Στο

“Κόκκινο” χτυπάει η αγωνία στην κυβέρνηση για την πορεία της πανδημίας εν όψει της νέας σχολικής χρονιάς που ξεκινά την ερχόμενη Δευτέρα και αναμένεται να κινητοποιήσει 1,5 εκατ. ανθρώπους ( μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς).

Η αγωνία των ειδικών για τα σχολεία 

Ήδη, το ένα μετά το άλλο, τα μέλη της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων σπεύδουν να προειδοποιήσουν ότι η μετάλλαξη Δέλτα “χτυπάει” με ένταση παιδιά και εφήβους και κανείς δεν θα πρέπει να αισθάνεται ασφαλής, ενώ ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης προήδρευσε χθες σύσκεψης, προκειμένου να δώσει το σήμα της “επιστράτευσης” των παιδιάτρων του ιδιωτικού τομέα, οι οποίοι θα έχουν πλέον    τη δυνατότητα να εμβολιάζουν τους νέους 12 – 17 ετών στο ιατρείο τους.

Κι αυτό γιατί εκτιμήθηκε ότι έχουν μία σχέση εμπιστοσύνης με τους γονείς και μπορούν να έχουν πιο ενεργό ρόλο και θα συμβάλλουν στην αύξηση των εμβολιασμών στα ανήλικα παιδιά.

Έως τώρα, έχουν εμβολιαστεί περίπου 130.000 παιδιά και έφηβοι 12 έως 17 ετών και δυστυχώς, το τελευταίο διάστημα διπλασιάστηκαν οι νοσηλείες σε αυτές της ηλικίες. Και αν σκεφτεί κανείς ότι ακόμα και να εμβολιαστεί η πλειονότητα των παιδιών μέχρι την έναρξη του σχολικού έτους, απαιτείται ένας μήνας για να αποκτήσουν ανοσία, τότε αντιλαμβάνεται γιατί αυξάνεται κατακόρυφα η αγωνία του κυβερνητικού επιτελείου.

Επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών

Από τις δημόσιες τοποθετήσεις αλλά και όσα συζητούνται στις κλειστές συσκέψεις του Μεγάρου Μαξίμου είναι προφανές ότι έχει επανέλθει στο τραπέζι η επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών, ο οποίος ήδη εφαρμόζεται για τους υγειονομικούς και όσους δουλεύουν σε δομές φροντίδας.

Υπενθυμίζεται ότι με νομοθετική πρωτοβουλία που είχε λάβει στις αρχές του καλοκαιριού, η κυβέρνηση φρόντισε ώστε  να μην χρειάζεται ξεχωριστή νομοθετική ρύθμιση για την επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού. Η επέκταση μπορεί να γίνει απλώς με υπουργική απόφαση.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού από την ΔΕΘ και μέχρι το τέλος του μήνα θα «κλειδώσουν» οι οριστικές αποφάσεις.

Ποιους αφορά – Τα σενάρια που εξετάζονται

Αυτή τη στιγμή κερδίζει έδαφος η πρόταση να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για όλους όσους είναι άνω των 60 ετών με το σκεπτικό ότι κινδυνεύουν 20 φορές περισσότερο με διασωλήνωση από ότι ένας εμβολιασμένος.

Υπάρχει πάντα και οι σκέψη για στενευμένους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς, σε ένστολους και όσους εργάζονται σε υπηρεσίες αιχμής με αυξημένες συναλλαγές με το κοινό.

Εφόσον γίνει υποχρεωτικό το εμβόλιο για τους 60 και πάνω ή και άλλες κατηγορίες πληθυσμού, για όσους δεν εμβολιαστούν θα υπάρχουν επιπτώσεις, καθώς δε θα έχει νόημα διαφορετικά να μιλάμε για υποχρεωτικό εμβολιασμό.

Το θέμα είναι μέχρι στιγμής αν αυτές οι κυρώσεις θα είναι οικονομικές ή αν θα υπάρχουν πρόσθετοι περιορισμοί στην καθημερινότητά τους.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr