Θηλιά του Ερντογάν και στους τουρκοκύπριους:

Ο Ταγίπ Ερντογάν βάζει τορπίλη στο Κυπριακό στο όνομα της «προστασίας» και της «αλληλεγγύης» προς τους τουρκοκυπρίους –στους ίδιους τουρκοκυπρίους όμως φροντίζει, ταυτόχρονα, να βάλει και οικονομική θηλιά στον λαιμό: Την ώρα που τους υπόσχεται οικονομική στήριξη, τους δανείζει σε υποτιμημένες τουρκικές λίρες και τους ζητά να τον ξεπληρώσουν σε πανάκριβα δολάρια.

Δάνειο 500 εκατ. δολαρίων προς το ψευδοκράτος

Συγκεκριμένα, η Τουρκία την περασμένη εβδομάδα υποσχέθηκε δάνειο ύψους 500 εκατομμυρίων δολαρίων προς το ψευδοκράτος. Σύμφωνα όμως με τη σύμβαση πίστωσης που δημοσίευσε το Nordic Monitor και αναδημοσιεύει το Sigmalive.com, η Αγκυρα θα δανείσει τελικά τα χρήματα στο κατοχικό καθεστώς σε τουρκικές λίρες, αλλά θα λάβει αποπληρωμή σε δολάρια. Πρόκειται για «μια δύσκολη προϋπόθεση για τους Τουρκοκύπριους λόγω της συνεχιζόμενης υποτίμησης της λίρας έναντι του δολαρίου ΗΠΑ», όπως τονίζεται χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα.

Η συμφωνία που φέρεται να ενέκρινε ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την περασμένη Τρίτη, προβλέπει ότι το τουρκικό υπουργείο Οικονομικών θα παράσχει στους Τουρκοκύπριους πίστωση σε τουρκικές λίρες ύψους 500 εκατομμυρίων δολαρίων. Ως στόχος αυτής της χρηματοδότησης αναφέρεται η αναδιάρθρωση του δημόσιου και χρηματοπιστωτικού τομέα του ψευδοκράτος.

Οι όροι της πίστωσης και η αποπληρωμή σε δολάρια

Τα 500 εκατομμύρια δολάρια θα εκταμιευθούν σε δόσεις και οι αποπληρωμές, οι οποίες θα ξεκινήσουν 36 μήνες μετά την έγκριση του δανείου, θα γίνονται κάθε έξι μήνες σε 14 δόσεις, που λήγουν σε 114 μήνες.

Το ποσό που θα αποπληρωθεί θα καθοριστεί μετατρέποντας την τουρκική λίρα που μεταφέρθηκε από το τουρκικό υπουργείο Οικονομικών στο ψευδοκράτος σε δολάρια με την επίσημη συναλλαγματική ισοτιμία της Τουρκικής Κεντρικής Τράπεζας εκείνη την ημέρα.

Το κατοχικό καθεστώς υποχρεούται να πραγματοποιεί πληρωμές τόκων σύμφωνα με το εξάμηνο LIBOR δολαρίου ΗΠΑ (προσφερόμενη ισοτιμία του Λονδίνου) που δημοσιεύει το Reuters.

Η διεθνής απομόνωση και το εμπάργκο

Αν και η τουρκική κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι η πίστωση θα διατεθεί για δαπάνες υποδομών, εκτιμάται ότι το ψευδοκράτος, του οποίου η οικονομία εξαρτάται πλήρως από την Τουρκία, θα το δαπανήσει σε χρηματοοικονομικές δαπάνες, συμπεριλαμβανομένης της πληρωμής μισθών.

Οι τουρκοκύπριοι, των οποίων το σημαντικότερο εισόδημα προέρχεται από τον τουρισμό, μπορούν να φιλοξενήσουν πολύ λίγους ξένους τουρίστες, λόγω της διεθνούς απομόνωσης και των εμπάργκο που επιβλήθηκαν μετά την εισβολή της Τουρκίας στο βόρειο τμήμα του νησιού το 1974.

Δεν είναι ακόμη γνωστό πόσα από τα υποσχόμενα όρια πίστωσης θα είναι σε θέση να επεκτείνει η Άγκυρα. Η Τουρκία βιώνει δύσκολους οικονομικούς καιρούς και ανακοίνωσε μέτρα λιτότητας.

Προεδρικό παλάτι

Η επίσκεψη του Ερντογάν στα κατεχόμενα τον Νοέμβριο του 2020 πάντως, θα μπορούσε να χαρακτηριστική ενδεικτική για τις προθέσεις του, ως προς την αξιοποίηση των χρημάτων της Τουρκίας. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, ο Ερντογάν συμβούλευσε την ηγεσία του ψευδοκράτους να χτίσει προεδρικό παλάτι, τονίζοντας ότι η Τουρκία θα μπορούσε να αναλάβει την κατασκευή προεδρικού συγκροτήματος σε οικόπεδο 5.000 τετραγωνικών μέτρων.

«Τέτοια κτίρια, όπως γνωρίζετε, αλλάζουν τις αντιλήψεις άλλων χωρών», ανέφερε ο Ερντογάν, δείχνοντας την προοπτική να αναγνωριστεί η ‘ΤΔΒΚ’ ως κυρίαρχο κράτος.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr