Τη δραματική κατάσταση που επικρατεί στο Αφγανιστάν -την οποία περιέγραψε αναλυτικά το economico.gr– αποτυπώνουν οι αποφάσεις χωρών της Ευρώπης σχετικά με την πολιτική τους έναντι των Αφγανών μεταναστών.

Πάγωμα επαναπροωθήσεων

Έτσι, μια εβδομάδα μετά από μια πολύ σκληρή επιστολή προς την ΕΕ, όπου ζητούσαν να μην σταματήσουν οι επαναπροωθήσεις Αφγανών στη χώρα τους, στη λογική ότι αν συνέβαινε κάτι τέτοιο θα έστελνε λάθος μήνυμα, Γερμανία και Ολλανδία ανακοίνωσαν ότι παγώνουν το πρόγραμμα επαναπροωθήσεων καθώς οι Ταλιμπάν επελαύνουν. Η Ολλανδία, μάλιστα, ανακοίνωσε ότι το σχετικό μορατόριουμ θα έχει διάρκεια τουλάχιστον έξι μηνών, ενώ σημείωσε ότι το περασμένο εξάμηνο δεν υπήρξαν επαναπροωθήσεις Αφγανών.

Πιο σκληρή η Γερμανία

Από την πλευρά του, ο Γερμανός ΥΠΕΣ, Χορστ Ζεεχόφερ, δήλωσε ότι οι επαναπροωθήσεις παγώνουν προς το παρόν, χωρίς να θέσει κάποιο χρονικό όριο στο πάγωμα. Πάντως, ο εκπρόσωπός του, Στιβ Άλτερ, σημείωσε ότι στη Γερμανία περίπου 30.000 Αφγανοί θα πρέπει να εγκαταλείψουν τη χώρα, προσθέτοντας ότι το υπουργείο «θεωρεί ότι υπάρχουν άνθρωποι στη Γερμανία που πρέπει να φύγουν από τη χώρα το συντομότερο δυνατόν».

Μήνυμα και από Καμπούλ

Καθώς οι Ταλιμπάν προελαύνουν και κερδίζουν διαρκώς περισσότερα εδάφη, ενώ ΗΠΑ και ΝΑΤΟ ετοιμάζονται να αποχωρήσουν από τη χώρα, το Αφγανιστάν κάλεσε τον Ιούλιο τις ευρωπαϊκές χώρες να σταματήσουν τις επαναπροωθήσεις Αφγανών τουλάχιστον για τρεις μήνες, όπως έκαναν η Φινλανδία, η Σουηδία και η Νορβηγία. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, οι Αφγανοί αποτελούν το 10,6% των αιτούντων άσυλο στην ΕΕ, ενώ μέσα στο 2021 έχουν γίνει περίπου 1.200 επαναπροωθήσεις στο Αφγανιστάν.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr