπεται να περάσουν την όποια αύξηση στα καταθετικά προιόντα τους.

Στο 2,5% το βασικό επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ έως τον Μάρτιο

Πλέον το βασικό επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ αναμένεται να φτάσει το 2,5% μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο από 0,75% σήμερα, σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε το Bloomberg μεταξύ παραγόντων της αγοράς. Πρόκειται για πολύ υψηλότερη πρόβλεψη από την προηγούμενη (1,5%) που δείχνει ότι πιθανότατα η ΕΚΤ θα πραγματοποιήσει νέα μεγάλη αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης την Πέμπτη και νέα αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης τον Δεκέμβριο, που είναι και η επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίαση.

Στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις αυτές για την ΕΚΤ, θα πρόκειται για το μεγαλύτερο ρυθμόί αυξήσεων επιτοκίων από το καλοκαίρι του 2008. Η προσπάθεια της ΕΚΤ να αυξήσει τα επιτόκια για να εμποδίσει τις τιμές καταναλωτή να ξεφύγουν από τον έλεγχο φαίνεται ότι αποτελεί την κύρια προτεραιότητα της προέδρου Κριστίν Λαγκάρντ και των υπόλοιπων μελών της κεντρικής τράπεζας, ακόμη και τώρα που ο κίνδυνος ύφεσης πλησιάζει περισσότερο από ποτέ.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι αγορές αναμένουν αύξηση επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης την Πέμπτη, παρά το γεγονός ότι πολλοί οικονομολόγοι υπολογίζουν τώρα ότι έχει ήδη ξεκινήσει ύφεση στην Ευρωζώνη.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr