Τσμείο Ανάκαμψης

Θέμα ωρών ή λίγων 24ωρων είναι η έγκριση του ελληνικού Σχεδίου Ανάκαμψης, Ελλάδα 2.0, από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε  τα εθνικά Σχέδια Ανάκαμψης της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, τα οποία θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης  για να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού καθώς και η μετάβαση σε μία πιο πράσινη και πιο ψηφιακά αναβαθμισμένη οικονομία.

Tο πρώτο “πράσινο φως” δόθηκε στην Πορτογαλία

Η έγκριση του προγράμματος της Πορτογαλίας , είναι η πρώτη έγκριση εθνικού σχεδίου από μπλοκ των 27 χωρών. Η Πορτογαλία θα λάβει 13,9 δισεκατομμύρια  ευρώ σε επιχορηγήσεις και 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ σε δάνεια έως το 2026.

“Οι μεταρρυθμίσεις και οι επενδύσεις οι οποίες εμπεριέχονται στο σχέδιο αυτό θα επιτρέψουν στην Πορτογαλία να αναδυθεί από την κρίση της COVID-19 δυνατότερη, ισχυρότερη και καλύτερα προετοιμασμένη για το μέλλον”, τόνισε μεταξύ άλλων η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάϊεν, σχολιάζοντας την έγκριση του πορτογαλικού σχεδίου.

Το ισπανικό σχέδιο περιλαμβάνει επιδοτήσεις 69,5 δισεκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων η Μαδρίτη αναμένεται να πάρει άμεσα  εννέα δισεκατομμύρια ευρώ ως προκαταβολής και αφού τα εθνικά σχέδια εγκριθούν και από το Ecofin στις αρχές Ιουλίου.

Συνάντηση φον ντερ Λάιεν – Μητσοτάκη στο Μαξίμου

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάϊεν θα βρίσκεται σήμερα στην Αθήνα και θα συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Κυβερνητικές πηγές συνέδεαν την επίσκεψη της πρόεδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη χώρα μας με μια πιθανή ανακοίνωση από την πλευρά της Επιτροπής για την έγκριση του σχεδίου Ελλάδα 2.0.

Σε κάθε περίπτωση η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναμένεται να αναφερθεί στο ελληνικό σχέδιο και να το χαρακτηρίσει «υποδειγματική» πρόταση από την πλευρά της χώρας μας  για την απορρόφηση και την αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Η κ. φον ντερ Λάϊεν αναμένεται να αναφερθεί στην έγκαιρη και άρτια κατάθεση του ελληνικού σχεδίου στην Επιτροπή και να υπογραμμίσει τη σημασία των επόμενων βημάτων  για την απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων που θα συμβάλλουν σημαντικά για την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας.

Η Ελλάδα θα πάρει 7,5 δις μέσα στο 2021

Όπως έχουμε γράψει στο Economico.gr κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι η χώρα μας θα εισπράξει από το Ταμείο Ανάκαμψης μέχρι το τέλος του 2021 σχεδόν διπλάσια κονδύλια απ’ ότι αρχικά είχαν υπολογισθεί. Άλλωστε και ο επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του Πρωθυπουργού  Αλέξης Πατέλης,  μιλώντας τις προηγούμενες ημέρες στο πρακτορείο Bloomberg ανέφερε ότι η χώρα μας θα λάβει περίπου 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ το 2021 αντί το αρχικών  προβλέψεων που έκαναν λόγο και ποσό  περίπου 4 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Μόλις γίνει γνωστή η έγκριση του ελληνικού σχεδίου και το αργότερο μέσα σε τέσσερις εβδομάδες θα εκδοθεί η τελική εκτελεστική απόφαση και θα αρχίσει η ροή πόρων προς τα δημόσια ταμεία. Αυτό σημαίνει ότι μέχρι τα μέσα ή το αργότερο στα τέλη Ιουλίου η Ελλάδα θα λάβει μια προκαταβολή της τάξης του 13% (που μεταφράζεται σε  2,3 δισεκατομμύρια ευρώ επιδοτήσεις και 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ  δάνεια-συνολικά  3,9 δισεκατομμύρια  ευρώ– και μέχρι το τέλος του 2021 θα εισρεύσουν ακόμη 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ από επιδοτήσεις  και 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ από δάνεια. Συνολικά  το 2021 η χώρα μας αναμένεται να εισπράξει περίπου  7,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Αλλαγή αναπτυξιακού μοντέλου

Μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου ο κ. Μητσοτάκης και η κ. φον ντερ Λάϊεν θα μετάσχουν σε διαδραστική εκδήλωση στην Αρχαία Αγορά της Αθήνας, κατά την οποία θα σηματοδοτηθεί η έναρξη του προγράμματος για την οικοδόμηση της «επόμενης μέρας» της πανδημίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός θα τονίσει την ανάγκη αλλαγής και ενίσχυσης του αναπτυξιακού μοντέλου για την υπέρβαση της κρίσης  που προκάλεσε η πανδημία, δίνοντας έμφαση στην πράσινη ανάπτυξη, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την στήριξη της επιχειρηματικότητας και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr