Την ευφορία του Βερολίνου για την επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών Ελλάδας-Τουρκίας δεν μπόρεσαν να κρύψουν τα γερμανικά ΜΜΕ, παρά την προσπάθειά τους να κρατήσουν χαμηλά τους τόνους.

Άλλωστε, ακόμα και το γερμανικό ΥΠΕΞ δεν έκρυψε ότι, πρώτον, θεωρεί και δική του επιτυχία την επανέναρξη των συνομιλιών και, δεύτερον, ότι έτσι απομακρύνεται η συζήτηση για κυρώσεις στην Τουρκία από την Ε.Ε.

«Πρώτα βήμα επίλυσης της διένεξης»

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στη Γερμανία ήταν και το ρεπορτάζ της Süddeutsche Zeitung με τίτλο «Πρώτα βήμα επίλυσης της διένεξης για το αέριο», η οποία αναφέρει ότι «μετά από πενταετή διακοπή Ελλάδα και Άγκυρα ξεκινούν και πάλι διάλογο. Αντικείμενο η διένεξη για τα αποθέματα αερίου στην ανατολική Μεσόγειο».

Η εφημερίδα του Μονάχου παρατηρεί: «Άγκυρα, Αθήνα και κυρίως οι Βρυξέλλες θεωρούν την επιστροφή στο τραπέζι του διαλόγου μήνυμα αποκλιμάκωσης στη διένεξη για τους υδρογονάνθρακες. Προς το παρόν ωστόσο δεν αναμένονται απτά αποτελέσματα».

Διαφωνίες

Σημειώνει, δε, ότι «Αθήνα και Άγκυρα δεν μπορούν καλά καλά να συμφωνήσουν για το αντικείμενο των διερευνητικών συνομιλιών. Η Ελλάδα θέλει να μιλήσει αποκλειστικά για τα θαλάσσια σύνορα που είναι καθοριστικά για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων αερίου. Από τη πλευρά της η Τουρκία εκτός από το ζήτημα των θαλασσίων συνόρων θέλει να συνομιλήσει για τα όρια των νησιών, την αποστρατιωτικοποίηση ορισμένων νησιών, καθώς και νέες ρυθμίσεις για τον θαλάσσιο και εναέριο χώρο».

Διπλωματική επιτυχία Ε.Ε.-Βερολίνου

Πάντως, η SZ τονίζει ότι «η επανέναρξη των συνομιλιών θεωρείται εν μέρει διπλωματική επιτυχία για την ΕΕ, αλλά και το Βερολίνο που δραστηριοποιείται ως διαμεσολαβητής. Η διένεξη μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας δεν περιορίζεται ωστόσο μόνο στους υδρογονάνθρακες, οι οποίοι ίσως σε κάποια χρόνια να μην έχουν πια τη σημερινή σημασία αν αλλάξουν τα δεδομένα στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη».

Οι εξοπλισμοί

Υπογραμμίζει, δε, ότι «σχετίζεται και με εδαφικά ζητήματα, τα οποία ενδέχεται να επιβαρύνουν για αρκετά χρόνια τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα και την ΕΕ. Η Ελλάδα ξεκίνησε το τελευταίο διάστημα να εξοπλίζεται αγοράζοντας μαχητικά και φρεγάτες. Από την άλλη πλευρά, η Τουρκία έχει εδώ και χρόνια θέσει σε εφαρμογή ένα φιλόδοξο εξοπλιστικό πρόγραμμα. Πρόσφατα ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωνε ότι η Τουρκία ανήκει στις δέκα χώρες παγκοσμίως που είναι θέση να ναυπηγήσουν μεγάλα πολεμικά πλοία».

Πηγή: economico.gr