Βαρουφάκης Eurogroup

Ο Γιάνης Βαρουφάκης δεν ηχογραφούσε απλώς τα Eurogroup της περιόδου του μεγάλου θρίλερ και της περίφημης διαπραγμάτευσης του 2015 – αλλά στην συνέχεια παρέδιδε τα στικάκια με το ηχητικό υλικό στο υπουργικό συμβούλιο. Ο Αλέξης Τσίπρας ήταν επίσης ενήμερος για τις ηχογραφήσεις και τις πρακτικές του υπουργού Οικονομικών, όπως ενημερωνόταν πλήρως και για το τι συνέβαινε στην διάρκεια και μετά από κάθε συνεδρίαση του Eurogroup.

Τάδε έφη ο ίδιος ο Γιάνης Βαρουφάκης σε μια αποκαλυπτική διαδικτυακή συνέντευξη που έδωσε στον δημοσιογράφο Μανώλη Κοττάκη.

Στην συνέντευξη ο επικεφαλής του ΜέΡΑ 25 λέει μεταξύ άλλων:

Για τις ηχογραφήσεις 

 • Έδινα όλα τα Eurogroup με στικάκια στο υπουργικό συμβούλιο όπως είχα υποχρέωση.
 • Δεν ηχογράφησα ποτέ τον Αλέξη Τσίπρα.
 • Ελπίζω να το κάνει και ο κ. Σταϊκούρας. Πιστεύετε ότι ο κ. Σταϊκούρας αυτή τη στιγμή έχει δικαίωμα να πηγαίνει στο Εurogroup να γίνεται όλη αυτή η συζήτηση για το αν θα χαλαρώσει ή αν δεν θα χαλαρώσει το δημοσιονομικό σύμφωνο και μπορεί να μην ξέρει ο πρωθυπουργός τι ειπώθηκε εκεί μέσα;

Για την σχέση του με τον Α. Τσίπρα

 • Μιλήσαμε τηλεφωνικά λίγο πριν την 17η Νοεμβρίου μόνο για το κείμενο που είχαμε ξεκινήσει με τον κ. Κουτσούμπα.
 • Δεν έχει καμία σημασία τι λέει εκείνος για μένα ή εγώ για εκείνον. Δεν θα ξέρατε ούτε εμένα ούτε εκείνον αν δεν είχε πτωχεύσει η χώρα το 2010.
 • Αυτά που εγώ έλεγα πριν την 5η Ιουλίου του 2015 είναι τα ίδια που λέω και τώρα. Δεν μιλάω για αυταπάτες ούτε ότι σώσαμε την χώρα εφαρμόζοντας το μνημόνιο.

Για το ενδεχόμενο εκλογικής συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ:

 • Δεν βλέπω πώς μπορούμε να συγκυβερνήσουμε με οποιοδήποτε από τα κόμματα που έχουν υπογράψει μνημόνιο.
 • Είμαστε ανοιχτοί σε συζήτηση με όλους : αν βρούμε μια συμφωνία για τα κόκκινα δάνεια, για μείωση φορολογίας, και με τον διάολο τον ίδιο θα συμπράξουμε αλλά δεν υπάρχει τέτοια πιθανότητα.

Για την οικονομία:

 • Το έλλειμμα αυτή τη στιγμή είναι 15% και η ΕΛΣΤΑΤ λέει συστηματικά ψέματα.
 • Να μην λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη μας τις κατηγορίες ότι κοροιδέψαμε τη Eurostat. Ήξερε πάντα ό,τι γινόταν και συνέβαινε με τις πλάτες της.

Για την προανακριτική για τον Νίκο Παππά

 • Δεν συμμετέχουμε στον τραγέλαφο αυτό. Θα απέχουμε και από την ψηφοφορία και από τις εργασίες.
 • Αν στρεφόμασταν εναντίον του Νίκου Παππά μάλλον ψήφους θα παίρναμε από την βάση του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά η στάση μας είναι στάση αρχών.

ΝΔ: Ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί άλλο να κρύβεται

Η συνέντευξη και οι αποκαλύψεις Βαρουφάκη πυροδότησαν την έντονη αντίδραση της ΝΔ, η οποία με ανακοίνωσή της καλεί τον Αλέξη Τσίπρα να σταματήσει να κρύβεται:

«Ο κ. Βαρουφάκης», τονίζει, «δήλωσε ότι οι ηχογραφήσεις των Eurogroup όχι όχι μόνο έγιναν εν γνώσει του κ. Τσίπρα και των υπουργών του αλλά συνεχίζονταν καθ’ όλη τη διάρκεια της «περήφανης διαπραγμάτευσης» με το υλικό να παραδίδεται στο υπουργικό συμβούλιο. Ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί άλλο να κρύβεται. Πρέπει να απαντήσει όχι μόνο, πια, για το αν ήξερε αλλά κυρίως για το αν συντόνιζε και έδινε τις εντολές για όσα καταστροφικά για την αξιοπιστία της χώρας καταγγέλλει ο κ. Βαρουφάκης».

Πηγή: economico.gr