Ταμείο Ανάκαμψης

Μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο θα κατατεθούν στη Βουλή η σύμβαση χρηματοδότησης της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθώς και η σύμβαση δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Με αυτό τον τρόπο και μετά την κύρωση των συμβάσεων θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και όλα θα είναι έτοιμα για να αρχίσει η υλοποίηση του σχεδίου «Ελλάδα 2.0», με στόχο την αναμόρφωση της χώρας.

Υπογράφηκε η συμφωνία χρηματοδότησης στις Βρυξέλλες

Χθες υπεγράφη στις στις Βρυξέλλες η Συμφωνία Χρηματοδότησης της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που αφορά στις ενισχύσεις ύψους 17,8 δισ. ευρώ που θα πάρει η χώρα μας από το Ταμείο Ανάκαμψης. Με βάση τη συμφωνία διατίθενται στη χώρα μας 13,5 δισεκατομμύρια ευρώ καθώς η διάθεση των υπολοίπων ενισχύσεων, περίπου 4,4 δισεκατομμύρια ευρώ,  μπορεί να πραγματοποιηθεί μετά την προβλεπόμενη αναθεώρηση του  σχετικού  κανονισμού το 2023.

Τη σύμβαση υπέγραψαν από ευρωπαϊκής πλευράς ο Επίτροπος Οικονομικών Πάολο Τζεντιλόνι και από πλευράς της Ελλάδος ο υπουργός Οικονομικών  Χρήστος Σταϊκούρας και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης.

Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται και η ολοκλήρωση της διαδικασίας για την υπογραφή της σύμβασης δανείων, που έχει επίσης οριστικοποιηθεί και αφορά δάνεια πολύ χαμηλού επιτοκίου ύψους 12,7 δισεκατομμυρίων ευρώ. Συνολικά η χώρα μας θα εισπράξει 30,5 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι το σχέδιο «Ελλάδα 2.0» θα κινητοποιήσει επενδυτικούς πόρους ύψους 60 δισεκατομμυρίων ευρώ για την επόμενη πενταετία.

Εκταμιεύσεις 7,5 δις έως το τέλος του έτους

Μετά την κύρωση των συμβάσεων από τη Βουλή όλα θα είναι έτοιμα και η χώρα μας θα εισπράξει ως προκαταβολή από το Ταμείο Ανάκαμψης τα πρώτα χρήματα για την υλοποίηση του σχεδίου «Ελλάδα 2.0» τα οποία ανέρχονται σε περίπου 4 δισεκατομμύρια ευρώ. Μέρι τέλος του έτους η χώρα μας αναμένεται να εισπράξει ως πρώτη δόση ακόμη 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Τα κεφάλαια αυτά μαζί με τις αυξημένες εισπράξεις από τον τουρισμό αναμένεται να δώσουν την ώθηση που χρειάζεται η οικονομία ώστε να επανέλθει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης που εκτιμάται ότι θα είναι πάνω 4% για το τρέχον έτος.

Νέο εξωστρεφές και ανταγωνιστικό οικονομικό μοντέλο

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, που είναι αρμόδιος για τα θέματα του Ταμείου Ανάκαμψης, μετά την υπογραφή της συμφωνίας δήλωσε ότι  «με  τις επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις που περιέχει το “Ελλάδα 2.0” φιλοδοξεί να οδηγήσει τη χώρα – οικονομία, κοινωνία και θεσμούς – σε μια νέα εποχή. Να πυροδοτήσει, τόνισε ο κ. Σκυλακάκης “μια θεμελιώδη αλλαγή οικονομικού υποδείγματος προς ένα πιο εξωστρεφές, ανταγωνιστικό και πράσινο παραγωγικό μοντέλο, με πιο αποτελεσματικό και ψηφιοποιημένο κράτος, λιγότερο γραφειοκρατικό, με δραστικά μειωμένη παραοικονομία, με φορολογικό σύστημα φιλικό προς την ανάπτυξη και με ένα ποιοτικό και αποτελεσματικό δίκτυο κοινωνικής προστασίας, προσβάσιμο σε όλους».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr