Κίσιντζερ Ουκρανία

Ο Αμερικανός πρώην υπουργός Εξωτερικών Χένρι Κίσιντζερ παροτρύνει τόσο την κυβέρνηση της Ουκρανίας όσο και αυτές των χωρών της Δύσης να μη δεχθούν την παραχώρηση οποιουδήποτε τμήματος των εδαφών που κυρίευσε και κατέχει η Ρωσία από την αρχή του πολέμου, την 24η Φεβρουαρίου, στις όποιες διαπραγματεύσεις διεξαχθούν στο μέλλον προκειμένου να τερματιστεί αυτή η σύρραξη.

Ο κ. Κίσιντζερ δήλωσε στο δημόσιο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ZDF ότι δεν θα πρέπει να καν να τεθεί στο τραπέζι ζήτημα παραχώρησης εδαφών και παρότρυνε τη Δύση να είναι σαφής για το τι θα τεθεί σε συζήτηση και τι όχι στις μελλοντικές συνομιλίες.

Τα πάντα να αποφασιστούν από κοινού με τον λαό της Ουκρανίας 

Τα πάντα θα πρέπει να αποφασιστούν από κοινού με τον λαό της Ουκρανίας, πρόσθεσε ο άλλοτε επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, την ημέρα που ο πόλεμος έκλεισε τον πέμπτο του μήνα.

Πριν δύο μήνες ο κ. Κίσιντζερ είχε ξεσηκώσει έντονη διαμαρτυρία απο την κυβέρνηση του Κιέβου όταν, μιλώντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας, είχε προτείνει ειρήνευση με επιστροφή στο status quo ante, κάτι που προϋποθέτει να αναγνωρίσει το Κίεβο την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία.

Γόνος οικογένειας Γερμανοεβραίων που αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη ναζιστική Γερμανία το 1938, ο κ. Κίσιντζερ μετατράπηκε σε διαμορφωτή της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής από τα χρόνια του 1960 ως και τα χρόνια του 1970, όταν διετέλεσε σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της προεδρίας και κατόπιν υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Έλαβε Νόμπελ Ειρήνης το 1973 για τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων με την κυβέρνηση αυτού που ήταν τότε το Βόρειο Βιετνάμ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr