Το ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει τεράστιο κόστος – σε υλικά, αλλά, κυρίως, σε ανθρώπινες ζωές – για τη Ρωσία, είναι κάτι γνωστό σχεδόν από τους πρώτους μήνες της εισβολής. Ωστόσο, ποιο είναι πραγματικά το μέγεθος των απωλειών;

Τεράστιος αριθμός

Σύμφωνα με στοιχεία των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι ο ρωσικός στρατός έχει υποστεί 100.000 απώλειες, ανάμεσά τους πάνω από 20.000 νεκροί, μέσα στους τελευταίους πέντε μήνες σε μάχες εναντίον ουκρανικών δυνάμεων στην περιοχή Μπαχμούτ. Οι μάχες στον πόλεμο στην Ουκρανία έχουν το τελευταίο χρονικό διάστημα επίκεντρο το ανατολικό τμήμα της χώρας, με διακύβευμα τον έλεγχο της βιομηχανικής περιφέρειας Ντονμπάς, ιδίως στην πόλη Μπαχμούτ, που έχει καταστραφεί σχεδόν ολοκληρωτικά. Οι εχθροπραξίες στην πόλη αυτή μαίνονται από το καλοκαίρι του 2022. Οι δε ανακοινώσεις των αντιμαχόμενων είναι αδύνατο να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο.

«Η ρωσική επίθεση απέτυχε»

Ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου τόνισε σήμερα σε δημοσιογράφους ότι ο αριθμός αυτός των 100.000 απωλειών των ρωσικών δυνάμεων βασίζεται σε εκτιμήσεις των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών. Σε αυτές τις απώλειες περιλαμβάνονται περισσότεροι από 20.000 νεκροί, οι μισοί από τους οποίους από την ιδιωτική ομάδα μισθοφόρων Wagner. «Η προσπάθεια της Ρωσίας για μια επίθεση στο Ντονμπάς κυρίως μέσω της Μπαχμούτ απέτυχε», ισχυρίστηκε ο Κίρμπι. «Η Ρωσία δεν κατόρθωσε να καταλάβει κανένα πραγματικά σημαντικά στρατηγικό έδαφος», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Τριπλασιοι της μάχης του… Γκουανταλκανάλ

Οι Ρώσοι, είπε, είχαν κάποια εδαφικά κέρδη στην Μπαχμούτ, αλλά με «τρομακτικό κόστος», λέγοντας ότι η ουκρανική άμυνα στην περιοχή παραμένει ισχυρή. «Η Ρωσία έχει εξαντλήσει τα στρατιωτικά της αποθέματα και τις ένοπλες δυνάμεις της και μόνο από τον Δεκέμβριο υπολογίζουμε ότι η Ρωσία έχει υποστεί περισσότερες από 100.000 απώλειες, συμπεριλαμβανομένων πάνω από 20.000 νεκρών σε μάχες, σχεδόν οι μισοί από τους οποίους ήταν στρατιώτες της Wagner», τόνισε ο Αμερικανός αξιωματούχος. «Είναι πραγματικά σοκαριστικοί αυτοί οι αριθμοί», πρόσθεσε ο Κίρμπι, λέγοντας ότι το σύνολο αυτό είναι τριπλάσιο από τον αριθμό των Αμερικανών απωλειών στην Μάχη του Γκουανταλκανάλ στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Διαψεύδει η Μόσχα, αλλά…

Όπως ήταν φυσικό, μια τέτοια ανακοίνωση προκάλεσε την αντίδραση της Ρωσίας, με το Κρεμλίνο να αναφέρει ότι οι αριθμοί που επικαλέστηκε ο Κίρμπι αποτελούν «αποκύημα της φαντασίας» και προσθέτοντας ότι η Ουάσιγκτον δεν έχει τρόπο να αποκτήσει σωστά στοιχεία. Πάντως, πρέπει να σημειωθεί ότι τα επίσημα νούμερα σχετικά με τις ρωσικές απώλειες στα μέτωπα της Ουκρανίας είναι… είδος προς εξαφάνιση. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ρωσία για τελευταία φορά έδωσε στην δημοσιότητα καταγραφή των απωλειών της το Σεπτέμβριο του 2022, όταν ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου ανακοίνωσε ότι 5.937 Ρώσοι στρατιώτες σκοτώθηκαν στην Ουκρανία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr