Ντόναλντ Τραμπ και Τζο Μπάϊντεν, επιθυμούν να κερδίσουν τις ψήφους της Ομογένειας

Σε πλειοδοσία υποστήριξης των Ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων επιδίδονται τις τελευταίες ώρες τα επιτελεία των δύο υποψηφίων για το Προεδρικό αξίωμα στις Αμερικανικές εκλογές Ντόναλντ Τραμπ και Τζο Μπάϊντεν, με προφανή στόχο να κερδίσουν τις ψήφους της Ομογένειας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος απέχει επιμελώς την περίοδο αυτή να υποστηρίζει τον φίλο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ η Αμερικανική διοίκηση έχει πλέον πάρει ανοικτά θέση καταδικάζοντας την επιθετικότητα της Άγκυρας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Σε μια ηχηρή παρέμβασή της, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μόργκαν Ορταγκους, καλεί την Αγκυρα να σταματήσει την «προσχεδιασμένη πρόκληση», αναφερόμενη στις νέες έρευνες του Oruc Reis.

Παράλληλα, ζητεί από την τουρκική πλευρά να ξεκινήσει άμεσα διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα. «Ο εξαναγκασμός, οι απειλές, ο εκφοβισμός και η στρατιωτική δραστηριότητα δεν θα επιλύσουν τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο», προσθέτει επίσης.

Μπάϊντεν: Ενίσχυση του εξοπλιστικού προγράμματος της Ελλάδας 

Από την πλευρά του επιτελείου του Τζο Μπάϊντεν, που τη στιγμή αυτή προηγείται στην κούρσα, δηλώνεται σε κάθε ευκαιρία, ότι η εκλογή του θα σημάνει την οριστική στροφή των ΗΠΑ προς την Ελλάδα και τη διεκπεραίωση των Αμερικανικών συμφερόντων στην περιοχή, μέσα από τη στήριξη του Νότιου (Μεσογειακού και Αραβικού) Τόξου, σημαίνοντα ρόλο στο οποίο διαδραματίζει ήδη η χώρα μας.

Η νέα διοίκηση Μπάϊντεν, λένε πηγές του επιτελείου του, θα ενισχύσει τα εξοπλιστικά προγράμματα της Ελλάδας και θα ολοκληρώσει με γοργό ρυθμό τη μεταφορά κρίσιμων δραστηριοτήτων της Αμερικανικής βάσης του Ιντσιρλίκ στην Κρήτη.

Οι ίδιες  πηγές υποστηρίζουν ότι η διοίκηση ΜπάΙντεν  θα υιοθετούσε πιο ενεργό ρόλο για την αποκλιμάκωση της κρίσης στην Ανατολική Μεσόγειο, ιδίως εάν η Αγκυρα διατηρούσε την ίδια πολιτική σε Λιβύη, Συρία και Μέση Ανατολή. Μία προεδρία Μπάιντεν, λένε, θα επιφύλασσε στην Ελλάδα ιδιαίτερη μεταχείριση στην ασφάλεια της περιοχής.

Κύκλοι της Ομογένειας θεωρούν πως η στιγμή αυτή είναι η κατάλληλη ώστε η Αθήνα να εξασφαλίσει συγκεκριμένες δεσμεύσεις από τους μονομάχους των αμερικανικών εκλογών – πολύ δε περισσότερο από την υφιστάμενη διοίκηση.

Πηγή: economico.gr